Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Οι προμετωπίδες του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, 35ωρο, αύξηση του προϋπολογισμού σε Υγεία και Παιδεία, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, άνοιγμα των τραπεζικών πιστώσεων και πράσινη ανάπτυξη αποτελούν τις βασικές προμετωπίδες του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θα πραγματοποιήσει σήμερα και το σαββατοκύριακο την πανελλαδική της συνδιάσκεψη.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα το κόμμα υιοθετεί ένα “ευρωπαϊκό, σύγχρονο, αριστερό και «πράσινο» πρόγραμμα με ριζοσπαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, το οποίο ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας”. Όπως τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, δεν πρόκειται για άσκηση αόριστης επιχειρηματολογίας και ρητορικής, αλλά για σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις για την επομένη των εκλογών και την προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στην κορυφή του προγράμματος μπαίνει η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ο οποίος παραμένει παγωμένος δύο χρόνια από τη ΝΔ και η σταδιακή θέσπιση του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι τις δύο αυτές επιθετικές θέσεις, τις επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος εμφατικά ενώπιον των εκπροσώπων του ΣΕΒ, ακολουθώντας τις προτάσεις της παγκόσμιας νέας Αριστεράς, κατά τα πρότυπα των αλλαγών σε Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς και της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται ολική επαναφορά του κοινωνικού κράτους με σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία, ώστε να φτάσει σταδιακά την επόμενη τετραετία στο μέσο όρο της Ευρώπης στο 7% του ΑΕΠ, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Αντίστοιχα δεσμεύονται για ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας και επαναφορά του σχεδιασμού για δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων για τη προοπτική ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές που δεν συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση.

Σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος, επιμένουν σε ρύθμιση και διαγραφή μέρους του χρέους της πανδημίας προς το Δημόσιο, καθώς και ρύθμιση του χρέους προς τις τράπεζες. Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα με άσκηση των δικαιωμάτων που διατηρεί το Δημόσιο λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

Τέλος, στο τομέα του περιβάλλοντος, το “πράσινο” πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία, εισαγωγή του κριτηρίου της ανθεκτικότητας για όλες τις χρηματοδοτήσεις εθνικές και ευρωπαϊκές. πρασίνισμα» της τουριστικής βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα, συμμετοχή της κοινωνίας μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες και ρήτρα πως το 50% των αδειών ΑΠΕ θα κατανέμεται δεσμευτικά σε αυτές, σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με προνομιακές ρυθμίσεις πρόσβασης στα δίκτυα/συνδέσεις.

Πηγή: real.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ