Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί πιστεύουν στη ΝΔ ότι το Σκοπιανό μπορεί να φέρει εκλογές

Με έντονη ανησυχία αντιμετωπίζουν στη ΝΔ τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, μην αποκλείοντας το συγκεκριμένο ζήτημα να οδηγήσει ακόμη και σε εκλογές. Αιτία, σύμφωνα με τα στελέχη της οδού Πειραιώς, είναι η απουσία εθνικής θέσης και η διαφορετική στάση που κρατούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.

Μόλις το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Καμμένος διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τον απολογισμό της διετούς θητείας του στο Άμυνας και επανέλαβε τη θέση του, πως δεν θα ψηφίσει θετικά στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ο ίδιος δεν απέκλεισε σύγκληση του Συμβούλιου Πολιτικών Αρχηγών για το Σκοπιανό, εφόσον χρειαστεί, κάτι όμως που έχει απορρίψει ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, όπου έθεσε και ζήτημα δεδηλωμένης της κυβέρνησης, από τη στιγμή που οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος δεν συμφωνούν σε ένα τέτοιο μεγάλο θέμα.

Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη στο «Θέμα 104,6», η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει μια πρόταση που θα φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα. «Έχουμε μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτευση με δυο διαφορετικές θέσεις και είναι καταδικασμένη να αποτύχει», τόνισε, ενώ αναφερόμενη σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επεσήμανε πως, «αυτό που οφείλει να κάνει ο κύριος Τζανακόπουλος, είναι να μας πει με ποια θέση διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ».

Όπως τονίζουν από την οδό Πειραιώς, ουσιαστικά στους κόλπους της κυβέρνησης, άλλα υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, άλλα ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος και άλλα ορισμένοι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφέρεται: «Η θέση μας είναι Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λήξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή», ενώ ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. (19.12) τόνισε, «δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε τσακωμένοι και μην μπορούμε να βρούμε ένα συμβιβασμό με αυτό το λαό», την ώρα που ο κ. Καμμένος έχει τη γνωστή θεση.

Όπως τόνιζε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ περιμένει την πρόταση επίλυσης του θέματος που θα δεσμεύει την κυβέρνηση και το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση, που έχει την αποκλειστική ευθύνη των χειρισμών, να είναι διχασμένη». Αναφορικά με τη στάση της ίδιας αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την οδό Πειραιώς υπενθυμίζουν πως η θέση της ΝΔ όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι ήταν μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, – erga omnes – και επίλυση του ζητήματος του ονόματος πριν ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

«Με αυτή τη θέση πήγε η ΝΔ στο Βουκουρέστι και έπεισε όλους τους συμμάχους της χώρας ότι επιβάλλεται πρώτα να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας και μετά να υπάρξει πρόσκληση ένταξης του γειτονικού Κράτους στο ΝΑΤΟ. Και θυμίζουμε βέβαια ότι υπουργός αυτής της κυβέρνησης ήταν και ο κ. Καμμένος που τότε δεν είχε εκφράσει τις σημερινές του αντιρρήσεις» ξεκαθαρίζουν από το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ηπατίτιδα «θερίζει» τους Ευρωπαίους: Κοστίζει 64.000 ζωές τον χρόνο

Επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η διάγνωση στα αρχικά στάδια, προειδοποιεί το ECDC. Τι δείχνει νέα έκθεση. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από ιογενή ηπατίτιδα η οποία υπονομεύει...