Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΡ…

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

O νέος Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είναι αυτή την στιγμή ο δημοφιλέστερος Έλληνας πολιτικός, ίσως πιο δημοφιλής και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό : Τάπωσε δημοσίως τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισεμνμπλουμ, είναι new icon αξιωματούχου αυτού του επιπέδου, κυκλοφορεί με μηχανές μεγάλου κυβισμού , αρέσει στις γυναίκες, μιλά τέλεια αγγλικά , είναι ο αγαπημένος των τηλεοπτικών σταθμών , έδωσε υπερηφάνεια στον Έλληνα με την περίφημη φράση του για την ” σαθρή δομή της τρόικας”. Το ερώτημα που προκύπτει μετά τα πρώτα δείγματα γραφής που έδωσε είναι : Δημοφιλής είναι, κατάλληλος για την διαπραγμάτευση με τον Σόιμπλε και τις νεοσυντηρητικές δυνάμεις του Βερολίνου είναι ; Ο ενθουσιασμός που επικρατεί στους πολίτες για το προφίλ του νέου Υπουργού σκέπασε ένα αναμφισβήτητο γεγονός : Ότι ο νέος Υπουργός ανάγκασε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg για να ανασκευάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν έξω εις βάρος της κυβέρνησης , με το επεισόδιο Ντάισεμπλουμ . Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα” θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ” αυτό το νόημα είχε. Οι παλικαρισμοί άνευ αξίας δίνουν δημοφιλία αλλά έχουν κόστος. Και το κόστος αυτό το πλήρωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η Ελλάδα καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν στο 19%. Ένα ακόμη αναμφισβήτητο γεγονός που διέλαθε της προσοχής μας ήταν η ακαριαία κωλοτούμπα που έκανε κατόπιν των αυστηρών συστάσεων Τσίπρα ο κύριος Βαρουφάκης με την συνέντευξη του στο BBC. Eκεί παραδέχθηκε ότι ως Υπουργός ”αποδέχεται την τρόικα των θεσμών ” ! Αρνήθηκε να απαντήσει για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τόνισε ότι ” η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά -που ο κύριος Δρίτσας πάγωσε – έχει την πλήρη υποστήριξη μου ”. Υπάρχει και ένα τρίτο γεγονός : Ο κύριος Βαρουφάκης τηλεφώνησε στον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζάκ Λιού να του ζητήσει να πουλήσει ” νταβατζηλίκι ” για λογαριασμό μας στον Σόιμπλε ( ο καλύτερος τρόπος για να τον κάνεις εχθρό ), ενώ αρχικά προγραμμάτιζε να ξεκινήσει το γύρο των πρωτευουσών από το ..μισητό στους Γερμανούς Λονδίνο ! Αν προσθέσουμε στα λάθη Βαρουφάκη και την αναδίπλωση Δραγασάκη εξαιτίας της πολυφωνίας μαζί με τις συνέπειες αυτών ( βούλιαξαν οι μετοχές ΟΛΠ-ΔΕΗ-τραπεζών / εκτινάχθηκαν τα spread ) καταλήγουμε σε μερικά πρώτα συμπεράσματα :

Πρώτον ενώ η βάση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι σωστή – αδύνατο να συνεχίσουμε να ξεπληρώνουμε δάνεια με δάνεια- στην πραγματικότητα αυτός που καλείται να την υλοποιήσει μπορεί να καταστεί ο αδύναμος κρίκος της λόγω του παρορμητισμού του. Οι Υπουργοί Οικονομικών δεν πρέπει να μιλάνε πολύ και όταν μιλάνε οφείλουν να ζυγίζουν μία μία τις λέξεις τους. Η διαπραγμάτευση με το Σόιμπλε στο όνομα ενός λαού δεν θα είναι ούτε video game ούτε η άνετη βόλτα ενός easy rider. Θα απαιτήσει πολύ γερά νεύρα . Όσο πιο πολύ προκαλείς τόσο αυξάνεις την πιθανότητα να είσαι χρήσιμος για τους δανειστές υπό μία ιδιότητα μόνον : Του ηττημένου.

Δεύτερον η τακτική που ακολουθεί ο επιρροής ΔΝΤ νέος Υπουργός δεν παραπέμπει σε μέλος κυβέρνησης της ευρωζώνης αλλά σε μέλος κυβέρνησης εκτός ευρωζώνης.

Τρίτον , αν ο νέος Υπουργός Οικονομικών ” δεν σκάσει” -δική του η έκφραση – και δεν σταματήσει τις δημόσιες σχέσεις , τότε θα αποτελέσει πολύ μεγάλο βαρίδι για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ελπίζω όχι και για την χώρα. Για να παραφράσω τον Σαμαρά ο κύριος Βαρουφάκης δεν πρέπει να είναι το ατύχημα που θα συμβεί στην χώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 146 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 146 Ο Νικόλας ακούει ξανά το κασετοφωνάκι. Την Πόπη, τις κραυγές της, το έγκλημά του. Ξαφνικά...