Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Οι πρώτες κόντρες για τη δημιουργία της νέας Κεντροαριστεράς

Οι έντονες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έφεραν στην επιφάνεια και τις πρώτες αντιπαραθέσεις, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που το εγχείρημα των συνεργασιών θα λάβει σάρκα και οστά. Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση στο Κερατσίνι, όπου πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την Κεντροαριστερά, τα αίματα άναψαν για τα καλά.

Αφορμή, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσαν ορισμένα από τα σημεία της ομιλίας του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ενότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς, σημείωσε ότι για τον ίδιο προσωπικά «ο όρος Κεντροαριστερά τον αφήνει παγερά αδιάφορο και ότι στερείται πολιτικού περιεχομένου» τονίζοντας με έμφαση ότι «το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε υπήρξε ή είναι τοξικό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ βυσοδομήθηκε όσο κανένα άλλο και αποδομήθηκε στα μάτια της κοινωνίας από όσους του οφείλουν την πολιτική και κοινωνική τους ανέλιξη».

Επίσης, σημείωσε «ότι το μεγάλο πρόβλημα του προοδευτικού χώρου είναι ότι βρίθει από στρατηγούς και στερείται στρατιώτες», ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι «σε λίγο θα φτάσουμε σ’ ένα σημείο να έχουμε περισσότερες σε αριθμό επιτροπές, κινήσεις, πρωτοβουλίες, δίκτυα, κόμματα κι απ’ τους ίδιους μας τους ψηφοφόρους».

Τέλος, είπε ότι για να έχει επιτυχία το νέο αυτό εγχείρημα που έχει ξεκινά δεν θα πρέπει να στηρίζεται σε ανακύκλωση προσώπων και ιδεών, αλλά ούτε και σε ερμαφρόδιτα σχήματα.

Αιχμές όμως άφησε και για τον επικεφαλής του Ποταμιού λέγοντας ότι «ο κ. Θεοδωράκης μας είπε ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Του απαντώ ότι η κοινωνία βρίσκεται και στη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε ως κόμμα πολλά κοινωνικά στελέχη, εκπροσώπους από τα επιμελήτρια, τους επαγγελματικούς και αυτοδιοικητικούς χώρους κ.α».

Οι συγκεκριμένες αναφορές του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την παρέμβαση ενός στελέχους, που βρισκόταν στο ακροατήριο της εκδήλωσης, το οποίο απευθυνόμενο στον Στέφανο Ξεκαλάκη τον ρώτησε αν όσα υποστήριξε στην ομιλία του αποτελούν την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση ήρθε από τον Νίκο Μπίστη, ο οποίος σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει την επίσημη θέση, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «αν αυτή πράγματι είναι η θέση του κόμματος του, τότε ματαιοπονούμε αναφορικά με το μέλλον του χώρου».

Επίσης, αναφορικά με την επιτροπή που συμφώνησαν Γεννηματά και Θεοδωράκης και η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, φάνηκε να υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν εμφανείς και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πραγματοποίηση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μάλιστα, ανέφερε ότι «η εν λόγω επιτροπή είναι μόνο για προγραμματικές αναζητήσεις» για να του απαντήσει στη συνέχεια ο Σπύρος Λυκούδης ότι και η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ προγραμματικές αναζητήσεις θα κάνει.

Μάλιστα, ο βουλευτής του Ποταμιού, με αφορμή προηγούμενη αναφορά του Στέφανου Ξεκαλάκη, ότι δηλαδή και η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ κοινωνία είναι, του απάντησε ότι αυτό το σέβεται αλλά είναι κάτι που αφορά του ΠΑΣΟΚ και όχι τη ανασυγκρότηση της νέας Κεντροαριστεράς.

Αντίδραση υπήρξε και από τον πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και νυν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Παντελή Καμμά, ο οποίος απευθυνόμενος έμμεσα στον Στέφανο Ξεκαλάκη ανέφερε ότι «όταν μιλάμε σε τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να μην επιχειρούμε να στήσουμε ακροατήρια στο πλαίσιο ενός παρωχημένου κομματικού πατριωτισμού».

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένες από τις θέσεις αυτές είχε εκφράσει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, υποστηρίζοντας μάλιστα τη θέση για άμεση εκλογή νέων Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργανώσεων του κόμματος.

Εκτός από την παραπάνω αντιπαράθεση, στην ομιλια του ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για την ανάγκη ενός πολιτικού φορέα που θα δημιουργηθεί στη βάση της ανανέωσης προσώπων, νοοτροπιών, δομών και ιδεών.

«Έναντι», όπως σημείωσε, «των προσώπων και των οργανωτικών μοντέλων, αυτό που προτάσσουμε σε ότι αφορά στην εξέλιξη των διαδικασιών ανασυγκρότησης του πολιτικού μας φορέα είναι η διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων και προτάσεων που θα προβάλουμε στην Ελληνική κοινωνία. Οι προτάσεις αυτές είναι που θα δώσουν υπόσταση στις οργανωτικές δομές και ρόλο στα πρόσωπα».

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η επικείμενη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που προγραμματίσθηκε για τις 14 και 15 Μαΐου, να έχει ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο και να μην εκφυλιστεί σε μια διαδικασία άγονων μονολόγων ή σε μια μάζωξη κλακαδόρων», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο Νίκος Μπίστης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και την επιδείνωση αυτής σε όλους τους τομείς, κάνοντας λόγο για αυταπόδεικτες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, της σύμπραξης δηλαδή, όπως ανέφερε, αριστερού και δεξιού εθνικολαικισμού.

Στη συνέχεια, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν κατά τα προηγούμενα χρόνια για την ενότητα και ανανέωση του χώρου της κεντροαριστεράς. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά τόσο στην πρωτοβουλία των 58 όσο και στην Ελιά, οι οποίες όπως είπε, δεν είχαν συνέχεια λόγω κάποιων αποτυχημένων τακτικών, τονίζοντας ότι τέτοια λάθη δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον.

Σημείωσε ότι «μόνο μια νέα και μεγάλη παράταξη μπορεί να ταράξει τα νερά, να δημιουργήσει ενδιαφέρον και δυναμική», σημειώνοντας ότι «το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσει είναι τα όρια και ο προσδιορισμός. τής νέας παράταξης» για να προσθέσει στη συνέχεια τα εξής:

«Πιστεύω ότι τα περιέγραψε με λιτό και καθαρό τρόπο ο Κώστας Σημίτης στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο του Ποταμιού. Ο κεντροαριστερός χώρος που εκτείνεται ανάμεσα στην δεξιά και την χωρίς έρμα Αριστερα. Και είναι ο συγκεκριμένος μεταρρυθμιστικός προγραμματικός λόγος που θα δώσει υπόσταση στην παράταξη, ουσιαστικά στο νέο πολιτικό υποκείμενο, στο νέο κόμμα».

Μάλιστα, υποστήριξε «ότι ο οδικός χάρτης πρέπει να είναι ένας και πεντακάθαρος και να οδηγήσει σε ιδρυτικό Συνέδριο νέου κόμματος».

«Στο τέλος της διαδρομής – που εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι σύντομη γιατί οι εξελίξεις τρέχουν- πρέπει να είναι ένα νέο κόμμα με νέο πρόγραμμα νέα ονομασία και εκλεγμένη ηγεσία, έτοιμο να διεκδικήσει την ψήφο του λαού. Αυτή είναι η αναγκαία υπέρβαση που πρέπει όλοι να κάνουν. Ημίμετρα, ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες, ασαφή σχήματα φοβάμαι ότι θα σκοντάφτουν στα πόδια τους. Είναι ώρα για καθαρές λύσεις», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την επιθυμία το νέο αυτό εγχείρημα να καρποφορήσει, ότι ο ίδιος είναι υπέρ της συνεργασίας και συμπόρευσης μεταξύ όλων των κομμάτων και κινήσεων που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για μια ενδεχόμενη εκλογική σύμπραξη τους.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου σχήματος της Κεντροαριστεράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 146 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 146 Ο Νικόλας ακούει ξανά το κασετοφωνάκι. Την Πόπη, τις κραυγές της, το έγκλημά του. Ξαφνικά...