Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ατακτη υποχώρηση από Αχτσιόγλου!

Η υπουργός υπέκυψε στις πιέσεις των δανειστών «σβήνοντας» από το νομοσχέδιο διατάξεις που αφορούσαν την προστασία των εργαζομένων

Ταπεινωτική υποχώρηση έκανε (για ακόμα μία φορά) η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές! Με το «καλημέρα» και στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή με την επανέναρξη των εργασιών της για τη νέα περίοδο η τρόικα έδειξε τα «δόντια» της, ξηλώνοντας διατάξεις που αφορούσαν την προστασία των εργαζομένων!

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας», η οποία αποκάλυψε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες περνούν από το «κόσκινο» των δανειστών και ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας η τρόικα είχε σοβαρές ενστάσεις, η αρμόδια υπουργός στο «και πέντε» -λίγο πριν από την ψήφισή του την Πέμπτη- απέσυρε άρθρο, ενώ δεν έκανε αποδεκτή μια τροπολογία με ευνοϊκές, προστατευτικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους.

Το επίμαχο άρθρο, το οποίο «ξηλώθηκε» με εντολή δανειστών, προέβλεπε η οποιαδήποτε εργασιακή μεταβολή να προκύπτει έπειτα από διαβούλευση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου και να μη γίνεται μονομερώς από την εργοδοσία. Οσο για την τροπολογία, αφορούσε τον προσδιορισμό της έννοιας του ενδεχόμενου δόλου του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το βήμα της Βουλής ότι η τρόικα «δεν του τράβηξε τα αυτιά» και ότι οι δανειστές δεν έχουν δείξει «κόκκινη κάρτα» σε κάποια από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, η Εφη Αχτσιόγλου απέσυρε τελικά από το νομοσχέδιο διατάξεις προκαλώντας σάλο αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Είστε ψεύτες, μας διαβεβαιώνατε ότι έχετε πάρει την έγκριση της τρόικας, αλλά τώρα αποσύρετε τις εμβληματικές σας διατάξεις» ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για «εσμό ψευτών». «Σας καλέσαμε χθες να μας πείτε αν έχετε έγκριση των δανειστών και αν θα κάνετε αλλαγές, δεν απαντήσατε και έρχεστε σήμερα στα πονηρά και κάνατε την αλλαγή, ντροπή σας, είστε θρασείς να πιστεύετε ότι είστε για να μας κοροϊδεύετε» ανέφερε ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. κ. Λοβέρδος στη θυελλώδη συνεδρίαση.

Από την πλευρά της η κυρία Αχτσιόγλου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση κρίθηκε αναγκαία, γιατί «υπάρχει απροσδιοριστία στην ουσιώδη μεταβολή, θα πρέπει να φέρουμε άρθρο πιο καλά ορισμένο». Επιπλέον η υπουργός, με νομοτεχνικές βελτιώσεις, ελαστικοποίησε την ποινή προσωρινής διακοπής λειτουργίας καταστημάτων για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και τους όρους αποκλεισμού παραβατών από τις δημόσιες συμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη διάταξη κρίθηκε από τους δανειστές «επιζήμια για το επιχειρείν», καθώς εκτίμησαν ότι η εργοδοσία θα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα να προχωρά μονομερώς σε αλλαγές εργασιακών σχέσεων, όπως το ωράριο, η μισθοδοσία κ.λπ.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., η Ν.Δ. και η Χ.Α. το καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Το «ράβε ξήλωνε» και οι έξι ανατροπές της τελευταίας στιγμής

«Ξηλώθηκαν», στο παρά πέντε της ψήφισής τους (και παρά τις αντιστάσεις της κυβέρνησης), σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που αφορούσαν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο και την κατάσχεση της προσωπικής περιουσίας εργοδότη που οφείλει δεδουλευμένα σε υπαλλήλους του.
Οι ενστάσεις των δανειστών επί συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου, όπως είχε επισημάνει η «δημοκρατία», υποχρέωσαν το υπουργείο να κάνει ένα βήμα πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τιμωρία των παραβατικών εργοδοτών, θέλοντας να λειάνει τις «γωνίες» εν όψει της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση.
Με τον τρόπο αυτόν η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να προλάβει τις όποιες υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο και την ουσιαστική κατάργηση των απεργιών, εφόσον περάσει διάταξη ότι για να υπάρχει απαρτία και να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 51% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία. Πάντως, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Τάσος Πετρόπουλος προχώρησαν στις εξής αλλαγές:

1 Αποσύρθηκε το άρθρο 45, που ξεκαθάριζε ότι τυχόν ουσιαστικές μεταβολές στη σύμβαση ενός εργαζομένου θα είναι άκυρες, αν δεν έχουν προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση με τον εργοδότη.

2 Αλλαξε η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη για την καταβολή δεδουλευμένων. Προστέθηκε νομοτεχνική βελτίωση, η οποία προβλέπει όχληση του εργοδότη 15 ημέρες πριν από την έκδοση διαταγής πληρωμής.

3 Εκτός νόμου μένει και η πρόβλεψη για αποκλεισμό των επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση του Δημοσίου σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί ότι παραβαίνει την εργατική νομοθεσία.

4 Με νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 35 για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων μετά τη διαπίστωση τριών παραβάσεων αποσαφηνίζεται ότι οι τρεις αυτές παραβάσεις αφορούν τρεις διαφορετικούς ελέγχους και όχι τρεις διαφορετικές παραβάσεις από έναν έλεγχο. Επίσης, διευκρινίζεται σε ποιο από τα καταστήματα μιας επιχείρησης επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας.

5 Αποσύρθηκε τροπολογία που κατέθεσε η ίδια η υπουργός σχετικά με τη στοιχειοθέτηση δόλου του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

6 Σε σχέση με την οικειοθελή αποχώρηση, αυξάνεται η υποχρέωση ενημέρωσης από διήμερο σε τετραήμερο.
Τέλος, κατατέθηκαν δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 2 για τη σύνταξη στο Δημόσιο έπειτα από πρόωρη αποχώρηση και στο πρώην άρθρο 21 που αφορά το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ενώ αποσύρθηκε η τροπολογία που αφορούσε μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις όταν καταβάλλονταν μεγαλύτερες εισφορές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...