Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στήνεται νέο σκηνικό εκλογών με «βρόμικους και καθαρούς»

Το πολιτικό σκηνικό έχει κυριολεκτικά «πάρει φωτιά». Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η επίλυση της ονομασίας των Σκοπιών ήταν, μέχρι πρότινος, τα δύο θέματα της κύριας πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Εσχάτως, προέκυψε και το «Novartis gate», με μια δεκάδα κορυφαίων πολιτικών παραγόντων να εμπλέκονται σε «χορό» παράνομων προμηθειών αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Είτε ευσταθούν είτε όχι οι διαρρέουσες φήμες, η πολιτική αντιπαράθεση οξύνεται έτι περαιτέρω, ο δημόσιος λόγος επεκτείνεται και σε θέματα προσωπικής τιμής και η πολιτική ζωή εισέρχεται σε μια περίοδο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, πολιτικών και μη.

Είναι κοινός τόπος πως οι τελευταίες εξελίξεις με το σκάνδαλο Novartis, η έξοδος από τα μνημόνια και το ονοματολογικό των Σκοπίων θεωρούνται θέματα-φωτιά, τα οποία θα κυριαρχήσουν στη μακρά προεκλογική περίοδο –που, κατά πολλούς, κι ουχί αδίκως έχει ξεκινήσει– και αναμφίβολα θα κρίνουν νέες κυβερνητικές συμμαχίες και εταίρους.

Η ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ

Η εμφάνιση του σκανδάλου Novartis στην πολιτική επικαιρότητα έδωσε την εντύπωση μιας καλής πολιτικής ευκαιρίας, η οποία με τη σειρά της θα πρόσφερε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επαναφέρει το επιχείρημα περί μιας «άδολης» και με «ηθικό πλεονέκτημα» Αριστεράς, έναντι των αντιπάλων της. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεφύλαξε δύο έμμεσες πλην σαφείς αναφορές στις εξελίξεις της υπόθεσης Novartis, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 9ο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας.

«Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό» και πρόσθεσε ότι «αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας είναι η αντίληψή μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικό καθήκον» και πως «γι’ αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε».

Επισήμανε, δε, με νόημα: Αυτό που πρέπει να κάνουν κόμματα και πολίτες για την πατρίδα είναι «να πάρουμε οριστικό “διαζύγιο” με τις συνήθειες και τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν. Από πρόσωπα που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή, ιδιοτελή συμφέροντα».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τους πολιτικούς οι οποίοι, ενώ επικαλούνται τον πατριωτισμό, την ίδια ώρα τα ονόματά τους φιγουράρουν σε δικογραφίες. Σε μια εμφανή προσπάθεια να μην εμπλέξει όλη τη «γαλάζια» παράταξη στη νέα «σκανδαλολογία», ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αχαιό πολιτικό και επιφανές στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, χρησιμοποιώντας εδάφιο από ομιλία του αείμνηστου Προέδρου: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας».

Είναι καθόλα σαφές πως οι εξελίξεις με το σκάνδαλο Novartis προσέφεραν επιπλέον στο Μέγαρο Μαξίμου και μια καλή ευκαιρία αλλαγής ατζέντας. Ωστόσο, οι νουνεχείς εφιστούν την προσοχή του πρωθυπουργού ώστε η όλη υπόθεση να μην εξελιχθεί σε ένα άλλο «βρόμικο ’89» από τη μία μεριά κι από την άλλη να μην καταγγελθούν για «κουκούλωμα». Επ’ αυτού του θέματος, διεξήχθηκαν μέχρι τώρα δύο συσκέψεις υψηλών επιτελών στο πρωθυπουργικό γραφείο και θα ακολουθήσουν κι άλλες στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Έξοδος από τα μνημόνια – Σκοπιανό

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο 9ο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα δύο άλλα φλέγοντα θέματα του κυβερνητικού του αφηγήματος. Με πολιτικό στόμφο τόνισε ότι «όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος και τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά». Συνδέοντας δε τα δύο αυτά θέματα με τις τελευταίες εξελίξεις στην εμπορία φαρμάκων –σκάνδαλο Novartis– προέτρεψε «να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν».

Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ενθουσιασμός στα δύο μέτωπα, το Σκοπιανό και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια:

α) Σκοπιανό: Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ευμενή εξέλιξη τη δήλωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της», καθώς και την απόφαση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας την περασμένη Τρίτη για τη μετονομασία του αεροδρομίου από «Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού των Σκοπίων, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «Εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «Εθνική οδός Φιλία». Επιπλέον, η κυβέρνηση δίνει μεγάλη πολιτική σημασία στην προγραμματισμένη για τις επόμενες ημέρες επίσκεψη του προέδρου της κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα Σκόπια, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη θέση της Ελλάδας για απεμπόληση όλων των αλυτρωτικών πολιτικών από την πλευρά της ΠΓΔΜ πριν από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

β) Έξοδος από τα μνημόνια: Οι τελευταίες εξελίξεις στο Βερολίνο γέμισαν με χαμόγελα την κυβέρνηση των Αθηνών. Μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο άκουσμα ότι οι φίλοι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας και ότι η κυβερνητική συμφωνία «φέρει σε μεγάλο βαθμό την υπογραφή του SPD»!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10/2

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...