Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη εβδομάδα για την εκλογή νέου προέδρου – Τι σκέφτονται Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Παππάς

Εβδομάδα αποφάσεων, ενδεχομένως και ανακοινώσεων ξεκινά σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Η ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης επαναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τροχιά εσωτερικών διαδικασιών εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος η οποία θα καθορίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με την προγραμματισμένη ΚΕ η οποία θα κληθεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που αφορά το Διαρκές Συνέδριο, την εκλογή νέου προέδρου και την διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου.

Δεύτερες σκέψεις για τον οδικό χάρτη

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποκτά ενδιαφέρον καθώς εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν αρκετά στελέχη να κάνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τον “οδικό χάρτη” στον οποίο συμφώνησε το ίδιο όργανο με πλειοψηφία την προηγούμενη Κυριακή και μάλιστα εμφανίζονται ως πρόθυμα να καταθέσουν πλατφόρμες/προτάσεις για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος και μετάθεση της εκλογής της νέας ηγεσίας για το διάστημα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στον αντίποδα ασφαλώς υπάρχουν και εκείνοι που επιμένουν ότι οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, να μην χαθεί χρόνος και ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί στις προαποφασισμένες ημερομηνίες (από τη βάση) δηλαδή στις 3 και στις 10 Σεπτεμβρίου, πριν από την εμφάνιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Οι δύο διαφορετικές προτάσεις πιθανότατα θα τεθούν σε ψηφοφορία κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η οποία πλέον προσλαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον.

Εβδομάδα αποφάσεων για τους υποψήφιους

Όλα αυτά θα διασαφηνιστούν στο τέλος της εβδομάδας χωρίς να αποκλείεται εντός των επόμενων ημερών να ανακοινωθούν και οι πρώτες υποψηφιότητες από τους διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει στους συνομιλητές του ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναστοχασμού και ότι είναι πολύ πιθανόν να αποφασίσει τι θα πράξει, εάν θα είναι δηλαδή υποψήφιος, μέχρι και αύριο, χωρίς να κάνει όμως και ανακοινώσεις.

Η προοπτική των ανακοινώσεων πριν από την Κεντρική Επιτροπή φαίνεται πιο πιθανή για την Έφη Αχτσιόγλου η οποία φαίνεται πως έχει καταλήξει στην απόφαση να είναι υποψήφια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Επίσης, αποφασισμένος να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εμφανίζεται ο Νίκος Παππάς ο οποίος με συνέντευξή του στη Real κάνει λόγο για μία Παράταξη από την Αριστερά ως το Προοδευτικό Κέντρο.

«Το κάρο δεν θα μπει μπροστά από το άλογο. Οφείλουμε να κάνουμε τη συζήτηση βαθιά πολιτική και να μην διστάσουμε να δούμε τα διλήμματα κατάματα. Θα αναδιπλωθούμε φοβούμενοι τα ανοίγματα ή θα υπηρετήσουμε τη διακήρυξή μας που λέει ότι φθάνουμε μέχρι το Προοδευτικό Κέντρο; Θα επιστρέψουμε στην περιοχή της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των μικρών ποσοστών ή θα ανακάμψουμε ως ευρεία παράταξη, η οποία μπορεί να κερδίσει μέσα σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής;» διερωτάται δίνοντας και το πολιτικό του στίγμα για τον αυριανό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Το κείμενο Τεμπονέρα

Στο μεταξύ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Διονύσης Τεμπονέρας έχει αποστείλει σε μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιστολή εν είδει πλατφόρμας που τιτλοφορείται «Για μία νέα προοδευτική πολιτική πλειοψηφία». Στο κείμενο της πλατφόρμας που πιθανότατα θα τεθεί σε ψηφοφορία επαναφέρει την πρότασή του για συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Το Συνέδριο πρέπει να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία χωρίς βιαστικές επιλογές. Μόνο έτσι θα προκύψει η απαραίτητη επανίδρυση-επανεκκίνηση» αναφέρει.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ