Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Τεκμήριο εργασίας

Του Άγη Βερουτη

Όσο λεπτομερέστερα διαβάζει κάποιος το νέο νομοσχέδιο για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και μονοπρόσωπων εταιρειών, τόσο περισσότερο μπερδεύεται.

Προσπαθώντας κάποιος να υπολογίσει το τεκμαρτό εισόδημα καλείται να βγάλει άκρη με:
– τις αμοιβές ανά τριετία,
– τις προσαυξήσεις μισθοδοσίας αναλόγως ετών (έτη 0-3, 4, 5, 6, 7-9, 10-12, 13-15)
– προσαύξηση τζίρου (0-3, 4, 5, 6, 7-9, 10-12, 13-15)
για να υπολογίσει πόσο θα είναι το τεκμαρτό για όσους υποστούν αυτό το σύστημα.

Επιπροσθέτως, κάποιος που ήδη έχει ατομική 10 χρόνια και δεν τραβάει το επάγγελμα αυτό, και θέλει να ξεκινήσει μια νέα δραστηριότητα: πχ να βγάζει μαρμελάδες, και πάει στο ΕΣΠΑ και παίρνει το 50% επιδότηση αφού βάλει όλα τα λεφτά από την τσέπη του, θα πληρώνει φόρο ξανά για ήδη φορολογημένα χρήματα.

Ο Φραντς Κάφκα θα ήτανε περήφανος!

Βάζει λοιπόν κάποιος μικροεπιχειρηματίας για να φτιάξει ένα μικρό μαρμελαδοποιείο, €60 χιλιάδες να αγοράσει γκάζια, τσουκάλια, εργαλεία, πλυντήριο για τα φρούτα, μηχανή συσκευασίας για τα βάζα, κλπ κλπ. πιστοποίηση HASP για την κουζίνα του, συν €20 χιλιάδες παραπάνω για τις πρώτες ύλες, φρούτα, ζάχαρη, στέβια, φυλάδια, ενοίκια, εκπαίδευση, νέα ειδικά πλακάκια στην κουζίνα κλπ κλπ. Ελπίζει να εξάγει κιόλας σε λίγα χρόνια αν καταφέρει να σταθεί στα πόδια του.
Είναι το κύκνειο άσμα του πριν τη σύνταξη.

Αφού τα πληρώσει όλα από την τσέπη του πηγαίνει και παίρνει πίσω τα €30.000 από το ΕΣΠΑ και βρίσκεται να είναι φέτος -€50.000. Αυτός αν έχει και έναν βοηθό για να καταφέρει να φτιάξει στοκ να έχει να πουλήσει το χειμώνα, θα βρεθεί με π.χ. €15.000 τεκμήριο εργασίας. Δηλαδή θα πληρώσει φόρο για χρήματα που ΔΕΝ έβγαλε, με χρήματα για τα οποία έχει ήδη πληρώσει φόρο στο παρελθόν.

Η Χ μανικιουρίστα που δουλεύει με μαύρα στα σπίτια καθόλου δεν κινδυνεύει να την πιάσει κανείς, δεν έχει καν έναρξη. Το ίδιο και ο μαύρος ηλεκτρολόγος ή ο μαύρος ιδιαιτερατζής που το πρωί δουλεύει στο δημόσιο σχολείο διορισμένος.

Ποιον χτυπάει το τεκμήριο εργασίας; Μόνο όποιον θέλει να λειτουργεί νόμιμα. Και μάλιστα επιβαρύνει τόσο πολύ το γραφειοκρατικό φορτίο του που αποτρέπει την επένδυση, την επιχειρηματικότητα, το ρίσκο.

Ενώ λοιπόν ταυτόχρονα ΔΕΝ επιτρέπεται στον μικρό και αδύναμο να δουλέψει μια χρόνια με ζημιά, με απειλή να πάει σε επιτροπή της ΑΑΔΕ να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, έχεις την πλειοψηφία των πολυεθνικών με ζημιές για δεκαετίες ή οριακά κέρδη 1%-1,5% για δεκαετίες, ενώ τα χρήματα μόνο που πληρώνουν σε διευθυντικούς μιαθούς μπορεί να είναι εκατομμύρια.

Γιατί άραγε να μπορεί μια πολυεθνική στα διαγνωστικά αντιδραστήρια να πουλάει διπλάσια τιμή από όσο πχ στη Γερμανία, αλλά να βγάζει 1% κερδοφορία και ταυτόχρονα να δίνει €1,5 εκατ. σε διευθυντικούς μισθούς, αμοιβή για τις “χασούρες”, ενώ ο έχων μονοπρόσωπη εταιρεία αν έχει μια γραμματέα δεν θα μπορεί ούτε να αναγνωριστούν οι ζημιές του, ούτε να επενδύσει.

Δυστυχώς η περιπλοκότητα που αποκτά το φορολογικό στην Ελλάδα ξεπερνάει τη φαντασία του Κάφκα.

Θα κληθούν βουλευτές με 50% αφορολόγητο εισόδημα, να ψηφίσουν ένα νόμο για να φορολογήσει με τεκμήριο εργασίας (έχει κάνει έναρξη άρα θα πληρώνεις) βγάζεις-δεν-βγάζεις, ανθρώπους χωρίς πραγματικό εισόδημα.
Όχι καλό μήνυμα στον κόσμο…

Τεκμήρια υπήρξαν και στο παρελθόν, μάλιστα ο Τσοβόλας είχε βάλει τεκμήριο τις βάρκες με εξωλέμβιες και τα κότερα, μετά έβαλαν τα μεγάλα σπίτια και τις πισίνες, μετά τα αμάξια άνω των δυο λίτρων (και γέμισε η χώρα Φίατ 124 1000 κυβικά και σκοτωνόταν ο κόσμος στις εθνικες οδούς) μετά έβαλαν τεκμήρια σε αλλά πράγματα που τα βαφτίσαμε πολυτελή διαβίωση και ούτω καθεξής.

Γιατί το σύστημα φορολόγησης έδινε κίνητρα στους φορολογούμενους για να “ξεχνάνε” να δηλώνουν εισοδήματα, γιατί εισέπρατταν τα 3/4 του ενοικίου μαύρα, γιατί υπήρχαν απατεώνες που δήλωναν ψεύτικες εξαγωγές καλαμπόκια και εισέπρατταν εκατοντάδες εκατομμύρια επιστροφές ΦΠΑ, που δεν είχαν πληρώσει ακόμα!

Τεκμήριο εργασίας, όμως, δεν έχει ξαναϋπάρξει.

Τεκμήριο επειδή δουλεύεις φανερά φυσικά, διότι όπως είπαμε όσοι δουλεύουν μαύρα αύξηση της δουλειάς θα έχουν από όσους κλείσουν για να μην παρανομούν, και όσους απλά σταματήσουν να επενδύουν, να καινοτομούν, να προσλαμβάνουν κλπ.

Αυτό που χρειάζεται η φορολογία είναι απλοποίηση-απλοποίηση-απλοποίηση.

Όπως το έκανε η Ρουμανία 1% στο τζίρο ως €60.000 και 3% από εκεί και πάνω ως τις €500.000 ετησίως και έχει ξεπεράσει την Ελλάδα σε ΑΕΠ εν μέσω παγκόσμιων κρίσεων, με καλπάζουσα ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ένας αναγνώστης, μού έστειλε ένα θυμωμένο μέηλ την προηγούμενη Παρασκευή. Με ρωτούσε περίπου: αν έχει ένα ληστή μέσα ένα λεωφορείο και 49 αθώους το ανατινάζεις και τους σκοτώνεις όλους;
Αν έχει 10 ληστές και 40 απλούς επιβάτες;
Αν έχει 30 λαθρεπιβάτες και 20 κανονικούς με εισιτήριο; Τους τινάζεις όλους στον αέρα για 30 εισιτήρια;

Ε, αυτό πάμε να κάνουμε!

Αφού η ΕΕ δίνει οδηγία από το 2025 σε όλες οι χώρες να εξαιρούνται από το ΦΠΑ οι εταιρείες με λιγότερα από €85.000 τζίρο πετυχαίνουν καλύτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα αν το εφαρμόσουμε νωρίτερα.

Αυτό το όριο των €85.000 θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν ΦΠΑ σε ό,τι προμηθεύονται για τη δουλειά τους, αλλά να μη χρεώνουν ΦΠΑ στους πελάτες τους και άρα να μην συμψηφίζουν και μη παίρνουν πίσω τον ΦΠΑ που πλήρωσαν στις αγορές τους.

Ας το φέρουμε άμεσα αυτό το μέτρο και θα αυξηθεί πολύ παραπάνω το έσοδο του κράτους από το ΦΠΑ που ΔΕΝ θα τους επιστρέφει, και θα κόβουν περισσότεροι αποδείξεις γιατί δεν θα υπάρχει η δικαιολογία να γλυτώσει το ΦΠΑ ο καταναλωτής, και θα μειωθεί και το γραφειοκρατικό άγος των μικρών.

Το “τεκμήριο εργασίας” πάντως ΔΕΝ είναι λύση… Ντροπή είναι.

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ