Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Πληρώνουν τους περισσότερους φόρους οι Μικρομεσαίοι;

Του Άγη Βερούτη

Φοβάμαι πολύ ότι πολύς κόσμος κάνει ένα βασικό λάθος στην έννοια του δηλωθέντος ενός ελεύθερου επαγγελματία:

– Ο ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει και αφαιρεί τα ΕΞΟΔΑ του. Αυτά τα έξοδα μπορεί να είναι το μισό του ενοίκιο αν η έδρα του είναι στο σπίτι, το μισό ρεύμα του για τον ίδιο λόγο, οι βενζίνες του, το ΤΕΒΕ του, τα εισιτήρια του και τα εστιατόρια αν βγαίνει έξω για φαγητό, τα κοστούμια του που φοράει για να κάνει επισκέψεις σε πελάτες ή τα ωραία ρούχα που αγοράζει η γυναίκα ελεύθερη επαγγελματίας, ο σέρβερ, ο υπολογιστής και το λάπτοπ που αγοράζει για τη δουλειά, το κινητό που αγοράζει κάθε 3-4 χρόνια για να κάνει τα τηλέφωνά του, και ούτω καθεξής.

– Αυτά που μένουν στο τέλος ως καθαρά κέρδη προς φορολόγηση, είναι μετά τα έξοδα! Γι’αυτό και πληρώνουν φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ.

– Αν ο μισθωτός έχει το αφορολόγητο €13.000 με ένα παιδί, ο ελεύθερος επαγγελματίας ΔΕΝ έχει μεν αφορολόγητο, αλλά έχει τα έξοδα.

Όπως καταλαβαίνετε, αν έχει αφαιρέσει ΟΛΑ τα έξοδα της επιχείρησης και του ιδίου στην ατομική επιχείρηση, και το ΤΕΒΕ του στο τέλος του χρόνου, και αν αυτά είναι πχ €30.000 τότε πληρώνει φόρο σε αυτά που ΔΕΝ έχει εξοδοποιήσει, τα οποία είναι πχ €5.000.

Οι ΑΔΑΕΙΣ που λέγουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λίγα, υποπτεύομαι ότι υπολογίζουν πως αυτό αντιστοιχεί με τα €5.000 του μισθωτού, όπου ο μισθωτός πληρώνει €0 φόρο εισοδήματος για αυτό το ποσό καθώς έχει το αφορολόγητο, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει φόρο ισόποσο με το εισόδημα €21.333 μισθωτού.

Αν τα έξοδά του είναι €30.000 τότε είναι ΟΚ. Αν όμως τα έξοδα είναι €5.000 τότε τον σκίζουν οι φόροι. Βασικός λόγος για να χρειαστεί να φοροδιαφύγει ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι αν έχει ΚΑΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗ που δεν του περνάει τα έξοδα, που δεν του έχει εξηγήσει να παίρνει απόδειξη για τα πάντα, ακόμα και τις πάστες που πηγαίνει στον πελάτη όταν πηγαίνει επίσκεψη.

Δυστυχώς, τέτοιοι λογιστές πρέπει είτε να επανεκπαιδευτούν, είτε να εκδιωχθούν από τους πραγματικούς επαγγελματίες που φροντίζουν τους πελάτες τους!

Καταλαβαίνετε λοιπόν τί σημαίνει €5.000 δηλωθέν του ελεύθερου επαγγελματία:

– Σημαίνει 22%+5% στα €5000 ~ €1.300 φόρος εισοδήματος συν €650 τέλος επιτηδεύματος = €2.000 σχεδόν φόρος εισοδήματος.

Εννοείται ότι δεν ζει από τα €5.000-€2.000 = €3.000 τον χρόνο, διότι περνάει τα έξοδά του, σε ατομικές με βιβλία εσόδων/εξόδων ακόμα και τα σουπερμάρκετ.

Μετά από την παραπάνω εξήγηση, νομίζω καταλαβαίνει οποιοδήποτε ότι €5Κ-€10Κ δηλωθέντα μετά από αφαίρεση των εξόδων είναι ένα λογικό δηλωθέν εισόδημα προς φορολόγηση.

Φαντάζομαι με την παραπληροφόρηση που έχει πέσει, πέφτετε από τα σύννεφα…
Όπως είμαι βέβαιος ότι πέφτουν από τα σύννεφα όσοι εμπλέκονται με την οικονομική διαχείριση της χώρας χωρίς να γνωρίζουν οικονομικά!

Παράδειγμα, αν κάποιος λέγει ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολογία των αυτοαπασχολούμενων, χωρίς να σκεφτεί ότι αυτό θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα της χώρας, καλά θα κάνει να αρχίσει να ακούει αυτό που λέει χρόνια τώρα ο Μητσοτάκης: “μείωση στους συντελεστές φορολόγησης = αύξηση φορολογικών εσόδων του κράτους.”

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησα βίντεο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Παπαλεξόπουλο στην Ανοιχτή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ προ ολίγων ημερών.

Εκτός από την μπηχτή ότι οι μεγάλοι πληρώνουν παραπάνω φόρους (λανθασμένη πληροφορία και σε απόλυτες τιμές και ποσοστιαία για την Ελλάδα) σε κάποιο σημείο ο κ. Παπαλεξόπουλος προτείνει ότι οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσθετα εργαλεία χρηματοδότησης για να γίνουν ανταγωνιστικότερες και να διπλασιαστούν οι 2.500 μεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτει η χώρα (οι μισές εκ των οποίων είναι προβληματικές).

Εκεί λοιπόν, ο πρωθυπουργός του αντιλέγει, ότι οι πραγματικά “ριγμένοι” είναι οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου πηγές χρηματοδότησης, και αυτό προηγείται!

Επιτέλους βγαίνει δια στόματος πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι Μικρές Επιχειρήσεις είναι το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδος, και αυτές θα συνεχίσουν να δίνουν τη λύση.

Φυσικά, ο Κυριάκος έχει δίκιο, καθώς με μερίδιο 83,5% από τις θέσεις εργασίας της χώρας, δηλαδή περίπου το 80% των ελληνικών νοικοκυριών τρώνε ψωμί από τις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κατά 14% μεγαλύτερη συνεισφορά προστιθέμενης αξίας στην οικονομία της χώρας από τη συνεισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων!

Επιτέλους!

Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα ώσπου να δείξουμε σε όλους ότι ο Θησαυρός της Ελληνικής Οικονομίας είναι οι ευέλικτες μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες ταΐζουν το 83,5% των ιδιωτικών νοικοκυριών της χώρας και δίνουν το 57% της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, το 85% της κατανάλωσης, και μετά την αφαίρεση των εξόδων τους, τους μισούς φόρους εισοδήματος της χώρας, ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 80% ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ!

Κάναμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, αφού ο πρωθυπουργός της χώρας αναγνωρίζει δημόσια ότι οι μικροί είναι ωφέλιμοι, χρήσιμοι, ευέλικτοι, χωρίς χρέη προς τις τράπεζες και κόκκινα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, με κοντά στο 60% της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, πάνω από το 80% της κατανάλωσης (μέσω των θέσεων εργασίας που στηρίζει η μικρομεσαία επιχείρηση), και κυρίως με όρεξη για δουλειά.

Έχουμε δουλειά ακόμα ώσπου να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων ότι η συνεισφορά των μικρών δεν είναι καθόλου μικρή! Είναι μιάμιση φορά όση είναι εκείνη των Μεγάλων!

Και επιτέλους, παρακαλώ κάποιοι εκεί στην κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να πάψετε να ανταγωνίζεστε τον κ. Κατρούγκαλο στο μίσος του και την άγνοιά του για τους Έλληνες Μικρομεσαίους, οι οποίοι διαχρονικά είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας, και να μελετήσετε τις ομιλίες του Κυριάκου στα τελευταία 8 χρόνια επί του θέματος!

Είστε οι ίδιοι που κάψατε την πρωθυπουργία Σαμαρά με τις φαεινές ιδέες σας.

Μη διανοηθείτε να προσπαθήσετε να κάνετε το ίδιο με τον Κυριάκο…!

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ