Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Σφραγίστηκε το Principote – Έρχονται μπουλντόζες για αυθαίρετα στη Μύκονο

Σφραγίστηκε χτες το βράδυ το Principote στην Μύκονο, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Μυκόνου, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης. Είχε προηγηθεί επιστολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ζητούσε την άμεση αναστολή της άδειας λειτουργίας του παραλιακού κέντρου, από το Δήμο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Capital.gr ήδη έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του κέντρου, ενώ αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το Nammos, προκειμένου να πράξουν ανάλογα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις αυτοψίες που έχουν γίνει, στις οποίες έχουν βρεθεί 10 περιπτώσεις με παραβάσεις αυθαίρετων κτισμάτων στη Μύκονο.

Για τις περιπτώσεις αυτές, όπως αποκαλύπτει το Capital, αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας – αρχές της επόμενης να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις.

Yπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου στο beach bar της Μυκόνου Principote επεβλήθη πρόστιμο-μαμούθ 33 εκατ. ευρώ για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές. Στην περίπτωση του υπερπολυτελούς beach bar στον Πάνορμο, φαίνεται πως οι αυθαιρεσίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με τους επιθεωρητές να επιβάλουν πρόστιμο 22 εκατομμυρίων για την ανέγερση και 11 εκατομμυρίων για τη διατήρηση του αυθαιρέτου, σύνολο 33 εκατ. ευρώ, ίσως ένα από τα υψηλότερα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας.

Για κάθε χρόνο που θα περνά και η ιδιοκτησία δε θα έχει προχωρήσει στην κατεδάφιση, θα πληρώνει 11 εκατ. ευρώ πρόστιμο, αρχής γενομένης από φέτος.

Οι αυθαίρετες κατασκευές που κατά τους επιθεωρητές πρέπει να κατεδαφιστούν, φέρεται να ξεπερνούν τα 500 τετραγωνικά.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της επιχείρησης κατέθεσαν υπόμνημα στο Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), ωστόσο το Συμβούλιο απέρριψε ως αβάσιμους τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς.

Μετά τις εξελίξεις η πλευρά της επιχείρησης αναμένεται να στραφεί κατά της απόφασης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ επιδιώκοντας το “πάγωμα” της διαδικασίας, ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης.

Εν αναμονή της απόφασης για το Νammos

Στην περίπτωση του Nammos οι Επιθεωρητές Περιβάλοντος κατέγραψαν αυθαίρετες κατασκευές σε εξέλιξη όπως διώροφο κτίριο 500 τ.μ. εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας Ψαρούς και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού, κτίριο με χρήση τουαλέτας (39,55 τμ) εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, τοποθέτηση δύο κοντέινερ 23,5 τμ εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας καθώς και 4 κυλινδρικές δεξαμενές ύψους 2,2 μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες είχαν προσθεσμία 10 ημερών για να προσκομίσουν στοιχεία νομιμότητας των κατασκευών που διαπιστώθηκαν να κατασκευάζονται χωρίς οικοδομική άδεια ή διαφορετικά να προχωρήσουν μόνοι τους στην κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών.

Οι υπεύθυνοι του Νammos προσέφυγαν δικαστικά για την αναστολή των κινήσεων της διοίκησης και αναμένεται η απόφαση του Τριμελές Εφετείο Αθηνών, προκειμένου το Υπουργείου Περιβάλλοντος και σε αυτή την περίπτωση να πράξει ανάλογα.

Οι εκπρόσωποι του Νammos έχουν ενημέρωσει ότι θα προχωρήσουν στην απομάκρυνση τεσσάρων δεξαμενών και δύο κοντέινερ, τα οποία είχαν εγκατασταθεί χωρίς άδεια και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος τα συμπεριέλαβαν στο πρωτόκολλο κατεδάφισής τους. Για το διώροφο κτίριο των 500 τ.μ. και το βοηθητικό ισόγειο των 35 τ.μ., η πλευρά του Nammos υποστηρίζει ότι είναι νομιμοποιημένα.

Στη Μύκονο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, που εποπτεύει όλες τις έρευνες. Μάλιστα έχουν δηλαδή εντοπιστεί τα ακριβή σημεία όπου βρίσκονται οι παράνομες κατασκευές, ενώ έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης των βαρέων οχημάτων που θα κάνουν τις κατεδαφίσεις. Πρόκειται για 10 περιπτώσεις με παραβάσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε διάφορα σημεία του νησιού.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 26-27

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 26-27 Επεισόδιο 26 «Προσκήνιο και Παρασκήνιο». Η Ευανθία ψάχνει γαμπρό για τη Φρόσω και εκείνη...