Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Καθηγητής Θ. Καρυώτης και ο Σώρρας

Του Στέλιου Φενέκου*

Γνώρισα τον καθηγητή Θ. Καρυώτη, όταν ήμουν διευθυντής Σπουδών στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού το 1999.

Τότε είχε εμφανιστεί στην Ελληνική πολιτική σκηνή ως καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μέρυλαντ και συγγραφέας και ως προσωπικός φίλος του Ε. Βενιζέλου (Υπουργός Ανάπτυξης και ενέργειας τότε). Ισχυριζόταν μάλιστα δημόσια ότι ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης επί οικονομικών θεμάτων και της ΑΟΖ, και ότι επρόκειτο να του ανατεθεί σημαντική δημόσια θέση στον κρατικό μηχανισμό.
Μας τον συνέστησαν τότε από το καθηγητικό περιβάλλον του κ. Βενιζέλου, και τον φωνάξαμε στη ΣΠΝ να κάνει μία διάλεξη για την ΑΟΖ.

Η διάλεξη, (πέραν των αδιαμφισβήτητων στοιχείων των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου για την ΑΟΖ), ήταν τραγελαφική. Ένα συνοθύλευμα υποθέσεων, προσδοκιών, ανερμάτιστων παροτρύνσεων και λογικών αλμάτων, χωρίς να λαμβάνει υπ΄όψη τις παραμέτρους εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, εκφρασμένες με περίσσεια αυταρέσκεια. Ως σκοπό είχαν να αμβλύνουν αυθαίρετα τα προβλήματα και τα αρνητικά σημεία, και να υπερτονίσουν τα θετικά σημεία, για να παραπεισθεί το ακροατήριο για την ορθότητα και την εγκυρότητα των όσων υποστήριζε για την ΑΟΖ.
Και φυσικά δεν τον ξανακαλέσαμε.

Όταν στη συνέχεια απέτυχε να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο που επιθυμούσε για το ζήτημα αυτό, εξαφανίσθηκε για μερικά χρόνια από την Ελληνική πολιτική σκηνή, και επανεμφανίσθηκε να συνεργάζεται με τον γνωστό Σώρρα, ως σύμβουλός του για την διαχείριση των περιβόητων ομολόγων των 675 δις ευρώ.
Συγκεκριμένα ο κ. Καρυώτης ήταν αυτός που έκανε την αποτίμηση των μετοχών των 675 δις, και συμβούλευε τον Σώρρα για το πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα με τις τράπεζες στις ΗΠΑ και στον Καναδά, με την ελληνική κυβέρνηση και την οργάνωση “End National Debt”, της οποίας μάλιστα υπήρξε και αντιπρόεδρος μέχρι το 2012.

Στη συνέχεια όταν είδε ότι δεν υπάρχει ψωμί στην υπόθεση, κατήγγειλε την “END” ότι αποτελείται από χρυσαυγίτες και Δωδεκαθεϊστές, και εξέφρασε τη λύπη του γιατί άργησε τόσο πολύ να το καταλάβει.

Η πολυπραγμοσύνη του όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού κατάφερε στις εκλογές του 2012 να είναι 4ος στη λίστα Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ .

Σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο για να μας σώσει με τις “καινοτόμες” ιδέες του για την ΑΟΖ, χωρίς να έχει αλλάξει ούτε μία γραμμή από το συνονθύλευμα που είχα ακούσει το 1999.

Ελπίζω να μη τον δούμε πάλι σύμβουλο υπουργών και υποψήφιο σε ψηφοδέλτια.

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος ε.α. ΠΝ και πρόεδρος της Κοινονίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...