Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Οι αριστεροί είναι πιο έξυπνοι, οι δεξιοί πιο ερωτικοί

Η πλήξη της καθημερινής ενασχόλησης με το ελληνικό ζήτημα οδήγησε τον αρθρογράφο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, Γιαν Φλάισαουερ, να καταπιαστεί με τις διαφορές ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά από μία τελείως διαφορετική σκοπιά. Αναζήτησε έρευνες της τελευταίας δεκαετίας που προσπαθούν, με άγνωστη επιστημονική επάρκεια αλλά με ενδιαφέροντα αποτελέσματα, να σκιαγραφήσουν το διαφορετικό προφίλ ενός δεξιού και ενός αριστερού.

Εν συντομία, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: οι αριστεροί είναι πιο έξυπνοι, οι δεξιοί απολαμβάνουν περισσότερο τις σεξουαλικές τους σχέσεις. Εκεί που οι συντηρητικοί εξηγούν τις κακοτυχίες ως θέλημα Θεού, οι αριστεροί θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να φροντίζουν τους άλλους, γι’ αυτό και έχουν παλέψει για κατακτήσεις όπως το κοινωνικό κράτος. Μελέτες τις οποίες γενικόλογα επικαλείται ο Γερμανός αρθρογράφος κάνουν λόγο για έναν «δείκτη ικανοποίησης» ανάλογο με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις. Οι άνθρωποι που αυτοχαρακτηρίζονται συντηρητικοί είναι συνολικά πολύ πιο ευτυχείς με τη ζωή τους από αυτούς που τοποθετούνται στην αριστερά.

Σύμφωνα με μία εξήγηση, αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί οι δεξιοί είναι γενικά ικανοποιημένοι με το status quo και δεν έχουν ανησυχίες σχετικά με το πώς αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Οι έρευνες που μελετούν τη σεξουαλική συμπεριφορά σε σχέση με τις πολιτικές πεποιθήσεις έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πλέον ανέραστοι στη Γερμανία είναι οι σοσιαλδημοκράτες (μέσος όρος 1,5 σεξουαλική επαφή την εβδομάδα), αντί 2,1 για τους φιλελεύθερους και 1,8 για τους συντηρητικούς της Αγκελα Μέρκελ.

«Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε μερικές μονάδες υψηλότερο IQ ή σε μεγαλύτερη ευτυχία και περισσότερο σεξ», καταλήγει η βαρυσήμαντη ανάλυση του Φλάισαουερ, «θα προτιμούσα το δεύτερο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 129 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 129 Η Νεφέλη μπαίνει αλαφιασμένη στην κάμαρα του Παύλου. “Μας ανακάλυψαν”, του λέει με κομμένη την...