Λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδας χθες βράδυ ολοκληρώθηκε ο κύκλος συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, για το ονοματολογικό, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ξεκίνησαν από τις 17:30 ώρα Ελλάδος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συνομιλίες διεκόπησαν για λίγο, για ένα γεύμα εργασίας, και συνεχίστηκαν κανονικά και το απόγευμα (τοπική ώρα) σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο Ελληνας υπουργό Εξωτερικών είχε δηλήσει ότι οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει σε όλα στη γενική συμφωνία και μένει ανοικτό μόνο το θέμα του ονόματος.

Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν στην είσοδο των Ηνωμένων Εθνών πριν ανέβουν μαζί στον 15ο όροφο, όπου συνεχίζουν μέχρι και αυτή τη στιγμή τις διαπραγματεύσεις.


Ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Οταν ρωτήθηκε αν στη σημερινή τριμερή που θα έχει με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς πρόκειται να καταθέσει μια συνθετική πρόταση με βάση τις τελικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια, απάντησε: «Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος». Κάτι που σημαίνει ότι στη γενική συμφωνία έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο πλευρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριμερής έρχεται μετά την αποτυχία των δύο πλευρών να βρουν από μόνοι τους λύση – όπως φιλοδοξούσαν – εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση υπό τον Νίμιτς κωλυσιεργεί. Σήμερα, Αθήνα και Σκόπια επιστρέφουν στο διαμεσολαβητή για τον οποίο ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι αναμένει να «συνδράμει με τη σοφία του»...

Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς έχουν ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» ενώ «κάηκε» μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ετσι στο τραπέζι της κρίσιμης τριμερούς «έπεσαν» τα ονόματα που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Vardaska. Ετσι πιο πιθανά φαντάζουν πλέον το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija» ενώ παραμένει και το Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία).

Πηγή: iefimerida.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top