Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κόστος διακοπών στα νησιά των Κυκλάδων – Καλοκαίρι 2023

Ήρθε και επίσημα λοιπόν το φετινό καλοκαιράκι και οι νησιωτικοί προορισμοί παίρνουν φωτιά!! όλη η Ελλάδα στο κόκκινο και ειδικά όταν μιλάμε για τα νησιά των Κυκλάδων!! Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα κυκλαδονήσια αποτελούν τους πιο Must προορισμούς για το μεγαλύτερο ποσοστό των ταξιδιωτών, κάνοντας τα κόστη να ανεβαίνουν κατακορυφα. Πάμε όμως να δούμε λίγο πιο αναλυτικά πόσο κοστίζουν φέτος οι διακοπές στα νησιά των Κυκλάδων!

Μετάβαση

Όταν μιλάμε για μετάβαση προς τα νησιά των Κυκλάδων αναφερόμαστε κυρίως στην ακτοπλοϊκή, αφού ενώ σε κάποια μπορείς να πάει κανείς και αεροπορικώς, σε άλλα δεν υπάρχει αυτή η επιλογή. Εμείς φυσικά θα αναφερθούμε και στους δύο τρόπους μεταφοράς ξεκινώντας με τα ταξίδια με πλοίο! Σε γενικές γραμμές, αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχει νησί σε όλες τις Κυκλάδες που να θεωρείται φθηνό! Πιο συγκεκριμένα, στο Ferryroute είδαμε ότι το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για Σαντορίνη ξεκινάει από €48,00 το άτομο για μια οικονομική θέση ενώ για μια αντίστοιχη προς Σύρο ξεκινάει από €45,50 με αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά.

Αντιστοίχως το κόστος για μια αεροπορική μετάβαση προς Σαντορίνη ξεκινάει από τα €46,00 το άτομο με μια μικρή χειραποσκευή ενώ αντίστοιχα για Μύκονο ξεκινάει από €44,00 το άτομο. Από εκεί και πέρα αυτό που θα καθορίσει την τιμή, είτε θέλει κανείς να ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα καθοριστεί από τις διαθέσιμες επιλογές που θα βρει, καθώς η πληρότητα ανεβαίνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Διαμονή

Όσον αφορά την διαμονή, εκεί τα πράγματα ξεφεύγουν σε κάποιους προορισμούς, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις τιμές κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που απλά ξεπερνούν μια μέση “τσέπη”! Όπως είναι αναμενόμενο, εκτός από το μέσο κόστος διαμονής του νησιού και την εποχή, το πόσο ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν οι τιμές εξαρτάται και από το πόσο πολυτελές είναι το κατάλυμα, αν έχει περισσότερες υπηρεσίες, αν είναι κοντά στο κέντρο ή αν έχει θέα την θάλασσα, και άλλα πολλά!

Για λόγους σύγκρισης και καλύτερης αντίληψης, νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος παίρνουν τα πρωτεία με τιμές που ξεκινούν από €150,00 η διανυκτέρευση για ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο, ενώ άλλα νησιά όπως η Κέα, η Κύθνος και η Δονούσα ξεκινούν από €50,00 και €70,00 την νύχτα για 2 άτομα. Εν τέλει φυσικά το κόστος της διαμονής θα εξαρτηθεί από όλους τους παραπάνω παράγοντες και από την επιλογή νησιού. Όσο πιο τουριστικό, τόσο πιο ακριβό.

Φαγητό

Το φαγητό, αν μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια που συντελούν στο συνολικό κόστος διακοπών μάλλον είναι το πιο φθηνό και πιο εύκολο να κρατηθεί σε ένα φυσιολογικό επίπεδο, από εσάς τους ίδιους δηλαδή. Κάθε νησί διαθέτει ένα μεγάλο εύρος τιμών όσον αφορά την εστίαση αφού μπορεί να προσφέρει από γρήγορο φαγητό μέχρι  γκουρμέ πιάτα. Σε κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων αυτό δεν υφίσταται λόγω του ίδιου του μεγέθους τους αλλά και του είδους του τουρισμού που δέχεται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως θα συναντήσετε ποιοτικά πιάτα ή όχι τόσο ποιοτικά σε ένα επίσης μεγάλο εύρος τιμών.

Η μέση τιμής γεύματος σε εστιατόριο ή ταβέρνα το καλοκαίρι κυμαίνεται στα €40,00 με €60,00 για 2 άτομα, ενώ σίγουρα μπορείτε να βρείτε και πιο φθηνές αλλά και πολύ πιο ακριβές τιμές. Λόγω του μεγάλου τουριστικού κοινού που συνήθως  “πνίγει” τα νησιά των Κυκλάδων, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε την εξυπηρέτηση της αρεσκείας σας ή να πέσετε σε τουριστικές παγίδες. Για δική σας καλύτερη εμπειρία λοιπόν, φροντίστε να κάνετε μια μικρή έρευνα των επιλογών που έχετε στο νησί της προτίμησης σας έτσι ώστε να μπορέσετε να βρείτε το καλύτερο που έχει αυτό να σας προσφέρει, έτσι ώστε να απολαύσετε την καλύτερη δυνατή σχέση τιμής – ποιότητας.

 

 

Διασκέδαση και λοιπές Δραστηριότητες

 

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί που να έχει μεγάλη διαφορά, είναι ο τρόπος διασκέδασης κάθε ανθρώπου, και αυτό δεν λείπει από κανένα νησί. Από περιπάτους στην φύση, και τις βουτιές στην θάλασσα που είναι δωρεάν, έως τα βραδινά κοκτέιλ σε περίτεχνες ταράτσες με θέα τη θάλασσα και τα νυχτερινά κέντρα. Και πάλι το ύφος του νησιού ανάμεσα στα τόσα των Κυκλάδων έχει σημασία στις επιλογές που θα προσφέρει, αλλά ας δούμε μερικά ενδεικτικά κόστη για κάποιους τύπους διασκέδασης.

Το εισιτήριο για ένα θερινό σινεμά ή η είσοδος σε αρχαιολογικά, λαογραφικά μουσεία ή μουσεία τέχνης ξεκινούν από €5,00 έως €10,00 με €15,00 το άτομο ενώ ένα κοκτέιλ ή ποτό ξεκινάει από €8,00 και €10,00 το άτομο το λιγότερο. Αν τώρα μιλήσουμε για τις δραστηριότητες ή σπόρ στα νησιά των Κυκλάδων, σίγουρα θα βρείτε αφθονία σε αυτά του θαλάσσια τύπου και μη. Αυτό όμως που σίγουρα ενδιαφέρει τους περισσότερους ανθρώπους και σίγουρα και εσάς, είναι το κόστος της ξαπλώστρας. Αυτό στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων ξεκινάει από τα €14,00 το ζευγάρι και ανεβαίνει ανάλογα με το πόσο δημοφιλής είναι η εν λόγω παραλία. Βέβαια σε νησιά όπως η Σίκινος και τα Κουφονήσια δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες οπότε αν θέλετε να γλυτώσετε αυτό το έξοδο, ξέρετε τι να επιλέξετε.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Ματσακάς

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Ματσακάς, σε ηλικία 95 ετών. Σε ανάρτησή του στα social media ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρει για τον Κώστα Ματσακά: «Πριν από...