Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο «δύσκολος» Νοέμβρης του Αλέξη Τσίπρα – Τα ανοιχτά «μέτωπα» της κυβέρνησης εντός και εκτός

Είναι πολλά τα ανοιχτά ζητήματα που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τον μήνα που μόλις άρχισε με αρκετά στελέχη να θεωρούν πως ο Νοέμβριος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη ολόκληρης της πολιτικής χρονιάς.
Κομβικός μήνας ο Νοέμβριος για την αξιολόγηση

Στο πεδίο της αξιολόγησης η επιστροφή των Θεσμών στο τέλος του μήνα θα κρίνει πολλά για το πώς θα κινηθεί συνολικά η πορεία της κυβέρνησης στον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αποφεύγουν να μιλούν με συγκεκριμένες ημερομηνίες και οριοθετούν την ολοκλήρωση των συζητήσεων απλώς «μέσα στο χρονοδιάγραμμα». Όσοι γνωρίζουν γεγονότα και καταστάσεις θεωρούν δεδομένο πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά, απλώς ευελπιστούν να μην τραβήξουν πέρα από τον Ιανουάριο. Το πώς θα κινηθούν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια μέσα στον μήνα, αλλά και η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων είναι τα «κλειδιά», προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει από τα χέρια της κυβέρνησης.

Το βλέμμα του πρωθυπουργού είναι στραμμένο και στη Γερμανία αναμένοντας να ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ζητούμενο είναι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οι εταίροι να μπορούν πιο ελεύθερα να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους γνωρίζοντας και τους νέους συσχετισμούς στο Βερολίνο.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση και οι ΑΝΕΛ

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η «απειλή» που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός είναι διττή. Οι «γκρίνιες» για στελέχη της κυβέρνησης δεν λένε να κοπάσουν και από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή τη «σκυτάλη» έχει πάρει πλέον ο Γιάννης Μουζάλας. Οι πιέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης – και όχι μόνο – είναι ασφυκτικές για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση η «λύτρωση» για το Μαξίμου φαίνεται πως θα έρθει μέσα από την υποψηφιότητα του για την θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βουλευτές που μίλησαν στο Newpost.gr έβλεπαν πως μέσα από τα πρέγινγκ που ασκούν οι «53+» επιχειρούν να αποκτήσουν «πρόσβαση» και λόγο στον επόμενο ανασχηματισμό για συγκεκριμένα πόστα, τα οποία δεν άπτονται της οικονομικής πολιτικής, έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεωρούν «προνομιακό τους πεδίο».

Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης περιμένουν μέσα στον Νοέμβριο και τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για «κείμενο συμβολής» που ετοιμάζει η τάση, προκειμένου να επανακαθοριστεί η σχέση της κυβέρνησης με το κόμμα. Μέσα στον μήνα θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ενημερώνει για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Εκτός «κάδρου» δεν πρέπει να βγει η δύσκολη συμβίωση με τον κυβερνητικό εταίρο. Παρά τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, η διαφορά φάσης που υπάρχει σε ιδεολογικά ζητήματα έχει αποδειχτεί πως είναι αρκετή για να πυροδοτήσει νέες «φωτιές» στην αριθμητική των «153». Κινήσεις καλής θέλησης αναμένεται να γίνουν και από τις δυο πλευρές έτσι ώστε, αν προχωρήσουν νομοσχέδια, όπως η αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης, να υπάρξει μια βάση συνεννόησης. Ο μήνας που διανύουμε θεωρείται πως είναι μια καλή ευκαιρία για να μην υπάρξουν νέα επεισόδια και να παγιωθεί μια περίοδος ηρεμίας ανάμεσα στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες.
Αλλαγή του κλίματος μέσω… μερίσματος

Για πολλούς μέσα στην κυβέρνηση η «δημοσκοπική ανάκαμψη» του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκινήσει από τώρα. «Ορόσημο» θεωρείται η ανακοίνωση του κοινωνικού μερίσματος για το 2017, που θα δώσει ανάσα σε στοχευμένες κατηγορίες χαμηλών οικονομικά στρωμάτων. Μέσα στον μήνα αναμένεται να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, το μέρισμα θα ξεπερνάει τα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς.

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η μια από τις τέσσερις εξόδους στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να γίνουν πιο ελκυστικά και να αντληθεί ρευστότητα.
Το βλέμμα στην Κεντροαριστερά

Πολλά κορυφαία στελέχη από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρουν που δείχνουν για το τι συμβαίνει στην «πολυκατοικία» της κεντροαριστεράς. Οι εκλογές που έρχονται, η ανάδειξη του νέου αρχηγού και το πολιτικό στίγμα που θα δώσει ο νέος χώρος θα είναι ένα κομβικό σημείο για τις πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν την επόμενη περίοδο. Ένα πρώτο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο επικεφαλής ενδεχομένως κρίνει πολλά για την πιθανότητα οι δυο πλευρές να συνυπάρξουν τουλάχιστον μετεκλογικά. Μια πιθανή «έκρηξη» του νέου σχήματος σε διψήφια ποσοστά θα προκαλούσε νέα πολιτικά δεδομένα, για αυτό άλλωστε και όλο το τελευταίο διάστημα οι αναφορές των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς τα πρόσωπα που ηγούνται του χώρου είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές.
Ο Ερντογάν στην Αθήνα, ο Α. Τσίπρας στη Σουηδία

Σε διεθνές επίπεδο η έλευση του Ταγίπ Ερντογάν, πιθανότατα στα τέλη του μήνα στην Ελλάδα, ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία προκειμένου οι σχέσεις με την Τουρκία να περάσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο. Έμπειρα διπλωματικά στελέχη βλέπουν πως η Άγκυρα έχοντας απέναντί της το Βερολίνο, την Ε.Ε., αλλά και την Ουάσινγκτον πιθανότατα να επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της και να επιθυμεί να ρίξει γέφυρες προς την Αθήνα. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και μια πρώτη προετοιμασία ή συζήτηση για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός στις 17 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ένα πολύ σημαντικό ταξίδι στη Σουηδία, καθώς στο Γκέτεμποργκ θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για τα Κοινωνικά Δικαιώματα με την ελληνική πλευρά να θέλει να αναδείξει μια πλούσια ατζέντα για το χώρο της εργασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 27/4/2024

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 27/4/2024 Οι ιδέες τις στιγμές μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της ημέρας. Η Σελήνη σήμερα από τον Τοξότη, σχηματίζει...