Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εκθεση – καταπέλτης για τις διώξεις και φυλακίσεις Ερντογάν

Τα πανεπιστήμια της Τουρκίας βιώνουν μια περίοδο αυτολογοκρισίας και έλλειψης ακαδημαϊκής ελευθερίας, καθώς εκατοντάδες μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού αντιμετωπίζουν διώξεις και χιλιάδες περισσότεροι έχουν χάσει τη δουλειά τους, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW).

“Η καταστολή της τουρκικής κυβέρνησης στοχεύει ακαδημαϊκούς και καταστρέφει τα πανεπιστήμια της”, δήλωσε ο Hugh Williamson, διευθυντής της Human Rights Watch στην Ευρώπη και τη Κεντρική Ασία. “Οι ακαδημαϊκοί και οι σπουδαστές πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν, να διδάσκουν και να διερευνούν αμφιλεγόμενες ή κρίσιμες ιδέες χωρίς να διακινδυνεύουν την απόλυση ή τη φυλάκιση”.

“Η κυβέρνηση πραγματοποίησε μαζικές εκβιαστικές απολύσεις ακαδημαϊκών χωρίς τη δέουσα διαδικασία, χρησιμοποιώντας αμφίβολους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία ή με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, αναφέρει η οργάνωση. Επίσης, ακαδημαϊκοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο ή διώκονται για τρομοκρατία.

Οι αρχές παρεμβαίνουν στις φοιτητικές διαμαρτυρίες μέσα στην πανεπιστημιούπολη και διώκουν ακτιβιστές μαθητές. Και οι αξιωματούχοι παρεμβαίνουν στην ακαδημαϊκή έρευνα σε αμφιλεγόμενα θέματα. “Μαζί αυτές οι δράσεις δημιουργούν ένα κλίμα φόβου και αυτολογοκρισίας στην πανεπιστημιούπολη και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον σεβασμό και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης“, τονίζει η HWR στην έκθεσή της.

Οι απολύσεις και οι διώξεις απορρέουν από συνεχιζόμενη κυβερνητική καταστολή που ξεκίνησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία. Από τότε, περίπου 6.000 ακαδημαϊκοί έχουν απομακρυνθεί από τα πανεπιστήμια για υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και περίπου 400 ακαδημαϊκοί που υπέγραψαν μια αναφορά το 2016, καταδικάζοντας τις κυβερνητικές επιχειρήσεις στη περιοχή των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Πολλοί άλλοι ακαδημαϊκοί έχουν εγκαταλείψει απλά την Τουρκία. Η HRW διερεύνησε οκτώ περιπτώσεις ακαδημαϊκών που απολύθηκαν από την εργασία τους σύμφωνα με τα διατάγματα έκτακτης ανάγκης, λέγοντας: “Δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστούν οι λόγοι για την απόλυσή τους, καθώς τα διατάγματα δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για φερόμενες παρατυπίες ή εξατομικευμένες δικαιολογίες.

Τα διατάγματα αναφέρονται μόνο σε γενικευμένους υποτιθέμενους δεσμούς με ‘τρομοκρατικές οργανώσεις’ “. “Στις 19 Μαρτίου 2018, μια ομάδα μαθητών συμμετείχε σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης κατά της στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή του Αφρίν. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους φοιτητές που προσχώρησαν στη διαδήλωση “προδότες της χώρα τους” και “τρομοκρατική νεολαία” και ζήτησε ναανακληθεί το δικαίωμά τους να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο”.

Δεκατέσσερις από αυτούς βρίσκονται σε “προδικαστικό περιορισμό”, αναφέρει η έκθεση της HRW. “Σε μια περίπτωση, η επιτροπή ηθικής πανεπιστημίου καθυστέρησε για τέσσερις μήνες αίτηση για την απαιτούμενη άδεια για ένα εξάμηνο ερευνητικό έργο σχετικό με το κουρδικό ζήτημα με το σκεπτικό ότι το θέμα ήταν πολύ ευαίσθητο”, ανέφερε η έκθεση της HRW. Οι ακαδημαϊκοί και οι σπουδαστές που μίλησαν στην HRW δήλωσαν ότι ακόμη και η συζήτηση ορισμένων θεμάτων, όπως η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι πλέον απαγορευμένη.

Ο πολιτικός επιστήμονας Γιουτσέλ Ντεμιρέλ, ο οποίος απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, δήλωσε: “Τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Η ακαδημαϊκή ποιότητα έχει μειωθεί σημαντικά. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα και χωρίς φόβο πια. “ Ένας άλλος ακαδημαϊκός, Κερέμ Aλτιπαμάκ, δήλωσε: “Έχουν καταπνίξει κάθε κριτική φωνή. Ακόμα και στον λογαριασμό των e mail του πανεπιστημίου, κανείς δεν κάνει κάποιο σχόλιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί κρίσιμο για το πανεπιστήμιο, τη διοίκηση ή την κυβέρνηση.

Πολλοί καθηγητές και λέκτορες είναι πολύ προσεκτικοί σε ό,τι λένε μπροστά στους φοιτητές. ” Η καταστολή της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά στις ακαδημαϊκές ελευθερίες συμβαίνει παρά το γεγονός ότι προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως επισημαίνει η έκθεση της HRW, “Το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, στο οποίο η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος, προστατεύει το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), στο οποίο η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος, προστατεύει τα δικαιώματα στην ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι. Τέλος η οργάνωσή επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε στην υπόθεση Σοργκούτς κατά Τουρκίας ,ότι «η σημασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας […] περιλαμβάνει την ελευθερία των ακαδημαϊκών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους σχετικά με το ίδρυμα ή το σύστημα στο οποίο εργάζονται και την ελευθερία διακίνησης γνώσεων και της αλήθειας χωρίς περιορισμούς. ”
Πηγή: Human Rights Watch, hellasjournal.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...