Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ: ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Αρκετές φορές έχω γράψει για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και μάλιστα στις 2 Ιανουαρίου, όταν ο Υπουργός Ανάπτυξης θεωρούσε δεδομένο ότι θα τα πάρουν οι Αμερικανοί τα Ναυπηγεία. Τότε μάλιστα η Αμερικανική πλευρά έλεγε ξεδιάντροπα με λίγα λόγια: « Ή παίρνετε αμερικανικά πλοία (φρεγατοκορβέτες MMSC) ή αλλιώς δεν δίνουμε φράγκο για τα ναυπηγεία».

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος*

Τότε λοιπόν δήλωνα δημόσια με άρθρα και συνεντεύξεις:

1. Δεν είναι δυνατόν να δοθεί μεγάλο τίμημα για την αγορά τους από οιοδήποτε όμιλο, γιατί η συνολική αποτίμηση που έχει γίνει αφενός είναι πολύ μεγάλη, αφετέρου απαξιώνεται συνεχώς κάθε χρόνο που περνάει. Τα πρόστιμα είναι ήδη δυσθεώρητα και συνεχίζουν, και χωρίς να υπάρχει η υποκινητική δύναμη των προγραμμάτων του Π.Ν. δεν υπάρχει ελπίδα επανεκκίνησης τους.

2. Και ναι, θα μπορούσε να είναι η ανάθεση ενός τέτοιου προγράμματος η κινητήριος δύναμη για να πάρουν μπρος τα ναυπηγεία, όμως εάν δεν υπάρξουν και έργα του ιδιωτικού τομέα, με πολιτικές που να ευνοούν την ανταγωνιστικότητα τους και την βιωσιμότητά τους, τα ναυπηγεία θα συνεχίσουν να έχουν την ανάγκη κρατικών ενισχύσεων/επιδοματικών πολιτικών για να επιβιώσουν και στη συνέχεια θα δημιουργούν μαύρες τρύπες.

3. Είναι αναγκαίο και επιχειρηματικά έξυπνο να υπάρξει στρατηγική συμφωνία με Αίγυπτο-Κύπρο-και Ισραήλ για δημιουργία δικτύου ναυπηγοεπισκευαστικών έργων, που θα αποκτήσει ανταγωνιστικό χαρακτήρα από πλευράς αποτελεσματικότητας και κόστους (όπως στις βόρειες χώρες που έχουν συμφωνήσει και φτιάχνουν διαφορετικά κομμάτια για κάθε πλοίο)

Και κατέληγα ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η πώληση των ναυπηγείων σε Ελληνικό όμιλο εταιρειών (ει δυνατόν), με ρεαλιστικό τίμημα χωρίς υπερτιμολογήσεις και ουτοπικές εκτιμήσεις.
Σήμερα επιτέλους τελείωσε η περιπέτεια με αίσιο τέλος κατά την άποψή μου, με την βέλτιστη λύση, αφού δημιουργούνται προοπτικές για να λειτουργήσουν τα Ναυπηγεία όχι μόνο με προγράμματα του Π.Ν. (που είναι αναγκαία για την εκκίνηση τους), αλλά και για ανάληψη πολλών και μεγάλων έργων του ιδιωτικού τομέα που, θα δώσουν ευρωστία και μακροβιότητα στα Ναυπηγεία.

Αρκεί να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις υπόγειες μεθοδεύσεις των Γερμανών που καταφανώς υπονομεύουν την ανάπτυξη των Ναυπηγο-επισκευαστικών δυνατοτήτων της χώρας.

Επιτέλους μία καλή είδηση στο επενδυτικό πεδίο!!!!

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος ε.α. και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 24 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 24 Η Μαρίκα απορεί με τη συμπεριφορά της Νέλλας και την ξαφνική της προτίμηση σε εκείνη...