Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέα δημοσκόπηση Pulse: Τι προβάδισμα έχει η ΝΔ – Ποιο είναι 3ο κόμμα



Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση της εταρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ

Μόνο 5 κόμματα εντός βουλής 

Προβάδισμα 10,5 μονάδων απολαμβάνει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ αποσπά το 32% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη θέση “ισοβαθμούν” το Κίνημα Αλλαγής και η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8%, ενώ πέμπτο κατατάσσεται το Κομμουνιστικό Κόμμα, με 6%. Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων μένουν εκτός δημοσκοπικής Βουλής, αποσπώντας το 2% έκαστο.

Τα στοιχεία της Pulse καταδεικνύουν επίσης μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συσπείρωση της Κουμουνδούρου να ανέρχεται μόλις στο 47%, ενώ της ΝΔ φτάνει στο 82%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ απολαμβάνει προβάδισμα 34 μονάδων, με πενήντα-έξι στους εκατό πολίτες να βλέπουν νίκη της Πειραιώς. Στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεύρυνε το προβάδισμά του κατά 2 μονάδες στις 10 μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα, με 32% έναντι 22%.

Αχίλλειος πτέρνα της Κουμουνδούρου φαίνεται πως είναι οι μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων που υφίσταται, καθώς μόλις το 47% των ψηφοφόρων που τον στήριξαν στις δεύτερες εκλογές του 2015 παραμένουν στο πλευρό του. Αντίθετα η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται στο 82%.

Ενδεικτικό της διάσπασης του μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ένας στους τρεις πολίτες που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο ή ότι θα απόσχουν είχε στηρίξει την Κουμουνδούρου στις τελευταίες εκλογές. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει μερίδιο άνω του 6% στην αποκαλούμενη “γκρίζα ζώνη”.

Δεν βλέπουν πρόωρες εκλογές

Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 53%, απορρίπτουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, καθώς εκτιμούν ότι η πιθανότερη χρονική περίοδος, για να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, είναι στο α’ εξάμηνο του 2019, κοντά στις ευρωεκλογές (25%) και στο β’ εξάμηνο του 2019, έως το τέλος θητείας της κυβέρνησης (28%). Αντίθετα, κάλπες εντός του 2018 “βλέπει” το 34% των ερωτηθέντων.

Δύο “αγκάθια” για την κυβέρνηση είναι η μείωση των συντάξεων και η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Για τις συντάξεις, το 25% πιστεύει ότι η μείωση των συντάξεων από 1η/1/2019 δεν θα ανασταλεί ή ακυρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τους δύο ένστολους, το 57% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους έως τώρα χειρισμούς της Αθήνας, ποσοστό αυξημένο κατά 1 μονάδα συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, το μερίδιο των πολιτών που αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά τις ενέργειες της κυβέρνησης παραμένει μειώθηκε στο 30%.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση έγινε στο χρονικό διάστημα 13-15 Μαΐου σε δείγμα 1.341 πολιτών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ