Τις ευθύνες που αναλογούν στην Περιφέρεια Αττικής για την τραγωδία στη Μάνδραανέφερε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει στο ''Ακραίως'' και στον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, λίγες ώρες μετά την σφοδρή κακοκαιρία που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους και προκάλεσε τραυματισμό άλλων τόσων.

Σύμφωνα με την ίδια «έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά αιρετοί πολλών περιοχών της πατρίδας μας να παρουσιάζονται ως οι μόνοι υπεύθυνοι έναντι των υπολοίπων. Δεν θα είμαι ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας. Αν στο τέλος βρεθούν ευθύνες και για την Περιφέρεια Αττικής είμαι εδώ για να τις αναλάβω».

Όπως υπογράμμισε: «Όλα γίνονται καλά σύμφωνα με τους αιρετούς, αλλά πως καταλήγουμε να έχουμε νεκρούς δεν μπορώ να το καταλάβω».

Η κ. Δούρου τόνισε ότι ''στις 28 Οκτωβρίου του 2014, λίγες ημέρες αφότου είχαμε αναλάβει η Αττική βρέθηκε μπροστά σε αντιπλημμυρικά φαινόμενα. Ανακαλύψαμε τότε ότι η Μεγαλύτερη Περιφέρεια είναι αθωράκιστη απέναντι στις πλημμύρες. Υπάρχουν σε εξέλιξη 163 έργα αντιπλημμυρικής οργάνωσης, 36 αντιπυρικά έργα, 16 βοηθητικά έργα. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα νούμερα απέναντι στους συμπολίτες μου δεν λένε τίποτα. Όμως έλεγα ώς άλλη Κασσάνδρα ότι ανήκω σε κράτος που το καλοκαίρι καίγομαι και το χειμώνα πλημμυρίζει. Ζω σε ένα κράτος που καλύπτεται νομικά το χτίσιμο του σπιτιού δίπλα σε ρέμα».

Η Περιφερειάρχης έκανε λόγο για προσπάθειες της τωρινής κυβέρνησης για έργα υποδομής: «Αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί δασολόγιο,κτηματολόγιο και άλλα, δεκαετίες είχαμε πληρωθεί από την Κομισιόν και δεν ξέρουμε που πήγαν τα λεφτά».

Όπως συμπλήρωσε η ίδια: «Θα βοηθήσω στο να τιμωρηθει κάποιος. Ωστόσο, να μην λέμε ότι μόνο ανακοινώνονται έργα και δεν γίνονται. Αν πάτε στο δήμο Ίλιου ότι μέσα σε 10 χρόνια υπάρχει και περαίωση αντιπλημμυρικών έργων. Πριν από δύο εβδομάδες κάναμε και έναν απολογισμό και θα δείτε ότι υπάρχει και υλοποίηση».

Εν τω μεταξύ, πηγές της Περιφέρειας Αττικής διαψεύδουν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως το 2014 η κυρία Δούρου δήλωνε πως χρειάζονται έξι μήνες για τα αντιπλημμυρικά έργα. «Βρώμικο παιχνίδι, σε κρίσιμες στιγμές, για τη δημιουργία εντυπώσεων», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Μηνυτήρια αναφορά για τους θανάτους από τη θεομηνία

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου υπέβαλε το απόγευμα της Τετάρτης η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Κατά την κατάθεση αναφοράς από την Περιφερειάρχη Αττικής, η Εισαγγελέας ενημερώθηκε για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, το οποίο αριθμεί 163 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, συνολικού προϋπολογισμού 508.769.259,82 ευρώ, από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Αντίστοιχα, έχουν ενταχθεί 36 αντιπλημμυρικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολική χρηματοδότηση ύψους 48.870.137,05 ευρώ και 16 έργα στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 με συνολική χρηματοδότηση ύψους 54.316.991,99 ευρώ. Ειδικά για τους Δήμους της Δυτικής Αττικής, η σχετική χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων ανέρχεται στο ποσό των 57.854.985,63 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Εισαγγελέας ενημερώθηκε για το ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο θεσμικό πλαίσιο, υλοποίησης των έργων που προσκρούει σε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η διάχυση ευθυνών μεταξύ των φορέων του ελληνικού δημοσίου.

Οι εγκρίσεις και οι παρακολουθήσεις των έργων από αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των έργων και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων αλλά και οι αυθαιρεσίες, η άναρχη δόμηση και έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, καθυστερούν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των έργων.

Επιπλέον, το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, η διαδικασία των ενστάσεων, η έννομη προστασία των διαγωνιζόμενων και ο χρόνος γενικά που απαιτείται μέχρι την εγκατάσταση των αναδόχων και η σημαντική υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό δεν συμβάλλουν στην έγκαιρη υλοποίηση έργων.

newpost.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top