Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Πρώτα τα capital controls, μετά τα πλεονάσματα

Η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στα ελληνικά ομόλογα μπορεί να αλλάξει το τοπίο ως προς τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεδομένου άλλωστε ότι τα υψηλά πλεονάσματα είναι συνδεδεμένα με τη συμφωνία ρύθμισης του ελληνικού χρέους που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό ως προς την επίτευξη των στόχων με την “άσκηση” για την εξυπηρέτηση και το κόστος δανεισμού της χώρας. Είναι λοιπόν προφανές ότι όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα Κεφάλαιο και όπως επεσήμανε μέσα στην εβδομάδα σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που οι αγορές εμπιστεύονται πλέον τη χώρα και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους πέφτει, δεν υπάρχει λόγος να μην εμπιστευτούν τη χώρα και οι Θεσμοί και να εξετάσουν ευμενώς όταν τεθεί, το αίτημα για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πολύ περισσότερο αν στο μεταξύ έχει προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και έχουν ξεκλειδώσει σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Και βέβαια να έχει παγιωθεί η πτωτική πορεία των spreads και η διαμόρφωσή τους σε διάρκεια χρόνου σε χαμηλότερα επίπεδα και φυσικά μέσα από νέες εκδόσεις και προϊόντα, καθώς αυτό -οι περιορισμένες ακόμα εκδόσεις- αποτελεί ασφαλώς ένα μειονέκτημα.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στη συζήτηση για τα πλεονάσματα που θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, θα προηγηθεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Περί της πλήρους άρσης των capital controls ο λόγος. Έχει προαναγγελθεί, ευνοείται η άρση τους από την πορεία της χώρας, των ομολογιακών εκδόσεων και το συνεχιζόμενο “τσίμπημα” των καταθέσεων, μένει να γίνει και πράξη.  Και όπως όλα πλέον δείχνουν αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

Το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο λένε κάποιες πηγές, άλλοι είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι. Φαίνεται πάντως ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα έχει στη φαρέτρα του την πλήρη άρση των capital controls μετά από τέσσερα χρόνια. Τέσσερα ντροπιαστικά χρόνια περιορισμών που έκαναν την Ελλάδα χώρα… β´ κατηγορίας και χαμηλής αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας. Μία χώρα με capital controls πώς να το κάνουμε… Δεν είναι κανονική. Πέρα από τα ουσιαστικά προβλήματα που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις.

Είναι σαφές ότι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης θα χαιρετίσουν με αυξημένο ενδιαφέρον και θετική υποδοχή την πλήρη άρση των capital controls. Η Ελλάδα θα γίνει συναλλακτικά από… ακρωτηριασμένη και πάλι… αρτιμελής. Και αυτό θα προκαλέσει πολύ θετικό αντίκτυπο. Θα είναι η εξέλιξη που θα επιβεβαιώσει την είσοδο της χώρας σε μία νέα εποχή.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 129 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 129 Η Νεφέλη μπαίνει αλαφιασμένη στην κάμαρα του Παύλου. “Μας ανακάλυψαν”, του λέει με κομμένη την...