Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι συζητά το συγκεκριμένο όνομα με τον ομόλογό του των Σκοπίων - Επιβεβαίωσε μόνο την επικοινωνία ο Τσίπρας
Tηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε ότι με τον ομόλογό του των Σκοπίων «συζητά το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ο κ.Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», απάντησε στον πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκης.

Όπως είπε πριν από λίγο στη Βουλή ο κ.Τσίπρας οποιαδήποτε συζήτηση και προτάσεις για το όνομα είναι κενές περιεχομένου αν δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η εθνική γραμμή: το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ.Τσίπρας επιβεβαίωσε μεν την επικοινωνία με τον κ.Μητσοτάκη, αλλά απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτό που έγινε γνωστό από τη ΝΔ, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός συζητά με τον Ζόραν Ζάεφ την ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα το μεσημέρι το Μαξίμου: Αποφεύγοντας να διαψεύσει ότι συζητά τη συγκεκριμένη ονομασία, είχε αναφέρει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι δύο προϋποθέσεις, τις οποίες επανέλαβε στη Βουλή ο κ.Τσίπρας.


protothema.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top