Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2023» σκεπάζει το Αρχιπέλαγος – Viper στο Καστελόριζο, Rafale στο Βόρειο Αιγαίο – Απόβαση Πεζοναυτών στη Χίο

Ηχηρή παρουσία με το σύνολο του οπλοστασίου της, μαζικούς Σχηματισμούς και σενάρια από το Σύμπλεγμα της Μεγίστης έως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τον Έβρο δίνει η Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο της μεγάλης Εθνικής άσκησης ‘’ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2023’’ η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και όλα αυτά την ώρα που ο Στόλος έχει κυκλώσει τη Χίου για την αποβατική ενέργεια της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βολισσό της Χίου.

Έως και τις 120 φτάνουν καθημερινά οι απογειώσεις των μαχητικών της HAF από την έναρξη της άσκησης με τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ να καλύπτουν κάθε γωνιά του FIR Aθηνών με έμφαση όπως είναι φυσικό στα ανατολικά του όρια. Έτσι χθες οι κάτοικοι της Μεγίστης στο Καστελόριζο είδαν τα F-16 Viper να πετούν σε ζεύγη και σε χαμηλό ύψος πάνω από το Σύμπλεγμα των ακριτικών νησιών στέλνοντας για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι τα ‘’μπλε φτερά’’ μέσα σε ελάχιστο χρόνο απογειώνονται από τις ‘’φωλιές’’ τους και υψώνουν ασπίδα προστασίας πάνω και από τα πλέον απομακρυσμένα νησιά του Αρχιπελάγους. Αν και εδώ και πολλούς μήνες έχουν σταματήσει οι εικονικές αερομαχίες που καταγράφονταν στο παρελθόν όταν με προκλητικό τρόπο οι γείτονες παραβίαζαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο πάνω από το Καστελόριζο, η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει σταματήσει να απλώνει τα φτερά της στην περιοχή και να ενισχύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το αίσθημα ασφάλειας στους ακρίτες. Τα F-16 Viper μαζί με τα υπόλοιπα μαχητικά της HAF εκτός από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο συμμετέχουν σε μια σειρά από σενάρια τόσο μεμονωμένα όσο και διακλαδικά σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς. Για πρώτη φορά σε ‘’ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ’’ συμμετέχουν και τα Rafale με πτήσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο και συμμετοχή σε όλα τα σενάρια. Ενώ με την βοήθεια των JTAC SOF από τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και από τις Μονάδες των Αμφίβιων καταδρομέων στα νησιά του Αιγαίο προχωρούν σε εικονικά πλήγματα έναντι στόχων στην ξηρά και στη θάλασσα.

Στο Αιγαίο έχει από την πρώτη ημέρα του ‘’ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ’’ αναπτυχθεί σχεδόν το σύνολο του Στόλου με Μονάδες Επιφανείας, Φρεγάτες, Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων και Κανονιοφόρους, βοηθητικά πλοία αλλά και οι ‘’σιωπηλοί θηρευτές’’, τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως ακριβώς η Πολεμική Αεροπορία προχωρούν σε εκτέλεση σύνθετων σεναρίων τόσο σε επίπεδο Στόλου όσο και διακλαδικά.

Στη μεγάλη αποβατική ενέργεια στη Χίο συμμετέχουν εκτός από τα αρματαγωγά τα οποία μεταφέρουν Πεζοναύτες της 32Ης Ταξιαρχίας ‘’ΜΟΡΑΒΑΣ’’ και τα ταχύπλοα Zubrπαρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η απόβαση στον Βολισσό υποστηρίζεται και από την Πολεμική Αεροπορία ενώ εκτός από τους Πεζοναύτες λαμβάνουν μέρος Ομάδες Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων σε αποστολές ανορθόδοξου πολέμου αλλά ως προπομποί πριν την κυρίως αποβατική ενέργεια για τη διασφάλιση της ακτής.

Ταυτόχρονα εκτελούνται σενάρια σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία βρίσκονται στη δικαιοδοσία της ΑΣΔΕΝ αλλά και στη Θράκη από Μονάδες και Σχηματισμούς του Δ’ Σώματος Στρατού. Και μπορεί να αναβλήθηκε το σενάριο επίθεσης-ανακατάληψης στο Πεδίο Βολής του Ψηλού Στάλου στον Έβρο εξαιτίας του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς όμως το ΓΕΕΘΑ έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση του εντός του επόμενου μήνα όταν θα έχει πέσει η θερμοκρασία και ο κίνδυνος θα έχει περιοριστεί.

Πηγή: newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ – Spoiler: Η Αρετή βγαίνει από τη φυλακή – Μόνο ο Λυκούργος την υποδέχεται!

Άκρως συγκλονιστικές αναμένονται ακόμη μία φορά οι εξελίξεις στη δραματική σειρά του MEGA, Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η Αρετή είναι απελπισμένη καθώς πιστεύει ότι δεν πρόκειται...