Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Επικίνδυνη αποστολή» στη Μυτιλήνη – Στο νησί εν μέσω αντιδράσεων το μεσημέρι ο Τσίπρας

Το 14ο περιφερειακό συνέδριο έμελλε να είναι και το πιο δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να αποφύγει το κακό timing; Όχι πολύ εύκολα… Ο αρχικός προγραμματισμός τοποθετούσε τη συζήτηση για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο κοντά στο καλοκαίρι λόγω του ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος των νησιών του Αιγαίου.

Η έξαρση του προσφυγικού, οι επιθέσεις εναντίων μεταναστών από ακροδεξιές ομάδες και η αύξηση του ΦΠΑ έχουν προκαλέσει ένα ασφυκτικό μείγμα στο νησί με φορείς και επιμελητήρια να έχουν προαναγγείλει εδώ και πολλές ημέρες ένα «δυναμικό καλωσόρισμα» στον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν πως το «χέρι» της σε όλο αυτό το εκρηκτικό σκηνικό έχει βάλει και η ΝΔ. Πηγές από το Μαξίμου εκτιμούσαν στο newpost.gr πως υπήρξε μια προσπάθεια τα τελευταία 24ωρα από την αξιωματική αντιπολίτευση και ακροδεξιές ομάδες να προκληθεί ένα κλίμα έντασης στη Λέσβο, ωστόσο επεσήμαναν την ήσυχη πρώτη ημέρα διεξαγωγής του περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχή τοπικών φορέων και ο «ξεσηκωμός» κατά πολλούς αποτελεί «δάκτυλο» της γαλάζιας παράταξης, τονίζοντας, όμως πως τα συμπεράσματα του συνεδρίου για τη στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής δεν θα αλλοιωθούν.

Ακόμα και για την αναπόφευκτη εναρμόνιση των συντελεστών ΦΠΑ με την υπόλοιπη χώρα που απαίτησαν οι Θεσμοί, κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν τα έκτακτα επιδόματα που θεσπίστηκαν, καθώς και άλλα μέτρα τόνωσης της νησιωτικότητας.

Η αποστολή διμοιριών στην Μυτιλήνη έχουν ως σκοπό να μετριαστούν οι σημερινές αντιδράσεις και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσει η διεξαγωγή της δεύτερης και πιο σημαντικής ημέρας του συνεδρίου, που θα κλείσει με τη ομιλία του ο πρωθυπουργός στις 7.30 μ.μ.

Αν και δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές, είναι προφανές πως μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας μείωσε στο ελάχιστο την παραμονή του στη Μυτιλήνη, καθώς στο πρόγραμμα του περιέλαβε την επίσκεψή του σήμερα το πρωί στη Λήμνο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Το πρωί στη Λήμνο ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το Δημαρχείο στη Μύρινα, όπου θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.

Το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Λέσβο και στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους υπουργούς και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις 19:30 θα γίνει η κεντρική ομιλία στο 14ο περιφερειακό συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, « Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων», στο Αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Μυτιλήνη να αναπτύξει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και την αποσυμφόρηση του νησιού. Πολλά επενδύει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Μηνύματα θα στείλει και για την αναπτυξιακή στρατηγική στο βόρειο Αιγαίο με έργα που αφορούν τα λιμάνια, την οδοποιία, την ύδρευση, την υγεία, την εκπαίδευση και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Από τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει και νέο μήνυμα προς την Τουρκία για την ανάγκη σεβασμού της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 123 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 123 Η Νεφέλη ζητά από τον πατέρα της να καλέσουν τον Παύλο σε δείπνο. Η Ηλέκτρα...