Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Πώς μπορώ να διευκολύνω τη ζωή ενός τραυματία

Ένα οποιοδήποτε ατύχημα συνοδεύεται  πρωτίστως με αρκετό σωματικό πόνο, αλλά και διάφορα περίπλοκα συναισθήματα όπως άγχος και φόβος δεδομένου ότι περιορίζει την κινητικότητα του ατόμου και κατά συνέπεια την ευελιξία και την ανεξαρτησία του, μεταβάλλοντας το ρυθμό της καθημερινότητάς του.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως έστω για τις πρώτες μέρες, θα χρειαστεί να αναλάβετε ρόλο φροντιστή και να υποστηρίξετε τον τραυματία στη διαδικασία ανάρρωσής του.

Βοήθεια και Επικοινωνία

Αρχικά, δεδομένης όπως προαναφέραμε της μειωμένης ευελιξίας, είναι σημαντική η υποστήριξή σας με τα πολύ πρακτικά και καθημερινά ζητήματα όπως το καθάρισμα, το πλυντήριο και κυρίως το μαγείρεμα (λόγω του συγκεκριμένου διαιτολογίου που θα πρέπει να ακολουθείται), ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβετε επιπλέον τη φροντίδα και άλλων μελών της οικογένειας, αν ας πούμε ο τραυματισμένος έχει κατοικίδια ή και παιδιά.

Σημαντική είναι ακόμη η συναισθηματική υποστήριξη. Σιγουρευτείτε ότι είστε εκεί όταν έχουν ανάγκη να σας μιλήσουν και προσφέρετε υποστήριξη και ασφάλεια.

Μην ξεχνάτε να κάνετε ενθαρρυντικά σχόλια και να επιβραβεύετε την πρόοδο.
Επιπλέον, εφόσον ένα ατύχημα είναι ταυτόσημο του απρόβλεπτου γεγονότος,
αναλάβετε να τακτοποιήσετε τις εκκρεμότητες που προκύπτουν και να κάνετε
τα απαραίτητα τηλεφωνήματα (πχ. ειδοποίηση εργοδότη) απαλλάσσοντας το
άτομο από περιττό στρες.

Διευκόλυνση στις μετακινήσεις

Είτε πρόκειται για κάποιο κάταγμα, ή άλλο εξωτερικό ή εσωτερικό τραύμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι με την πάροδο του χρόνου και για την παρακολούθηση της πορείας της υγείας του και της εξέλιξής της, θα κριθεί απαραίτητη η διενέργεια ακτινογραφιών ή άλλων δειγματοληπτικών εξετάσεων. Εφόσον ο τραυματισμένος αδυνατεί να οδηγήσει, συμμετέχετε
ενεργά στην ασφαλή μεταφορά του από και προς το νοσοκομείο ή άλλη δημόσια μονάδα υγείας, ή ιδιωτική σαν το  διαγνωστικό κέντρο της Bio- Merimna στα Άνω Λιόσια.

Πέραν των μεγάλων μετακινήσεων, σχεδόν βέβαιη είναι και η ανάγκη για διευκόλυνση στο σπίτι, είτε λόγω βασικών αναγκών που το απαιτούν (πχ.επίσκεψη στην τουαλέτα, πλύσιμο δοντιών) αλλά και της επαναφοράς του τραυματία στην πλήρη αυτονομία του και τη διενέργεια απαραίτητων ασκήσεων. Προκειμένου να μην επιβαρυνθείτε σωματικά αλλά και να ενισχύσετε το αίσθημα αξιοπρέπειάς του, μπορείτε να επισκεφτείτε το πλησιέστερο φαρμακείο ή εξειδικευμένο κατάστημα ορθοπεδικού εξοπλισμού, ή απλώς να κάνετε την online έρευνα αγοράς σας στο patient-lifting.com

Αντιπερισπασμοί 

Εφόσον η κατάσταση και η πνευματική ικανότητα το καθιστούν εφικτό, προσφέρετε στον τραυματία δραστηριότητες που σπάσουν τη μονοτονία και θα κάνουν χρόνο να περνά πιο γρήγορα, όπως λογοτεχνικά βιβλία ή ταινίες/σειρές. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε μαζί του ο ίδιος ή κάποιος επισκέπτης, για παράδειγμα κάποιο παιχνίδι με κάρτες ή μια παρτίδα σκάκι, ξεφεύγοντας από την πεπερασμένου χρόνου κουβεντούλα, και
προσφέροντας σημαντικές στιγμές ευχαρίστησης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή
περιορισμένων επιλογών, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη σχέση σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ