Φωτιές άναψε στον ιατρικό κλάδο το νέο σύστημα παραπομπών σε εξειδικευμένο γιατρό που φέρνει τα πάνω κάτω στον τομέα της Υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) μιλά για υποβάθμιση των υπηρεσιών αλλά και για νέα ταλαιπωρία των ασθενών αφού θα χρειάζεται να πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να λάβουν τη διάγνωση που επιθυμούν.

«To νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που τίθεται σε εφαρμογή από το Υπουργείο Υγείας το 2019, προβλέπει φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς και εμποδίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Καθιερώνεται το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) που δεν επιτρέπει στον ασθενή να επισκεφθεί εξειδικευμένους γιατρούς εάν δεν πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί.

Με το νέο σύστημα δημιουργείται ο…«υπεργιατρός» οικογενειακός γιατρός και εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας που γίνεται ανάρπαστο από τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών.

Οι ασθενείς θα εγκλωβίζονται σ ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας και τελικά θα εξαναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υποβαθμίζει δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και είναι εις βάρος της Δημόσιας Υγείας. Ο έλληνας ασθενής δεν είναι ασθενής δεύτερης κατηγορίας. Ζητούμε ελεύθερη επιλογή γιατρού και πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας».
iatronea.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top