Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ποιος βρίσκεται σε αδιέξοδο; Ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας;

Παραβλέπω τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα προβάδισμα που μόνον με θαύμα ανατρέπεται.

Παραβλέπω την χαμηλή δημοτικότητα του Α. Τσίπρα που υποτίθεται πως είναι το γερό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτε ασχολούμαι με τα εσωτερικά προβλήματα των ΑΝΕΛ.

Θα αναφερθώ στην επιχειρούμενη αλλαγή πορείας της σημερινής συγκυβέρνησης, που σηματοδοτεί και την αλλαγή παραδείγματος, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Μόνον που είναι η τρίτη αλλαγή πορείας από τον Ιανουάριο του 2015.

Για να μην ξεχνιόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση με το σύνθημα «αλλάζουμε την Ευρώπη» και με «το σκίσιμο των μνημονίων», επί τόπου. Η δεύτερη φάση ήταν η υπογραφή του τρίτου μνημονίου, την πατρότητα του οποίου δεν αναγνώρισε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν αποτέλεσμα ενός πραξικοπήματος, όπως υποστήριζε τότε.

Και σήμερα, μετά από δύο χρόνια, εισερχόμαστε στην τρίτη φάση μετάλλαξης, που είναι η υιοθέτηση, ασμένως, και των πιο «ανάλγητων νεοφιλελεύθερων» μέτρων του μνημονίου.

Και συγχρόνως, η προβολή ενός success story που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης. Μάλιστα, γι΄αυτόν τον λόγο η συγκυβέρνηση εισπράττει και τα εύσημα των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Ο δε Macron προχθές τους διεμήνυσε «σας στηρίζουμε για την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου.» Τι έγινε λοιπόν; Είδαν το φως το αληθινόν; Έπαθαν κρίση συνειδήσεως; Από μαρξιστές έγιναν οπαδοί του Friedman και του Hayek;

Τίποτα από όλα αυτά. Συνέβη κάτι πολύ πιο πεζό, κάτι πολύ πιο κυνικό. Αντιλήφθηκαν πως για να παραμείνουν όσο περισσότερο γίνεται στην εξουσία, θα πρέπει να υπογράφουν ό,τι τους φέρνουν. Αυτό, το είπαν και οι ίδιοι.

Δηλαδή, πλήρης απογύμνωση των μέτρων που ψηφίζουν από την ιδεολογία που πρεσβεύουν. Ψυχρή διαχείριση της εξουσίας.

Κάποιοι σχολιαστές, είδαν πως με αυτήν την μεταστροφή ο ΣΥΡΙΖΑ διεμβολίζει τη Νέα Δημοκρατία, μεταφέροντας το παιχνίδι στο δικό της γήπεδο. Έτσι της αφαιρεί σημαντικά όπλα από το οπλοστάσιο της, που τα οικειοποιείται.

Νομίζω, πως η στροφή αυτή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνει τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται. Οι συνεχείς αλλαγές στρατηγικού προσανατολισμού αποκόπτουν το κόμμα τους από τους ψηφοφόρους που του χάρισαν την νίκη σε τέσσερις συνεχόμενες αναμετρήσεις.

Πολύ δύσκολα δε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντλήσει ψήφους από την δεξαμενή του κεντροδεξιού χώρου, τώρα μάλιστα που τον εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενας γνήσιος φιλελεύθερος. Γιατί πάντα ο πελάτης προτιμά το ορίτζιναλ από την «μαϊμού».

Έτσι λοιπόν μου φαίνεται ακατανόητη η εκτίμηση πως η Νέα Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την «φιλελεύθερη» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία, ζητεί επίμονα εκλογές και δεν έχει μετακινηθεί σπιθαμή από τα ιδεολογικά προτάγματα του φιλελευθερισμού, όπως τα καθορίζει η νέα ηγεσία της. Και αισθάνεται δικαιωμένη, που ο ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε, τουλάχιστον φραστικά, στις θέσεις της.

Ο Α. Τσίπρας, ευρισκόμενος σε αδιέξοδο, επέλεξε να παίξει εκτός έδρας, στο γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας. Πάντα ένας αγώνας εκτός έδρας είναι ιδιαίτερα δύσκολος, κυρίως για τις μικρές ομάδες.

Αυτή η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή γηπέδου ή παραδείγματος, ήταν μια επιλογή ανάγκης, για να μην πω απόγνωσης.

Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό βρίσκεται στο ότι δεν πιστεύει σε αυτά που πρέπει να κάνει. Και γι’ αυτό ή θα τα κάνει λάθος ή δεν θα τα κάνει καθόλου.


Του Σάκη Μουμτζή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ