Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Αγρονέα: Επανεκκίνηση, εκτατική, κρέας

Και όταν η καταιγίδα τελειώσει, δε θα θυμάσαι καν πώς κατάφερες να επιβιώσεις. Δεν θα είσαι καν σίγουρος ότι έχει τελειώσει. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: όταν βγεις από την καταιγίδα δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που μπήκε. Και αυτό είναι το νόημα της καταιγίδας. Haruki Murakami

«Η αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων» αποτελεί ούτως ή άλλως κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, όπως έχει ιεραρχηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεδομένης, όμως, της πίεσης, που υφίστανται φέτος οι κτηνοτρόφοι καθώς οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά, ένας λόγος παραπάνω για την Πολιτεία, να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, στον αυστηρό έλεγχο των ελληνοποιήσεων. Στόχος μας είναι να περάσουμε αυτήν την πρωτοφανή κρίση όλοι μαζί διαφυλάσσοντας την παραγωγική βάση της χώρας μας ώστε, μόλις η κρίση περάσει, να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας με αιχμή τον Πρωτογενή Τομέα». Α. Αραμπατζή, ΥφυπΑΑΤ, 26/3/2020.

 Όταν το ζητούμενο από τη σύγχρονη κτηνοτροφία είναι: προϊόντα υψηλής διατροφικής & γευστικής αξίας, που να προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα η παραγωγή τους να διαφυλάττει το περιβάλλον, η απάντηση είναι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία. ΕΔΟΚ, Signed by Nature. Στοκχόλμη, Σουηδίας, 23/1/2020. neapaseges.gr, 28/1/2020

«Οι τελευταίες εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι η καραντίνα θα επηρεάσει άμεσα τομείς που αντιστοιχούν έως το ένα τρίτο του ΑΕΠ των μεγάλων οικονομιών. Υπολογίζουμε ότι για κάθε μήνα περιορισμού θα υπάρχει μείωση 2% της ετήσιας ανάπτυξης. Ειδικά ο τουριστικός τομέας αντιμετωπίζει παντού μία μείωση της παραγωγής μεταξύ 50% και 70%. Πολλές οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση». G20 (27/3/2020). Α. Γκουρία, ΟΟΣΑ. economistas.gr. Βήμα Press, 28/3/2020. (σσ. Καταπληκτική-ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευκαιρία για επανεκκίνηση, με την εμπειρία του παρελθόντος. Στην επανεκκίνηση τα διάφορα think tank καλούνται να συνεισφέρουν εποικοδομητικά. Το πρόβλημα είναι για τους αγρότες που ΔΕΝ έχουν οργάνωση, ΔΕΝ έχουν think tank, ΔΕΝ έχουν σχεδόν τίποτα ….)

Ένας – ένας οι φορείς του τομέα κρέατος προβάλλουν ανησυχητικά στοιχεία από την μείωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Η κτηνοτροφία έχει δεχτεί ήδη μεγάλη πίεση με συνέπεια να εγκαταλείπουν συνεχώς κτηνοτρόφοι τις εκμεταλλεύσεις τους. Ενώ είναι εξαιρετικά αβέβαιη η διάθεση των αμνοεριφίων. Μεγάλη είναι όμως και η πτώση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος, αφού η αναστολή λειτουργίας ψητοπωλείων, εστιατορίων και ξενοδοχείων έχει μειώσει τις πωλήσεις τους μέχρι και 70%. Τέλος και το εμπόριο κρέατος (λιανικό και χονδρικό) πλήττεται από τη γενίκευση των απαγορεύσεων λειτουργίας καταστημάτων και μετακίνησης των πολιτών. Ο τομέας κρέατος είναι κρίσιμος για την διατροφή του πληθυσμού και πρέπει να ενισχυθεί για να παραμείνει όρθιος και μετά την πάροδο της πανδημίας. Meat News.

Υπέρογκη αύξηση 50€/tn μέσα σε 10 ημέρες πήρε η σόγια, λόγω κοροναϊού. Από 360€/th στο λιμάνι, σκαρφάλωσε στα 410€/tn. Οφείλεται στην ανασφάλεια (!) των μεταφορών, αλλά και σε απεργίες στην Αργεντινή και σε ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ. Προβλέπεται μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής για τους Έλληνες αγελαδοτρόφους και πτηνοτρόφους, συμπαρασύροντας κερδοσκοπικά και τις άλλες τιμές ζωοτροφών. Η αυτάρκεια της Ελλάδας σε σόγια είναι ΜΟΝΟ 10%. Α. Μπίκας. agrotypos.gr, 30/3/2020

Στο site https://biokipos.blogspot.com/2020/03/blog-post.html υπάρχει πίνακας ανθοφορίας φυτών

Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αλεύρι πολλά χρόνια κάνουμε το εξής:Βάζουμε το αλεύρι σε ένα δοχείο τυριού, βάζουμε επάνω χοντρό αλάτι &φρέσκα φύλλα δάφνης επάνω, κλείνουμε καλά και το σφραγίζουμε με κερί. Έρη Καβρικά, facebook, 3/4/2020

Από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ