Τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ αρχικά σημείωνε κέρδη σταδιακά άρχισε να τα περιορίζει, ενώ στο τέλος επικράτησαν και ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση 0,64% σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα.

Η χθεσινή αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου κόντρα στις διεθνείς αγορές, αλλά και η πτωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων επιβεβαίωσε όλους όσοι έλεγαν ότι, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο και ότι, η Ελλάδα θα βρεθεί εκτεθειμένη σε μια διεθνή κρίση. Αν, όπως αναμένεται, τα επιτόκια αυξηθούν διεθνώς τότε οι πιο αδύνατες αγορές -όπως η ελληνική- θα πληρώνουν με ακριβότερο τίμημα την αντιστροφή του κύκλου της οικονομίας.


Η αντίδραση, όμως, επιβεβαίωσε επίσης με τον χειρότερο τρόπο ότι, η Ελλάδα δεν χρειαζόταν να βγει στις αγορές με βιασύνη κι ένα επιτόκιο 3,5%, αλλά κι ένα ομόλογο που προκάλεσε άμεσες ζημιές στους αγοραστές του. Εξάλλου, όταν ο ESM ακυρώνει έκδοση λόγω της αναταραχής, δεν μπορεί η Ελλάδα να εκδίδει ομόλογο, μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων, απλώς για να πανηγυρίζουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.Χθες, λοιπόν, το ελληνικό χρηματιστήριο ενώ αρχικά σημείωνε κέρδη σταδιακά άρχισε να τα περιορίζει, ενώ στο τέλος επικράτησαν και ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να κλείσει με πτώση 0,64%. Αντίθετα, η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ήταν θετική μετά το γύρισμα της αμερικανικής αγοράς.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αντίδραση ήταν λογική καθώς όταν υπάρχει ανησυχία διεθνώς οι πρώτες αγορές που σημειώνονται ρευστοποιήσεις είναι οι αναδυόμενες (emerging markets), όπως η ελληνική.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top