Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στα Σκόπια ο Νίμιτς – Ποιες είναι οι προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι

Συνεχίζονται οι επαφές του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Όπως διαβάζουμε στο paraskhnio.gr το ΥΠΕΞ των Σκοπίων φέρεται να ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ. Από την πλευρά του ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ αναμένεται να έχει σήμερα Τετάρτη συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γείτονος χώρα.

Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων όπως είχε δηλώσει και στην προχθεσινή συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη. Το όνομα που προωθεί η ελληνική πλευρά λέγεται ότι είναι το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Από την πλευρά της η κυβέρνηση των Σκοπίων με τον πρωθυπουργό κ. Ζόραν Ζάεφ θα μεταφέρει σήμερα Τετάρτη στον διαμεσολαβητή Νίμιτς τις θέσεις και τα επιχειρήματά της επί των προτάσεων. Μέχρι στιγμής πάντως αποφεύγει να αναφέρει αν υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνεί ή διαφωνεί. Παράλληλα αποφεύγει να αναφερθεί και στο ζήτημα της αλλαγής του συντάγματος, το οποίο περιέχει και τα επίμαχα άρθρα με τις αλυτρωτικές βλέψεις και αναφορές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ