Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Morgan Stanley, Capital Economics: Πολύ άσχημα νέα για την Ελλάδα μια κυβέρνηση “Τζαμάικα” στη Γερμανία

Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και το πιθανότερο σενάριο του συνασπισμού του CDU / CSU της Angela Merkel, του FDP και του Κόμματος των Πρασίνων (ο λεγόμενος “συναπισμός Τζαμάικα” που προκύπτει από τα χρώματα των κομμάτων), θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευρωζώνη από ότι στην ίδια τη Γερμανία, όπως σημειώνουν τόσο η Capital Economics όσο και η Morgan Stanley.

Όπως τονίζει η Morgan Stanley σε note προς τους πελάτες της, το φιλικό προς την αγορά FDP, καθώς και μέρος του CDU / CSU, αντιτίθενται στη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στη ζώνη του ευρώ. Όπως προειδοποιεί, ειδικά σε ότι αφορά την Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους της, το FDP πιθανότατα να επιμένει στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ, κάτι που υποδηλώνει νέες αναταραχές τόσο στο ευρώ όσο και την περιφέρεια της ευρωζώνης.

Από την πλευρά της, η Capital Economics επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της γερμανική κάλπης αποτελεί καλό νέο για την Γερμανία στο βραχυπρόθεσμο διάστημα – αν και θα δημιουργήσει προβλήματα στο μακροπρόθεσμο διάστημα – ενώ αποτελεί άσχημο νέο για την ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα, όπως προειδοποιεί.

Η “Τζαμάικα”, όπως εξηγεί, σημαίνει ελαφρώς χαμηλότερους φόρους στη Γερμανία απ ‘ό, τι υπό την εναλλακτική λύση ή ενός άλλου μεγάλου συνασπισμού, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την ανάπτυξη τα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Αλλά η νέα κυβέρνηση θα είναι επίσης λιγότερο ανοιχτή στη μετανάστευση και την ολοκλήρωση της ευρωζώνης, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία πιο μακροπρόθεσμα.

Όπως σημειώνειη C.E, τα τρία αυτά κόμματα δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που αντανακλά τις τεράστιες διαφορές μεταξύ του FDP και των Πρασίνων σε σχεδόν κάθε πτυχή της πολιτικής. Αλλά κανένα κόμμα, ωστόσο, δεν αποκλείει την συγκυβέρνηση.

Οι δυσκολίες συμφωνίας σε βασικούς τομείς πολιτικής είναι πιθανό να σημαίνουν μια μακρά περίοδο πριν από τη δημιουργία μιας κυβέρνησης, με τις διαπραγματεύσεις να αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που θα προκύψει είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία, η οποία βρίσκεται σε πολύ ισχυρή βάση. Σημειώστε, όπως τονίζει η C.E, ότι ενώ η Ολλανδία δεν έχει ακόμα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Μαρτίου, τόσο η αύξηση του ΑΕΠ όσο και η εμπιστοσύνη έχουν ενισχυθεί από τότε.

Και ένας συνασπισμός της Τζαμάικα θα ακολουθήσει πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη, προσθέτει μη Capital Economics. Το CDU έχει προτείνει περικοπές φόρου εισοδήματος ύψους 15 δισ. ευρώ (ή 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ), το FDP έχει δεσμευθεί για περικοπές ύψους 30 δισ. ευρώ και το Κόμμα των Πρασίνων τάσσεται υπέρ των φορολογικών περικοπών για όσους έχουν χαμηλότερα εισοδήματα.

Αλλά η “μεγάλη εικόνa” είναι ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική ώθηση θα είναι μέτρια. Κανένα από τα τρία κόμματα δεν σχεδιάζει να επενδύσει τόσο πολύ όσο υποστήριzε το SPD ότι θα επενδύσει, και όλα τα μεγάλα κόμματα θέλουν να διατηρήσουν έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό. Έτσι, η Capital Economics δεν αλλάζει τις προβλέψεις της για τη γερμανική οικονομία οι οποίες τοποθετούνται στο 2,3% ανάπτυξη φέτος, 2,0% το 2018 και 1,5% το 2019.

Όπως προειδοποιεί η Capital Economics, o μεγαλύτερος αντίκτυπος αυτών των εκλογών αφορά τη στάση της Γερμανίας απέναντι σε άλλες χώρες. Όλα τα μεγάλα κόμματα θα είναι ανησυχούν μην να χάσουν έδαφος υπέρ του AfD, του οποίοy η επιτυχία αντανακλά μια σκληρή γραμμή σχετικά με τη μετανάστευση και τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης. Η Μέρκελ έχει ήδη υποσχεθεί ότι η προσφυγική κρίση του 2015 “δεν θα πρέπει ποτέ να επαναληφθεί”. Η μειωμένη μετανάστευση μπορεί να την βοηθήσει να επιτύχει το στόχο της μείωσης του ποσοστού ανεργίας κάτω από το 3% έως το 2025, αλλά θα περιορίσει και το ενδεχόμενο αύξησης του πληθυσμού στο μέλλον.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, ένας συνασπισμός τύπου Τζαμάικα μπορεί να ακολουθήσει μια ελαφρώς μαλακότερη στάση απέναντι στο Brexit, απ ‘ότι ένας μεγάλος συνασπισμός. Όμως, ενώ το Κόμμα των Πρασίνων είναι υπέρ της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης- ενοποίησης της ευρωζώνης, θα εμποδιστεί από το πιο σκληρό FDP, ιδιαίτερα αν το τελευταίο κερδίσει την επιθυμητή θέση του υπουργού Οικονομικών, σημειώνει η C.E.

Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει και τις όποιες ελπίδες είχε η Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους της και, συνεπώς, το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ, όπως υπογραμμίζει η Capital Economics. Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι η ευρύτερη ώθηση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα αποκτήσει περιορισμένη δυναμική και ότι η περιοχή της ευρωζώνης θα παραμείνει εκτεθειμένη σε μελλοντικά σοκ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ