Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ανδρέας Λοβέρδος στο logiastarata: Αυτά θα κάνω αν εκλεγώ πρόεδρος – Ζητώ τη μαζική συμμετοχή των πολιτών

Λίγες μέρες πριν από τις κάλπες για την εκλογή του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, ο υποψήφιος πρόεδρος Ανδρέας Λοβέρδος μιλάει στο  logiastarata.gr

Δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις για την επόμενη μέρα αν εκλεγεί και αναλύει πως θα πορευθεί το ΠΑΣΟΚ καθώς θα επαναφέρει άμεσα το όνομα και τα σύμβολα. Στα κυριότερα σημεία δηλώνει:

-Ζητώ τη μαζική συμμετοχή των πολιτών για να τσακίσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς

-Θα δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό κόμμα , προσβάσιμο στην κοινωνία και στους νέους ανθρώπους,

-Κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό.

-Στόχος ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών – Αν δεν επιτευχθεί μέχρι το 2023 θα αποχωρήσω από την ηγεσία.

-Συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ επί ημερών μου, εάν προτιμηθώ, δεν πρόκειται όχι απλώς να υπάρξει αλλά ούτε καν να συζητηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα.

-Αλλαγή πολιτικής και θέσεων στην ασφάλεια και στο μεταναστευτικό, με γνώμονα τον πολίτη και την πατρίδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Ανδρέα Σταματόπουλο:

Στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου είστε 6 υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ! Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν τη δική σας υποψηφιότητα να ξεχωρίζει; Γιατί να σας επιλέξουν οι ψηφοφόροι;

Είμαι ρεαλιστής και ειλικρινής, αναγνωρίζω ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς, καταλογίζοντάς τους ψεύδος και νοοτροπία κατεστημένων μηχανισμών. Γι’ αυτό μιλάω για το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και απευθύνομαι σε 11 εκατομμύρια Έλληνες, στο εθνικό ακροατήριο. Ζητώ τη μαζική συμμετοχή των πολιτών για να τσακίσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς και στη συνέχεια τη γραφειοκρατία, που καταδυναστεύουν το πολιτικό σκηνικό και ταπεινώνουν τους πολίτες. Μιλάω για την αλλαγή ως αλήθεια και όχι ως σύνθημα ευκαιρίας.

Έχετε υποσχεθεί υπερδιπλασιασμό των ποσοστών σε περίπτωση εκλογής σας.Ποιος είναι χρονικός ορίζοντας και πως πιστεύετε ότι θα το πετύχετε;

Έχω τονίσει από την αρχή της διεκδίκησης της Προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, ότι ο στόχος μου είναι ο υπερδιπλασιασμός των ποσοστών του κόμματος, και ο χρονικός ορίζοντας οι επόμενες διπλές εκλογές και οι Δημοτικές εκλογές. Αν δεν το πετύχω θα αποχωρήσω και θα δώσω χώρο σε άλλους φιλόδοξους ανθρώπους. Θεωρώ αυτήν την εξήγηση τίμια, ειλικρινής και υπεύθυνη. Η προσπάθεια αυτή θα εκφραστεί από ένα συντεταγμένο πρόγραμμα θέσεων, το σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο, η ενσωμάτωση των ορθολογικών πυρήνων της ανανεωτικής αριστεράς, και βεβαίως η προσέλκυση του μοντέρνου κινήματος της κλιματικής κρίσης, που αναδεικνύεται πλέον σε όλη την Ευρώπη ως η νέα πολιτική οικολογία. Μέσα στο εγχώριο πολιτικό παίγνιο να αναδειχθεί ο πράσινος – σοσιαλδημοκρατικός πόλος που θα αναχαιτίσει τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ , και θα ασκήσει αρχικά μεταρρυθμιστική, υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που σήμερα εκλείπει. Τέλος θα επιχειρήσει να φέρει κοντά στο σύγχρονο κόμμα που θα χτίσουμε χιλιάδες ανθρώπους που απομακρύνθηκαν αλλά ακόμη όλους τους νέους ανθρώπους που διψάνε για συμμετοχή, χωρίς αυτό να εκπληρώνεται ιδανικά υπό τις παρούσες συνθήκες ούτε στο δικό μας χώρο, ούτε στα υπόλοιπα κόμματα. Ο κόσμος δυσπιστεί και έχει δίκιο.

Aν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Όπως σας είπα αν δεν επιτευχθεί ο στόχος μέχρι το 2023 θα αποχωρήσω

Ποιο είναι το σχέδιό σας για την οργάνωση και λειτουργία του κόμματος;

Θα δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό κόμμα , προσβάσιμο στην κοινωνία και στους νέους ανθρώπους. Θα καταργήσουμε τους μηχανισμούς, και θα δημιουργήσουμε σύγχρονη οργάνωση. Θα υιοθετήσουμε τα εσωτερικά δημοψηφίσματα για όλα τα μεγάλα θέματα, και λειτουργήσουμε αποκεντρωτικά. Δεν θα φτιάξουμε ενα πατερναλιστικό, αρχηγικό κόμμα. Όλα από την αρχή, όλα από τη βάση, κανένα όργανο μη αιρετό.

Ποιες θα είναι οι πολιτικές σας προτεραιότητες αν εκλεγείτε αρχηγός; ΄

Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να φταίξουμε ένα ανοιχτό κόμμα, με διαδικασίες συμμετοχικές, με αποκεντρωμένες εξουσίες. Έχω δηλώσει πως θα φέρω για πρώτη φορά τα δημοψηφίσματα στις μεγάλες αποφάσεις, ότι θα δημιουργήσουμε ενεργό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών, ότι θα φέρουμε στην δημόσια σφαίρα την νεολαία που αρνείται σήμερα να συμμετέχει. Θέλουμε να γίνουμε ένα μοντέρνο κόμμα της «όντως» πραγματικότητας της ζωής, της αληθινής κοινωνίας, των αγωνιών των ανθρώπων. Αυτή η ανοιχτή, προσβάσιμη, δίκαιη και προσπελάσιμη εξωστρέφεια για τον κάθε νέο ή έμπειρο πολίτη, ευελπιστώ να δημιουργήσει ελκυστικότητα, ενδιαφέρον της κοινωνίας, και συμμετοχικότητα. Επαναφορά από την πρώτη μέρα του ονόματός του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων μας. Θα τσακίσουμε τους κομματικούς μηχανισμούς και στη συνέχεια τη γραφειοκρατία που καταδυναστεύουν το πολιτικό σκηνικό και ταπεινώνουν τους πολίτες. Μιλάω για αλλαγή ως αλήθεια και όχι ως σύνθημα ευκαιρίας. Θα αλλάξουμε την πολιτική μας στην ασφάλεια και στο μεταναστευτικό, με γνώμονα τον πολίτη και την πατρίδα. Θα ξετυλίξουμε άμεσα ένα πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα με θέσεις που ήδη υπάρχουν για όλα τα μεγάλα θέματα της ελληνικής κοινωνίας. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, στήριξη των μη προνομιούχων και της μεσαίας τάξης, πράσινη ανάπτυξη ως οριζόντια παρέμβαση σε όλους τους τομείς της πολιτικής

Θα αλλάξουν οι θέσεις του κόμματος σε μια σειρά ζητημάτων όπως ασφάλεια του πολίτη, μεταναστευτικό και άλλα ;

Τόσο στην ασφάλεια όσο και στο μεταναστευτικό οι θέσεις του κόμματός μας ήταν αμήχανες και στρογγυλεμένες. Η ασφάλεια των πολιτών για μένα είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, και η διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να γίνει στη βάση από την μια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και του εθνικού συμφέροντος. Μιλώ από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητάς μου για ανάγκη αλλαγής θέσεων στο μεταναστευτικό και την προστασία του πολίτη.

Έχετε μιλήσει για ένα κόμμα πατριωτικό. Τι ερμηνεία δίνεται στον όρο;

Το ΠΑΣΟΚ από τη γένεσή του ήταν ένα πατριωτικό κόμμα. Έτσι νοηματοδότηθηκε απο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πατριωτικό είναι το κόμμα που βάζει την πατρίδα πάνω απ’ όλα.

Το κόμμα που θεωρεί την εθνική μας κυριαρχία αδιαπραγμάτευτη και το οποίο δεν ανέχεται πολιτικούς που υποστηρίζουν πως «δεν έχει σημασία αν χάσουμε και κάποιο νησί». Από τον εμφύλιο και μετά, με τη στάση της μετεμφυλιακής δεξιάς υπονομεύθηκε ο όρος πατριωτισμός. Η αμηχανία που προκάλεσε αυτή η υπονόμευση οδήγησε πολλούς να μιλούν για νέο πατριωτισμό, σύγχρονο πατριωτισμό κλπ Δεν υπάρχουν αυτά. Ο πατριωτισμός είναι ένας ενιαίος και αδιαίρετος. Ή είσαι πατριώτης η δεν είσαι. Όχι βέβαια στην προγονοπληξία ή στον επαγγελματικό «πατριωτισμό». Η παιδεία πρέπει να συμβάλει στην εθνική αυτογνωσία.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική! Θα βλέπατε θετικά τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας κι αν ναι με ποιους όρους;

Οι επόμενες εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι διπλές, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της απλής αναλογικής. Άλλωστε το έχει εξαγγείλει ρητά ο Πρωθυπουργός. Ο όρος «προοδευτική διακυβέρνηση» ετέθη από τον κ.Τσίπρα. Και προσωπικά τόσο στον κ.Τσίπρα όσο και σε όσους τον χρησιμοποιούν εξυφαίνοντας ύποπτα σενάρια έχω απαντήσει χωρίς περιστροφές. Όλοι οι υποψήφιοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ψηφοφόρους να είμαστε κρυστάλλινοι ως προς τις προθέσεις μας. Ξεκαθαρίζω: συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ επί ημερών μου, εάν προτιμηθώ, δεν πρόκειται όχι απλώς να υπάρξει αλλά ούτε καν να συζητηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα. Το έχει αποδείξει. Αυτό το ζήτημα έχει επίσης γίνει καθαρό και από τη Νέα Δημοκρατία που έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει αμέσως και άμεσα δεύτερες εκλογές και αυτοδυναμία και κυρίως και πρωτίστως από όλους εμάς τους υποψηφίους που δεν θέτουμε σενάριο συντηρητικής διακυβέρνησης. Ο λόγος, όμως, που ανακυκλώνεται αυτό το απαξιωτικό ερώτημα είναι εκείνο που με πληγώνει αλλά και συνάμα με πεισμώνει περισσότερο. Είναι τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφουμε που επιτρέπουν το «σε ποιον θα γίνετε τσόντα;». Εμείς αυτό θα το αλλάξουμε. Μπαίνω μπροστά για να γίνουμε δύναμη εξουσίας και το βράδυ των εθνικών εκλογών γι΄αυτό να ερωτώνται άλλοι και όχι εμείς. Θα τα καταφέρουμε.

Πολλοί λένε ότι στις εκλογές για την ηγεσία θα σπεύσουν πολίτες που είναι ψηφοφόροι ή και μέλη άλλων κομμάτων. Τι λέτε για αυτό το ενδεχόμενο;

Εύχομαι να υπάρξει μια μεγάλη λαϊκή συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές μας, γιατί αυτό θα προσδώσει το κύρος που χρειαζόμαστε. Η μαζική συμμετοχή εκτός από ένα πανηγύρι της δημοκρατίας θα σκοτώσει τους μηχανισμούς. Δεν ανησυχώ λοιπόν για στοχευμένες παρεμβάσεις, θέλω να έλθει η ελληνική κοινωνία να ψηφίσει στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ και να αναδείξει την ηγεσία, που θα βοηθήσει τη χώρα.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες;

Η ευθύνη απέναντι στους ίδιους τους πολίτες, απέναντι στην κοινωνία και την πατρίδα. Αυτό είναι το πρόταγμά μου για ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό. που θα πρωταγωνιστεί στο πολιτικό σκηνικό και δεν θα είναι συμπλήρωμα κανενός. Γι΄αυτό το κάλεσμά μου αφορά όλους τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον και θέλουν να ξεφύγει η χώρα από το άγονο δίπολο που κυριαρχεί. Η μαζική τους συμμετοχή στις εκλογές μας δεν θα κρίνει μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και την προοπτική της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ