Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μπαράζ διεθνών επαφών για το «σχέδιο Μητσοτάκη»

Ο κύκλος των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με το πολιτικό προσωπικό των Βρυξελλών κορυφώνεται σήμερα με τη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της ΝΔ με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη συμμετοχή του στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Χθες, ωστόσο, ο επικεφαλής της ελληνικής κεντροδεξιάς επιχείρησε – και από την Πειραιώς διαβεβαιώνουν ότι το πέτυχε – να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας στην άκρη την κριτική προς την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται περί διγλωσσίας, άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει διστάσει να πει δημοσίως την άποψή του για την κυβέρνηση αλλά και για τις ευθύνες που φέρουν οι πιστωτές της χώρας, αποδεχόμενοι την φορομπηχτική πολιτική του κ. Τσίπρα. Ωστόσο, ο στόχος του ταξιδιού δεν ήταν να ακουστούν, για άλλη μία φορά, οι ενστάσεις της Ν.Δ. για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος ήταν να παρουσιαστεί το γαλάζιο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ή – κωδικά – το «σχέδιο Μητσοτάκη».

Δεν είναι τυχαίο πως, όπως μεταδιδόταν από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ουσιαστικά αντιμετώπισε ως απώντα τον Έλληνα πρωθυπουργό, επικεντρώνοντας κυρίως στο τί θα πράξει ο ίδιος μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Επρόκειτο για μία παρουσία με σαφή στόχευση στην ενίσχυση του προφιλ του κ. Μητσοτάκη ως «εν αναμονή πρωθυπουργού» και, μάλιστα, απέναντι σε ένα ακροατήριο, το ευρύτερο ευρωπαϊκό, που μάλλον εξυπηρετείται σε αυτή τη συγκυρία από την παραμονή Τσίπρα μέχρι το τέλος της θητείας του.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην επικεντρωθεί στην τρίτη αξιολόγηση ή μονοδιάστατα την οικονομία αλλά άνοιξε την ατζέντα της συζήτησης στα πεδία που και ισχυρό προγραμματικό λόγο έχει αλλά και, ορθώς, εκτιμά ότι βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις των Βρυξελλών. Έτσι, στο τραπέζι τέθηκαν θέματα όπως αυτό της Παιδείας, του πρωτογενούς τομέα, της διοικητικής μεταρρύθμισης, με τον κ. Μητσοτάκη να ανταλλάσσει απόψεις και για την εμπειρία των Επιτρόπων από τις χώρες τους αλλά και το σύνολο της Ε.Ε.

Επίκεντρο των επαφών αποτέλεσε το γεύμα εργασίας που διοργάνωσε, προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη, ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο οποίο έδωσαν το παρών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν και οι επίτροποι Φιλ Χόγκαν, Γκαμπριέλ Μαρίγια, Κάρλος Μοέδας, Γκίντερ Ετινγκερ, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε, μεταξύ άλλων, τον Πιερ Μοσκοβισί ενώ πλην του Ζ.Κ.Γιουνκέρ θα έχει συνάντηση και με τον έτερο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόφσκις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...