Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Μην το κάνετε όπως ο Κατρούγκαλος!

Του Άγη Βερούτη

Το κρατικό μερίδιο στο ΑΕΠ κυμαίνεται ανάμεσα στο 50% και το 60% από τη χρεοκοπία κι εδώ. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε €1 που βγάζει η παραγωγική οικονομία (ιδιωτική δραστηριότητα σημαίνει αυτό) με τη δουλειά και τα προϊόντα της, κάπου 40 ευρωλεπτά πάνε στην τσέπη εκείνου που δημιούργησε τον πλούτο και 60 ευρωλεπτά πάνε στην τσέπη του κράτους για να τα διαχειριστεί όπως εκείνο επιθυμεί, δηλαδή με παραδειγματική αναποτελεσματικότητα.

Ως γνωστόν σε οικονομολόγους και μη, όποιος αμείβεται από το κρατικό ταμείο ουσιαστικά δεν πληρώνει φόρους. Στην ουσία. Οι κρατήσεις του είναι λογιστικές εγγραφές που καμιά εισροή δεν προσφέρουν στο κρατικό ταμείο: αν προσέφεραν εισροή, τότε τα προβλήματα της χώρας μας μετά τη χρεοκοπία όλα θα είχαν λυθεί κάνοντας μια πρόσληψη με μισθό €10 δισ. το μήνα και 100% κρατήσεις. Φυσικά, αν δούλευε αυτό θα υπήρχε και το ‘”αεικίνητο”, η δωρεάν ενέργεια από τον αέρα, και οι νόμοι διατήρησης μάζας και ενέργειας καθώς και όλοι οι κανόνες των οικονομικών θα ακυρώνονταν μονοκοντυλιά.

Ελπίζω να έχει γίνει λοιπόν αντιληπτό, ότι φόρους πληρώνει μόνο η παραγωγική οικονομία και οι ενεργούντες εντός της.

Επίσης, ελπίζω να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το κράτος μπορεί να ξοδέψει χρήματα πολιτών που εισέπραξε σήμερα, και χρήματα πολιτών που θα εισπράξει μετά από λίγα χρόνια, και έναντι αυτών των μελλοντικών εισροών δανείζεται σήμερα από κάποιους τρίτους. Αυτά ισχύουν μόνο αν ΔΕΝ υπάρχουν λεφτόδεντρα. Μυστικό: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Η φοροδιαφυγή της παραγωγικής οικονομίας λοιπόν, μοιάζει τεράστιο αδίκημα για κάποιον ο οποίος εισπράττει την αμοιβή του από το κρατικό ταμείο. Κάποιον όπως τον κ. Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που κάνοντας αριθμητική τρίτης δημοτικού συμπέρανε ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι της τάξης των €80 δισ. (!!!) ετησίως, αφαιρώντας το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα από την ετήσια κατανάλωση. Εξίσωση Τρίτης δημοτικού με 3 μεταβλητές: Κατανάλωση – Δηλωθέντα Εισοδήματα = Φοροδιαφυγή! Λες και δεν υπάρχουν εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, λες και δεν υπάρχουν 25 εκατ. τουρίστες τον χρόνο να καταναλώνουν στη χώρα μας, αλλά να δηλώνουν το εισόδημά τους αλλού, λες και δεν υπάρχουν ναυτιλιακές εταιρείες σε ειδικό καθεστώς φορολογικής ασυλίας, λες και δεν καταναλώνει από τα έτοιμα ο κόσμος, λες, λες, λες…

Το χειρότερο όμως δεν είναι ότι έκανε αυτές τις αριθμητικές πράξεις ο Αρχιτραπεζίτης της χώρας και το επιτελείο του, αλλά ότι υπήρξαν άνθρωποι στην κυβέρνηση ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΑΝ!

Και εδώ αρχίζει το πράγμα να γίνεται επικίνδυνο… για όλους μας.

Μια κυβέρνηση που παρά τα ντροπιαστικά για πολιτισμένη χώρα “τεκμήρια διαβίωσης” που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, παρά τη φορολόγηση 800.000 αυτοαπασχολούμενων από το πρώτο ευρώ. Τι από το πρώτο; Ψέμματα: Το τέλος επιτηδεύματος για τους αυτοαπασχολούμενους είναι σαν το φόρο αναπνοής (poll tax) που έριξε τη Θάτσερ από την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Πληρώνεις ακόμα και όταν έχει ζημιά ως οικονομική δραστηριότητα.

Όλοι οι φόροι που θεσπίστηκαν μετά την χρεοκοπία συνεχίζουν και ισχύουν. Ο ΕΕΤΗΔΕ του Βενιζέλου που μετονομάστηκε σε ΕΝΦΙΑ του Σαμαρά, ο αυξημένος φόρος καυσίμων, ο αυξημένος ΦΠΑ, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΟΔΙΑ, όλες οι στρεβλώσεις που προκαλεί το κράτος στις τιμές με φόρους και τέλη συνεχίζουν να υπάρχουν.

Για κάποιο αδιόρατο λόγο όμως, μοιάζει η κουβέντα όλων όσων μιλούν για φοροδιαφυγή και την πάταξή της, να επικεντρώνουν στον φόρο εισοδήματος που ειδικά στη χώρα μας είναι πολύ μικρό ποσοστό από τα έσοδα του κράτους εκ της τσέπης της παραγωγικής οικονομίας.

Γιατί πχ κανείς δεν μιλάει για τις τεράστιες απώλειες φορολογίας που πληρώνει ο πολίτης στην αντλία, αλλά ποτέ δεν φτάνουν στο δημόσιο ταμείο διότι οι συμμορίες του λαθραίου καυσίμου έχουν κρυφές δεξαμενές κάτω από το χώμα, που ποτέ δεν συμμετέχουν στον υπολογισμό Εισροών-Εκροών.

Γιατί δεν μιλάμε για τα κέρδη που αποκρύπτουν και εξάγουν αφορολόγητα οι πολυεθνικοί κολοσσοί υπερτιμολογώντας τις εισαγωγές τους στην Ελλάδα, παραβιάζοντας τους διεθνείς νόμους λειτουργίας για arm’s-length τιμολόγηση ανάμεσα στις εταιρείες εισηγμένων ομίλων;

Γιατί δεν πήρε τα Panama Papers να τα ξεψαχνίσει καμία ομάδα αδιάφθορων εφοριακών, παρά απομείνανε στη “Λίστα Λαγκάρντ” που εξάλλου εξέπνευσε και η παραγραφή της;

Γιατί ακούμε πάλι για το άρμεγμα του μικρού κυρίως και ίσως του μεσαίου, και ήδη ξαμολήθηκαν τετραμελή ελεγκτικά συνεργεία με τα λάπτοπ τους στις καφετέριες της Πεύκης και στα συνεργεία αυτοκινήτων της Νέας Ιωνίας και της Φιλαδέλφειας;

Η ταπεινή μου άποψη, μετά από 40 χρόνια στην παραγωγική οικονομία ΗΠΑ, Βρετανίας, χωρών της Βαλκανικής μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και βόρειας Ευρώπης, για να μπορεί να αξιώνει ένα κράτος από τον καφετζή να τρώει σκέτα μακαρόνια 10 μήνες το χρόνο ώστε να είναι συνεπής στο τελευταίο ευρωλεπτό (φοροδιαφυγή επιβίωσης λέγεται αυτό), πρώτα-πρώτα πρέπει να δείξει ότι ως γυναίκα του Καίσαρα και είναι και ΦΑΙΝΕΤΑΙ τίμια.

Και αυτό σημαίνει ότι θα πιάνει ΟΛΟΥΣ ή σχεδόν όλους από τη Μαφία των βενζινάδικων που διακινουν δισ., και ΟΛΕΣ τις πολυεθνικές που δηλώνουν ζημιές για δεκαετίες στην Ελλάδα με παραπάνω δισ., ενώ πουλάνε στις διπλές τιμές από όσο πωλούν τα ίδια προϊόντα στη Βόρεια Ευρώπη και στον πολιτισμένο κόσμο! Έτσι μόνον θα δημιουργηθεί αίσθημα δικαίου στον κόσμο, που δεν θα μπορεί να λέει πλέον ότι πιάνουν μόνο τη μαρίδα και αφήνουν τους καρχαρίες ανενόχλητους!

Μην πάμε μακριά: ο εξίσου Μαρξιστής με τον Κύριο Στουρνάρα [κατά δήλωση του ιδίου ΓΣ σε συνέντευξη του προ ετών], ταλαντούχος Κύριος Κατρούγκαλος, κατάφερε να κόψει 5%-6% από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια δήλωση μισή εβδομάδα προ των πρώτων βουλευτικών εκλογών με απλή αναλογική.

Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει τι σημαίνει το φοροκυνηγητό της Μεσαίας Τάξης, ούτε αστυνομικοί έλεγχοι με μπλόκα στους δρόμους, ούτε συλλήψεις στην Αλεξάνδρας, στο Λιμάνι του Πειραιά και στην Κηφισίας, ούτε το αυτόφωρο με κρατητήριο για 500ευρα επί κυβερνήσεως Σαμαρά προ δεκαετίας, που έφερε βιαίως αμέσως μετά τον ΣΥΡΙΖΑ το ‘14, και τις κατασχέσεις λογαριασμών για ψύλλου πήδημα, για μικρο-οφειλές του 100ευρου προς το κράτος επί κυβερνήσεως Τσίπρα μετά τα Capital Controls, και κατάργηση της πρώτης κατοικίας, που εύλογα έφεραν την φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη το ‘19!

Όπως λέγει ανέκαθεν ο Μητσοτάκης: “Για να μειώσεις τη φοροδιαφυγή υπάρχει μόνο ένας τρόπος, να μειώσεις τους συντελεστές!”

Καλό είναι αυτά να μην τα έχει ξεχάσει κανείς εξ όσων καλούνται να ασκήσουν οικονομική και εισπρακτική πολιτική στο όνομα του Κυριάκου!

Σύντροφοι, μην το κάνετε όπως ο Κατρούγκαλος!

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ – Spoiler: Η Αρετή βγαίνει από τη φυλακή – Μόνο ο Λυκούργος την υποδέχεται!

Άκρως συγκλονιστικές αναμένονται ακόμη μία φορά οι εξελίξεις στη δραματική σειρά του MEGA, Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η Αρετή είναι απελπισμένη καθώς πιστεύει ότι δεν πρόκειται...