Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίδοτο στο τουρκολιβυκό μνημόνιο η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων

Ευρωομόλογο για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής κρίσης ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του στη Σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα που προηγήθηκε της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών σε μια -ακόμη – άτυπη μεν κρίσιμη δε, συνεδρίαση.
Επέκταση χωρικών υδάτων

Στους ευρωσοσιαλιστές του PES ο Αλέξης Τσίπρας δεν το ανέφερε μεν – περιορίστηκε στο αίτημα για απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις απέναντι στην Άγκυρα που θα ενεργοποιηθούν εάν η Τουρκία κλιμακώσει όχι μόνο λόγω αλλά και έργω τις απειλές της- το υπονόησε σαφώς ωστόσο στη συνάντησή του με τον Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:

Η Ελλάδα πρέπει ως έμπρακτη απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα νοτίως της Κρήτης στα 12 ν.μ.

“Η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως η πρόσφατη συμφωνία στη Λιβύη) αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα από πλευράς της θα πάρει τις αποφάσεις της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, βάσει της ενημέρωσης από την Κουμουνδούρου.
Κυρώσεις σε Άγκυρα και καυγάς στην Αθήνα

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών πάντως, προκάλεσε νέο “καυγά” μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αναμφισβήτητα “ωφέλιμο” για τη χώρα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που κινείται η Τουρκία μεν αλλά όχι χωρίς αιχμές:

“Πέρα από λόγια και δηλώσεις στο εξωτερικό, το πλέον εθνικά επωφελές θα ήταν να υπερψηφίζει ο κ. Τσίπρας τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θωρακίζουν έμπρακτα τη χώρα μας απέναντι στις απειλές, και τις αμυντικές συμφωνίες που κατοχυρώνουν τη γεωστρατηγική μας ασφάλεια. Και, φυσικά, να είναι περισσότερο προσεκτικοί, ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδας όσον αφορά ζητήματα όπως το προσφυγικό”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, εκνευρίζοντας την Κουμουνδούρου.

“Ο κ. Οικονόμου φαίνεται να ανησυχεί πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. Αντί να νουθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως, καλό θα ήταν να μας απαντήσει αν ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει επιτέλους κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας και αν θα προβεί σε επέκταση των χωρικών υδάτων τής Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο”, η απάντηση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Απολύτως ενδεικτική για το πεδίο κριτικής που θα ασκήσει εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά:

1. Πίεση σε Ε.Ε για κυρώσεις στην Άγκυρα

2. Επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ νοτίως της Κρήτης.

Πηγή: capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ