Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ψάχνουν 1.000 δασκάλους ειδικής αγωγής και δεν βρίσκουν

Σαν συμπαντική συνωμοσία εξελίχθηκε η τελευταία φάση προσλήψεων από το υπουργείο Παιδείας. Τα χρήματα για τις προσλήψεις βρέθηκαν, όμως δεν υπήρχαν άλλοι εκπαιδευτικοί στους πίνακες για να καλυφθούν οι θέσεις.

Την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε έναν νέο γύρο προσλήψεων 5.000 αναπληρωτών εκτοξεύοντας το συνολικό αριθμό για φέτος πάνω από 50.000. Κάποιες πιστώσεις όμως που διέθετε για την πρόσληψη δασκάλων Ειδικής Αγωγής δεν πραγματοποιήθηκαν γιατί εξαντλήθηκαν τα ονόματα του σχετικού πίνακα. Πρόκειται για πάνω από 1.000 θέσεις δασκάλων Ειδικής Αγωγής, οι οποίες όμως θα παραμείνουν κενές.

Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι «έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε ειδική πρόσκληση εκπαιδευτικών», με την κάλυψη των κενών βέβαια να καθυστερήσει.

Τα αίτια

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής δεν είναι η πρώτη φορά που οι πίνακες εξαντλούνται. Ομως φέτος ήταν μια χρονιά που το πρόβλημα ήταν οξυμμένο λόγω αρκετών παραγόντων.

Η εκτόξευση των αιτημάτων παράλληλης στήριξης, οι «κλειδωμένοι» πίνακες, τα λάθη στους πίνακες που αφήνουν πολλούς εκπαιδευτικούς εκτός, οι διετείς ποινές αλλά και τα εξωφρενικά ενοίκια είχαν ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι πίνακες του ΑΣΕΠ στους δασκάλους Ειδικής Αγωγής.

«Οι πίνακες καταρτίζονται και κλειδώνουν. Κάθε τρία χρόνια ανοίγουν και επικαιροποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος απόφοιτος πρέπει να περιμένει να ανοίξουν οι πίνακες για να καταθέσει τα χαρτιά του και να διεκδικήσει μια θέση αναπληρωτή. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους έχουν λάβει κάποιο μεταπτυχιακό και σεμινάριο και προσδοκούν να αυξήσουν τη μοριοδότησή τους», εξηγεί η Ευαγγελία Σούρλα, πρόεδρος του ΣΑΤΕΑ, του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής.

Σύμφωνα με την ίδια το διάστημα είναι μεγάλο και κάποιος εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής θα αναζητήσει εναλλακτικό δρόμο εργασίας για να βιοποριστεί, σε άλλα προγράμματα ή στον ιδιωτικό τομέα.

«Αυτό δημιουργεί ένα κενό, το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί αν οι πίνακες δεν κλείδωναν. Εχουμε 150 περίπου αποφοίτους το χρόνο από τα τμήματα Ειδικής Αγωγής, ενώ στους πίνακες εντάσσονται και όσοι εκπαιδευτικοί της γενικής εκπαίδευσης έχουν μεταπτυχιακό ή σεμινάρια στην Εδική Αγωγή. Μιλάμε για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής που θα δημιουργούσαν πλεόνασμα», εξηγεί.

Μεγάλο πρόβλημα στην Αττική

Η ιλιγγιώδης αύξηση των ενοικίων είναι ένας ακόμα αποτρεπτικός παράγοντας. «Τα τελευταία δύο χρόνια πολλοί συνάδελφοι αρνούνται θέσεις γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ενοίκια. Κάποιες περιοχές της Αττικής και νησιά των Κυκλάδων, κυρίως τουριστικά, έχουν τόσο υψηλά ενοίκια που απορροφούν το 1/3 του μισθού τους», συνεχίζει η κ. Σούρλα.

Η άρνηση μιας θέσης αναπληρωτή από τους εκπαιδευτικούς επιφέρει ποινή διετούς αποκλεισμού από τους πίνακες, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς στους πίνακες. Η κ. Σούρλα κάνει λόγο και για «λάθη» στους πίνακες κατά την κατάρτιση των πινάκων, τα οποία αφήνουν εκτός της διαδικασίας προσλήψεων ακόμα και 2.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την Ειδική Αγωγή.

Στις παραπάνω δυσκολίες προστίθεται και η εκτόξευση των εγκρίσεων για παράλληλη στήριξη. Φέτος ο αριθμός αυξήθηκε κατά σχεδόν 5.000 ξεπερνώντας τις 19.000 εγκρίσεις, ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού αριθμού προσλήψεων.

Η ιδιαίτερη περίπτωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Η απορρόφηση δασκάλων Ειδικής Αγωγής είναι πολύ μεγάλη, καθώς τα τελευταία χρόνια οι διαγνώσεις σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες γίνονται πολύ πιο έγκαιρα σε μικρότερες ηλικίες.

«Εχουμε περισσότερα δημοτικά, μικρότερο αριθμό μαθητών και σε αρκετές περιπτώσεις η παράλληλη στήριξη ενός παιδιού μπορεί να μη συνεχιστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», εξηγεί η κ. Σούρλα για τις αυξημένες ανάγκες δασκάλων Ειδικής Αγωγής.

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 129 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 129 Η Νεφέλη μπαίνει αλαφιασμένη στην κάμαρα του Παύλου. “Μας ανακάλυψαν”, του λέει με κομμένη την...