Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τζανακόπουλος για Μακεδονικό: Τα Σκόπια να αποδεχτούν σύνθετη ονομασία και erga omnes για να υπάρξει λύση

Την σαφή και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία και erga omnes, ως προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» της ΕΡΤ, ενώ για τις δραματικές εξελίξεις στην Γάζα, έκανε λόγο για φρίκη και αποτροπιασμό.

Τα μηνύματα από τα γεγονότα στη Γάζα δεν είναι αισιόδοξα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για φρίκη και αποτροπιασμό, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο, καθώς οι επόμενες ημέρες «δεν θα είναι ήσυχες».

Σκοπιανό

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την σαφή και κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία και erga omnes, ως προϋπόθεση για συμφωνία, γεγονός που απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Σημείωσε ότι η συνανάπτυξη στην περιοχή, για την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση, είναι το «κλειδί» για την σταθεροποίηση στα Βαλκάνια και τη λύση του λύση του προβλήματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν θα καταλήξει σε συμφωνία, αν δεν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες, διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι θα υπάρξουν, όταν θα παρουσιαστεί το κείμενο της συμφωνίας.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Τζαβάρα, σημείωσε ότι από το 2008 υπάρχει εθνική γραμμή. «Πάνω σ’ αυτή την εθνική γραμμή συνεχίσαμε», επέμεινε ο κ. Τζανακόπουλος και καταλόγισε στη ΝΔ αμφιταλάντευση ως προς την τοποθέτησή της για το ζήτημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επίλυσης του προβλήματος, καθώς υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν θα δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση λόγω του ζητήματος, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σχετικά με την στάση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, είπε ότι όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό θέμα.

Οικονομία

«Έχουμε μία δημοσιονομική κατάσταση που έχει αφήσει άναυδους τους δανειστές μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι με βάση αυτή την εικόνα, θα υπάρξει δυνατότητα ελάφρυνσης της λιτότητας που είχε επιβληθεί. Είπε για μία ακόμα φορά ότι η επιτροπεία τελειώνει τον Αύγουστο του 2018, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει «ότι θα κάνουμε ό,τι θέλουμε», πάντως θα υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στην άσκηση πολιτικής. Ερωτηθείς σχετικά με την εποπτεία μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο στην Αθήνα, κάτι άλλωστε που δεν έγινε ούτε σε περίοδο μνημονίων, και ανέφερε ότι θα υπάρχουν 3 ή 4 εκθέσεις το χρόνο.

Εξάλλου, άσκησε κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές που άσκησαν τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για ασυδοσία.

Β’ Αθηνών

Όσον αφορά την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας Β΄Αθήνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για μία μεταρρυθμιστική τομή, την οποία πρέπει να «αγκαλιάσει» το πολιτικό σύστημα, καθώς πρόκειται για μια «τερατώδη» -όπως την χαρακτήρισε- περιφέρεια, με εκατομμύρια κατοίκους, ενώ σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης θα κάνει σχετική ενημέρωση την ερχόμενη Πέμπτη. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, απαντώντας στον κ. Τζαβάρα.

Σχολιάζοντας την επίθεση του Κ. Μητσοτάκη προς το Ποτάμι, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να ενισχύσει την εικόνα του ως πολιτικού του μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Τόνισε ότι παρά τις κάθετες διαφορές της κυβέρνησης με το Ποτάμι, στα θέματα οικονομικής πολιτικής, το συγκεκριμένο κόμμα έχει στηρίξει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και έχει τοποθετηθεί με πιο υπεύθυνο τρόπο από τη ΝΔ, που δεν είχε το πολιτικό σθένος να τις στηρίξει.

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 91 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΣΑΣΜΟΣ που βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙO 91 Η πολυπόθητη στιγμή έφτασε και ο Μαθιός με την Βασιλική είναι...