Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Όχι σε κάθε λύση» από Μητσοτάκη

Ο φόβος για την κομματική ενότητα τον ώθησε σε πλήρως απορριπτική θέση για την ΠΓΔΜ

Σε νέα σκλήρυνση της θέσης του, με ένα μεγάλο «όχι» σε οποιαδήποτε συνεννόηση ή συμβολή της Ν.Δ. σε λύση για το ονοματολογικό των Σκοπίων, προχώρησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην προσπάθεια να απεμπλακεί από μια προσπάθεια που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την εσωκομματική ενότητα και να δημιουργήσει ένα κόμμα δεξιά του με αφορμή το Σκοπιανό, ο Μητσοτάκης τίναξε στον αέρα οποιαδήποτε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης αλλά και την προοπτική υπεύθυνης συμβολής του σε μια προσπάθεια επίλυσης στην παρούσα φάση.

Και επειδή η κωλοτούμπα του, που προφανώς επιβλήθηκε από την κατάσταση εντός της Ν.Δ., ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, είναι τόσο ηχηρή, απευθυνόμενος στους νουνεχείς νεοδημοκράτες επιχείρησε να αποδώσει τις ευθύνες για την πλήρη άρνησή του να μπει στο κάδρο επίλυσης ενός ζητήματος την οποία δύο κυβερνήσεις της Ν.Δ. επιχείρησαν αλλά απέτυχαν, στην κυβέρνηση – και ειδικότερα στον Αλέξη Τσίπρα – και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα:

«Δεν προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης, δεν δημιούργησε εθνικό μέτωπο, διαπραγματεύεται κρυφά, προσπάθησε να παγιδεύσει την αντιπολίτευση αντί να την ενημερώσει. Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη πατριωτική παράταξη του τόπου, είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, όλων των πολιτικών αρχηγών. Εγώ, αν έκανα διαπραγμάτευση, δεν θα κινιόμουν όπως ο Τσίπρας. Θα ξεκινούσα πρώτα από τον αλυτρωτισμό και δεν θα δεχόμουν να μπω σε διαπραγμάτευση αν δεν άλλαζαν οι Σκοπιανοί το σύνταγμά τους. Δεν πρόκειται να δεχτώ να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» είπε με ένταση ο Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προφανώς στους ενθουσιασμένους με τα συλλαλητήρια. Και παρέπεμψε το θέμα σε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.

«Η λύση θα πρέπει να έρθει σε κάποια άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία, αφού η άλλη πλευρά δείξει έμπρακτα δείγματα ότι μπορεί να μπει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης. Συνένοχοι σε μια ιστορία που κινδυνεύει να τραυματίσει τη ψυχή του έθνους δεν πρόκειται να γίνουμε», είπε. Η τελευταία αποστροφή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι δεν προτίθεται να προσέλθει σε κατ’ ιδίαν ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το θέμα, κατηγορώντας τον Τσίπρα ότι ακολουθεί μυστική διπλωματία στο ζήτημα. Μάλιστα, ενώ τα στελέχη της Ν.Δ. έκαναν λόγο για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, ο ίδιος ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να συστήσει κάτι τέτοιο.

Η Ν.Δ. εδώ και μέρες δεν έκρυβε την ενόχλησή της από την επιλογή του Τσίπρα να διαβουλευτεί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, καθιστώντας την Εκκλησία συνομιλητή και αδιαφορώντας για τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων ή για τη διαβούλευση προκειμένου να ακούσει τις ανησυχίες των πολιτικών αρχηγών και να εκφράσει και ο ίδιος τη διαπραγματευτική του γραμμή.

Για να σφραγίσει διαρροές

Το σαμποτάζ της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. στην προοπτική λύσης στην παρούσα φάση επιχειρεί να θέσει τέλος στον συναγερμό που σήμανε τις προηγούμενες μέρες στο κόμμα ότι το Σκοπιανό και οι διαθέσεις μιας μεγάλης μερίδας πολιτών μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά στην πολιτική επικαιρότητα και να διαμορφώσει εντελώς νέα δεδομένα.

Η εντυπωσιακή παρουσία πολιτών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν «εν δυνάμει» ψηφοφόρους της συντηρητικής παράταξης, αν εξαιρέσει κάποιος ένα σκληρά εθνικιστικό, χουντικό και φασιστικό τμήμα των συγκεντρωθέντων που εκφράστηκε με ακραία γραφικό τρόπο, έδειξε ότι η σιωπηλή πλειοψηφία θεωρητικά διατρέχει οριζόντια όλους τους κομματικούς σχηματισμούς και ένα μεγάλο ποσοστό της την Ν.Δ.

Ο Μητσοτάκης φάνηκε ότι διολισθαίνει μέρα με τη μέρα σε πιο ακροδεξιά γραμμή επί του θέματος αμέσως μετά την περιοδεία του στην ανατολική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια να εξισορρόπησης των εσωκομματικών πιέσεων να εγκαταλείψει τη νεοφιλελεύθερη διεθνιστική προσέγγιση και να μην πάει κόντρα στο κοινωνικό ρεύμα.

Χθες, με τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών που έχουν χειριστεί το θέμα, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, επιχείρησε να «σφραγίσει» το κόμμα απέναντι στις εξελίξεις, σε μια προσπάθεια να προλάβει την περαιτέρω πολυφωνία εντός του κόμματος, που ενδεχομένως θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Στελέχη της Ν.Δ. επεσήμαιναν ότι και με την αναλυτική συνέντευξη του Τσίπρα στο «Έθνος της Κυριακής», που αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά το Σκοπιανό και συνέπεσε με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, δεν διευκρινίστηκε ακριβώς η διαπραγματευτική ατζέντα και σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για σύνθετη ονομασία θέτοντας το «Μακεδονία» πάνω στο τραπέζι από την αρχή, αλλά δεν μοιάζει να εμμένει στις βασικές αρχές μιας συμφωνίας που αφορούν κυρίως τις συνταγματικά καλυμμένες αλυτρωτικές διαθέσεις της FYROM, οι οποίες αποτελούν κυρίαρχο θέμα για τη Ν.Δ.

Το ζήτημα της διεκδίκησης μιας κάλπικης εθνικής ταυτότητας είναι κυρίαρχο θέμα και δεν μπορεί να καλυφθεί από μια συμφωνία για το όνομα και μόνο, λένε στην Πειραιώς.

Ωθείται από τα συλλαλητήρια

Η συνεχής διολίσθηση του Μητσοτάκη τις τελευταίες μέρες αποκάλυψε την προφανή αδυναμία του να μείνει σταθερός σε μια συγκεκριμένη θέση, την οποία να υπερασπιστεί απέναντι στην κοινωνία και τα στελέχη του. Μάλιστα πηγές από την Πειραιώς επιμένουν ότι οι επικοινωνιολόγοι, με πρώτον τον Τάκη Θεοδωρικάκο, επισημαίνουν ότι δεν είναι ο καιρός ο Μητσοτάκης να επιχειρήσει να οδηγήσει την κοινωνία προς μια κατεύθυνση, αλλά να ακολουθήσει τις βουλές της.

Διαβλέποντας λοιπόν μια σιωπηλή πλειοψηφία που αντιτίθεται ακόμη και στη σύνθετη ονομασία ωθήθηκε να σημάνει το χθεσινό απαγορευτικό και να δηλώσει ότι η σύνθετη ονομασία αποτελεί το τέλος της διαδρομής και την απώτατη παραχώρηση. Άλλωστε στο θέμα είχε ήδη εμπλακεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θέλησε να αποστασιοποιηθεί από το 2008 διαρρέοντας, μέσω της «Real News», ότι ουδέποτε αποδέχτηκε «μακεδονική ταυτότητα» για τους Σκοπιανούς.

Η δεύτερη, πιο σκληρή διαρροή, στην «Ελευθερία του Τύπου», σύμφωνα με την οποία η σύνθετη ονομασία που αποδέχτηκε στο Βουκουρέστι αποτελούσε διαπραγματευτική υποχώρηση, διαψεύστηκε από τον ίδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίσημη Ν.Δ. έσπευσε να αδειάσει την Ντόρα Μπακογιάννη – που έλεγε μπροστά στην κάμερα το 2008 ότι η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί τον όρο «Νέα Μακεδονία» – δηλώνοντας ότι «άλλο το 2008 και άλλο το 2018».

Για τη στάση του Μητσοτάκη φαίνεται ότι είχαν ενημερωθεί από πριν ο Καραμανλής και ο Σαμαράς, με τον δεύτερο να αρνείται να μιλήσει για το θέμα, αρκούμενος να δηλώσει με νόημα τη Δευτέρα «έως τώρα όλα καλά».

Στελέχη της Ν.Δ. επεσήμαιναν ότι από την Κυριακή το απόγευμα και μετά σχεδιαζόταν η απόλυτη άρνησή της να συνδράμει, στην παρούσα φάση, στην επίλυση του θέματος, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να επιχειρούν ο Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να διασωθούν πολιτικά στην πλάτη της Ν.Δ.

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...