Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Θα έχετε ακούσει σίγουρα για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», όμως τι ξέρετε στα αλήθεια γι’ αυτό; Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής, κος Σταύρος Κυπραίος, εξηγεί στο star.gr όλα όσα πρέπει να ξέρετε, ποιοι το δικαιούνται , τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και το όφελος από την ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού.

Τι είναι το «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

“Είναι ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα από ευρωπαϊκά κονδύλια, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, με το οποίο δίνονται κίνητρα στους ωφελούμενους να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του. Ωφελούμενοι είναι απλοί πολίτες, νοικοκυριά”.

Τι σημαίνει «αναβαθμίζω ενεργειακά το σπίτι»

Όλα τα σπίτια κατατάσσονται σε κατηγορίες, βάσει του ελέγχου που κάνει ο ενεργειακός επιθεωρητής. Ουσιαστικά ο ενεργειακός επιθεωρητής κατατάσσει τα σπίτια σε κατηγορίες, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα του σπιτιού όπως πότε κατασκευάστηκε, τι αλουμίνια έχει, τι είδους θέρμανση έχει, αν έχει ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ποιες είναι οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες είναι ΑΑ+, ΒΒ+, Γ, Δ, Ε, Ζ και Η. Τα σπίτια που κατατάσσονται στις ενεργειακές κατηγορίες από Δ έως και Η, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και με την αναβάθμιση να ενταχθούν σε τουλάχιστον μια κατηγορία παραπάνω.

Τι επιδοτείται

Το πρόγραμμα επιδοτεί αλλαγή κουφωμάτων με νέα ενεργειακά, ηλιακό θερμοσίφωνα, μόνωση της οικίας (θερμομόνωση) και αλλαγή είδους θέρμανσης (ανανέωση παλιού καυστήρα με νέο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πχ. ενεργειακό τζάκι και φυσικό αέριο)

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Μέσω τραπέζης

Αν η διαδικασία γίνει μέσω τραπέζης, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει όλα τα χαρτιά του, δηλαδή Ε1, Ε2, εκκαθαριστικό, άδεια και υπόλοιπα έγγραφα που αφορούν το σπίτι και άλλα εισοδηματικά κριτήρια, στην τράπεζα. Αυτό γίνεται για να μπορέσει να εγκρίνει η τράπεζα αν μπορεί να πάρει δάνειο ή όχι. Αφού εγκριθεί το δάνειο, ο ενδιαφερόμενος καλεί τον επιθεωρητή, ο οποίος κατατάσσει το σπίτι σε μια ενεργειακή κατηγορία. Συζητούν τις ανάγκες του σπιτιού και αποφασίζουν τι θα κάνουν. Ο πελάτης παίρνει προσφορές από τους κατασκευαστές και στη συνέχεια ο επιθεωρητής καταθέτει στην τράπεζα το έντυπο παρεμβάσεων. Στη συνέχεια το ΕΤΕΑΝ λάμβανε τα έγραφα και ενέκρινε την υπαγωγή. Όταν δινόταν η έγκριση, ο ωφελούμενος έκανε τις παρεμβάσεις και έμπαινε η προκαταβολή στους προμηθευτές. Μετά πήγαινε ξανά ο επιθεωρητής, ήλεγχε αν έχουν γίνει όλα, με δεύτερο πιστοποιητικό επιβεβαίωνε τη νέα ενεργειακά κατηγορία στην υπαγόταν το ακίνητο, συμπλήρωναν τα έγγραφα και εξοφλείτο το δάνειο.

Ο πελάτης πλήρωνε μόνο τις δόσεις του δανείου. Τα δε χρήματα του οικονομικού επιθεωρητή, ο ιδιώτης τα έδινε προκαταβολικά, αλλά έπαιρνε πίσω όλα τα χρήματα στο τέλος της διαδικασίας.

Με μετρητά

Με μετρητά η διαδικασία είναι πιο εύκολη για τον πολίτη, καθώς προσπερνώνται τα εμπόδια των κριτηρίων για έκδοση δανείου. Πάλι ο πολίτης καταθέτει σε λογαριασμό της τράπεζας, το μερίδιο που του αναλογεί για το πρόγραμμα και έτσι δεν υπάρχει θέμα για το αν θα εγκρίνει η τράπεζα το δάνειο ή όχι.

Παράδειγμα με τα ποσά επιδότησης

Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά θα επιδοτηθεί το 70%. Ας πούμε ότι θα κάνει μια ενεργειακή αναβάθμιση της τάξεως των 15.000 ευρώ, οπότε θα χρειαστεί να πληρώσει περίπου 3.000 ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε άτοκες δόσεις.. Κατά μέσο όρο πέρυσι, η ενεργειακή αναβάθμιση για κάθε νοικοκυριό ήταν 11.000 ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο κος Κυπραίος τα οφέλη από μια ενεργειακή αναβάθμιση είναι πολλά και η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα.

«Ουσιαστικά γίνεται μία επένδυση για να κάνεις οικονομία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε όλοι αλλά δεν μπορούμε αν δεν έχουμε μετρητά»τόνισε ο κος Κυπραίος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κου Κυπραίου, το «Νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα τεθεί σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο και πλέον η διαδικασία θα είναι απλούστερη, αφού ο ενεργειακός επιθεωρητής θα κάνει πρωτίστως τη διαδικασία ελέγχου και μετά θα κατατίθενται τα έγγραφα για έγκριση.

star.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ