Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Το σεντούκι της γιαγιάς

Οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων συντροφιά με τους παππούδες, είτε τις ώρες που οι γονείς μας βρίσκονταν στη δουλειά, είτε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών με την επίσκεψή στον τόπο καταγωγής, είναι αδιαμφισβήτητα από τις εντονότερες και μεγαλύτερης συναισθηματικής αξίας, που θα διαφυλάξουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Δυστυχώς, κάποια στιγμή θα κληθούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τη μόνιμη απώλειά τους από τη ζωή μας, ενώ αν είμαστε αρκετά τυχεροί, το σπίτι αυτό που είναι συνδεδεμένο με τόσο όμορφες εικόνες και μυρωδιές, θα περάσει στην κατοχή μας.

Απαραίτητο θα είναι μετέπειτα ένα ολικό ξεκαθάρισμα, προκείμενου να δώσουμε στο χώρο τη μορφή που επιθυμούμε και να απαλλαγούμε από διάφορα περιττά αντικείμενα που οι ηλικιωμένοι τείνουν να φυλάνε σε πλεονασμό. Ανάμεσά τους ωστόσο θα ανακαλύψουμε και διάφορα κειμήλια, και αντικείμενα αξίας. Πιο συγκεκριμένα, τα συνηθέστερα κειμήλια είναι:

 

  1. Φωτογραφίες και Έγγραφα

 

Οι παππούδες συχνά διαφυλάσσουν μια συλλογή με παλιές φωτογραφίες των μελών της οικογένειας, που λειτουργούν σα θησαυρός πληροφοριών και ιστορικά ντοκουμέντα. Ανάμεσά τους θα ξεχωρίσετε επίσημα πορτρέτα και θα ανακαλύψετε φωτογραφίες προγόνων των οποίων αγνοούσατε την ύπαρξη, αλλά και νεανικές φωτογραφίες των γονέων και των παππούδων.

 

Πολύ πιθανό είναι ακόμη να πέσετε πάνω σε χρήσιμους τίτλους γης, αλλά και έγγραφα συνδεδεμένα με την ιστορία της οικογένειας, όμως πιστοποιητικά γέννησης ή γάμου, καθώς και παλιές επιστολές.

 

  1. Κοσμήματα και Λίρες

 

Το σημαντικότερο κειμήλιο που θα συναντήσετε, καθώς εκτός της ιστορικής και συναισθηματικής τους αξίας, φέρουν και χρηματική είναι τα κοσμήματα.  Περιδέραια βραχιόλια, σκουλαρίκια αλλά και καρφίτσες ή ρολόγια, κατασκευασμένα από πολύτιμα μέταλλα, με ή χωρίς πολύτιμους λίθους, που έχουν επιβιώσει στο χρόνο περνώντας από γενιά σε γενιά.
Δεν αποκλείεται ανάμεσά τους να βρίσκονται και κάποιες ασημένιες ή χρυσές λίρες, αφού η κατοχή τους ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη τα παλαιότερα χρόνια, λόγω της σταθερής αξίας του χρυσού έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων. Προκειμένου να αποφασίσετε αν θέλετε να τις διαφυλάξετε ή να ρευστοποιήσετε έστω ένα μέρος αυτών για την κάλυψη άλλων αναγκών, θα χρειαστεί να ερευνήσετε τις τρέχουσες τιμές χρυσού και να αξιολογήσετε τις επόμενες κινήσεις σας.

 

  1. Αντικείμενα τέχνης

 

Από την επιτοίχια σκονισμένη βιβλιοθήκη με κρυμμένες πρώτες ή σπάνιες εκδόσεις, έως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, και μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνταν από προγόνους, αντικείμενα συνδεδεμένα με διάφορες μορφές τέχνης, είναι μια ακόμη κατηγορία ιστορικής κληρονομιάς που θα συναντήσετε ξεσκονίζοντας.

Ιδίως για τους πίνακες και τυχόν αγάλματα σημαντικό είναι να γίνει εκτίμηση πριν αποφασίσετε να τους χαρίσετε σε παλαιοπωλεία, αφού μπορεί να ανήκουν σε κάποιον γνωστό καλλιτέχνη της εποχής ή να έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία τους κάποια ιδιαίτερη τεχνική.

 

  1. Ρούχα & Έπιπλα

 

Τέλος, με τη vintage αισθητική να ανεβαίνει όλο και περισσότερο στην αναζήτηση και τις προτιμήσεις των νέων, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να γίνει και στο διαχωρισμό των ρούχων και των επίπλων που γεμίζουν το χώρο. Οικογενειακά ειδικά είδη ένδυσης, όπως νυφικά – βαπτιστικά ή στρατιωτικές στολές, αλλά και εκλεπτυσμένα κομμάτια ραπτικής χαρακτηριστικά άλλων δεκαετιών, σίγουρα ανήκουν σε αυτά που θα σας είναι δύσκολο να αποχωριστείτε.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ – Spoiler: Μία μεγάλη έκπληξη φέρνει χαρά

Άκρως συγκλονιστικές αναμένονται ακόμη μία φορά οι εξελίξεις στη δραματική σειρά του MEGA, Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Αναλυτικά όλα όσα θα δούμε στα επόμενα επεισόδια Η Ειρήνη...