Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι εξελίξεις θα φέρουν ράλι…


Αποτέλεσμα εικόνας για εξελίξεις στη χωρα μας

1) Οι εξελίξεις θα φέρουν ράλι…

Αν δεν υπήρχε το σκάνδαλο με τους μεσάζοντες για την πώληση 300.000 βλημάτων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας το οποίο όμως είχε ζητήσει μόνο 100.000, ολάκερη η επικαιρότητα θα μονοπωλούνταν από τις οδηγίες για το πως κάποιος θα λάβει κοινωνικό μέρισμα, θα κερδίσει στη λοταρία της ΑΑΔΕ και τις 120 δόσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από τους δανειστές είναι προφανές πως ποντάρει σε αντιστροφή του πολιτικού και οικονομικού κλίματος, είτε γιατί θέλει να μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά από τη ΝΔ ενόψει του τέλους της τετραετίας είτε γιατί σχεδιάζει να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές το 2018 προκειμένου να αποφύγει αργότερα την “καυτή πατάτα” όταν έρθει ο λογαριασμός της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθεί στην οικονομία.

Παρά την αύξηση των φόρων, τα έσοδα το 2017 τρέχουν χαμηλότερα από τους στόχους, αυτό το 2018 θα ενταθεί…

Η ανάπτυξη είναι άφαντη παρά τη γενναία συνεισφορά από τον τουρισμό. Πέρυσι τέτοιον καιρό προέβλεπαν για φέτος 2,8% τώρα βλέπουν 1,8% και μάλλον ο χρόνος θα κλείσει αρκετά χαμηλότερα, όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι…

Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μάχη της οικονομίας και της ανάπτυξης και αυτό είναι φανερό τόσο από την αδυναμία να πιάσει τους στόχους των εσόδων παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων, όσο και από την αδυναμία να εμπνεύσει τη στοιχειώδη εμπιστοσύνη προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες.

Όταν δεν μπορεί να πείσει τη… γιαγιά να βάλει τις 10-15.000 ευρώ που κρατάει στο στρώμα στην τράπεζα, πως θα πείσει κάποιον να επενδύσει τα χρήματά του στην ελληνική οικονομία;

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αγωνίζεται να δημιουργήσει ένα θετικό “μομέντουμ”. Τα λογιστικά γραφεία σε όλη τη χώρα κατακλύζονται από ερωτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα και τη λοταρία. Αυτά δεν είναι ακριβώς σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, αλλά δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στο κυβερνητικό προφίλ.

Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργούνται υποψίες και προκύπτουν εκ νέου εκτιμήσεις για σχέδιο πρόωρων εκλογών.

Αν κοιτάξει κάποιος τη νευρικότητα στο χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσει με διαγράμματα αυτήν την αστάθεια που όταν συμβαίνει σημαίνει πως η αγορά αναζητά κατεύθυνση.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα λειτουργούσε σαν εφαλτήριο εκτόξευσης της χρηματιστηριακής αγοράς με αιχμή του δόρατος τις τραπεζικές μετοχές. Η έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και το αν θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση ή θα εισέλθουμε σε μια περίοδο μεγαλύτερης πολιτικής αστάθειας.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι θα μελετούν περισσότερο τις δημοσκοπήσεις τους επόμενους μήνες και λιγότερο τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων.

Το σενάριο αυτό προϋποθέτει πως οι διεθνείς αγορές θα παραμείνουν θετικές ή έστω ουδέτερες.

Μετά από 8 χρόνια συνεχούς ανόδου οι διεθνείς αγορές καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο. Κάποια στιγμή θα προκύψει η επόμενη διόρθωση που είναι πολύ πιθανό με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί να οδηγήσει σε ένα κραχ μεγαλύτερο από το τελευταίο.

Όταν συμβεί αυτό πολλοί αδύναμοι κρίκοι της παγκόσμιας οικονομίας θα σπάσουν. Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πλέον αδύναμους σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν το 2009 και το 2010 όταν χρεοκόπησε.

Αν όμως η ανατροπή του διεθνούς κλίματος προκύψει το 2019 ή το 2020, το ελληνικό χρηματιστήριο αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις και το επιτρέψουν θα μπορούσε να καλύψει μέρος της διαφοράς με τις ξένες αγορές που προέκυψε μετά το 2010 και ιδίως μετά το καταστροφικό 2015.

Οι τραπεζικές μετοχές είναι το πλέον πιθανό να ηγηθούν αυτής της αντίδρασης. Συνολικότερα όμως το φρόνιμο θα ήταν τα χαρτοφυλάκια (που μπορούν να το κάνουν) να αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις μετοχές ορυχείων χρυσού και το κίτρινο μέταλλο γενικότερα σε όλες του τις επενδυτικές προσεγγίσεις…

Οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις θα προκαλέσουν ράλι λοιπόν στο χρηματιστήριο η συνέχεια του οποίου θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΠΙΝ
Του Κώστα Στούπα

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ