Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θερμό φθινόπωρο βλέπει ο Κυριάκος-Φουλ επίθεση παντού

Ασφυκτική αντιπολίτευση σε όλα τα μέτωπα προετοιμάζεται να ασκήσει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε ανοίγει η «αυλαία» της νέας πολιτικής περιόδου σύμφωνα με το paraskhnio.gr.

Το επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι το φθινόπωρο θα είναι κρίσιμο, καθώς στη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία της χώρας και κατ’ επέκταση το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα ξεκινήσει η νέα χρονιά – που, κατά πολλούς στη ΝΔ, είναι πιθανό να είναι εκλογική χρονιά.
Με επίσημη αρχή τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο αρχηγός της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του προαναγγέλλουν ένα «καυτό» πολιτικό φθινόπωρο για την κυβέρνηση, σε όλα τα μέτωπα: Από την οικονομία και τις προκλήσεις του μέλλοντος μέχρι το τελευταίο ζήτημα της καθημερινότητας.

Να χαλάσει το «επικοινωνιακό πάρτι»

Πρωταρχικός στόχος της Πειραιώς είναι να χαλάσει το «επικοινωνιακό πάρτι» που, όπως λένε στελέχη της, ετοιμάζεται να στήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την ευκαιρία της έλευσης του Γάλλου προέδρου Μακρόν και στη συνέχεια της διευθύντριας του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, με κεντρικό αφήγημα την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.
Στη ΝΔ εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το νέο αφήγημα Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ δεν πρόκειται να αποφέρει στην κυβερνητική πλειοψηφία τα αναμενόμενα και για τον λόγο αυτόν προετοιμάζονται πυρετωδώς για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για έναν αιφνιδιασμό με πρόωρες κάλπες. Γι’ αυτό και ποντάρουν στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων, όπως είναι η υπερφορολόγηση, οι μειώσεις στις συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, ζητήματα που απασχολούν κατά προτεραιότητα τους πολίτες.

Ο Τσίπρας στη μιζέρια του

Στόχος του κ. Μητσοτάκη, όπως λένε συνεργάτες του, είναι «να αφήσει στον κ. Τσίπρα τη διαχείριση της μιζέριας και να αφιερωθεί στις πραγματικές λύσεις σε καθημερινά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως είναι η οικονομία, η Παιδεία και η ασφάλεια».
Δεν είναι τυχαίο ότι με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του κόμματος αλλά και κορυφαία στελέχη σημειώνουν ότι ήταν η ίδια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα-λαιμητόμο μέχρι το 2022 και κρατάει τη χώρα δέσμια και σε περιδίνηση λιτότητας για δεκαετίες, ελέω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ψήφισαν και τέταρτο μνημόνιο!

Τα «γαλάζια» στελέχη υπενθυμίζουν ακόμα ότι επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κατέγραψε πτωτική πορεία, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε και το βιοτικό τους επίπεδο μειώθηκε περαιτέρω, η Ελλάδα παρέμεινε απούσα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ ταυτόχρονα δέχθηκε τη θεσμοθέτηση του «κόφτη», ο οποίος πιθανότατα θα οδηγήσει τους πολίτες σε ακόμα χειρότερες μέρες. «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Μόνο που η ίδια πρόσφατα ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είναι το οδυνηρό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», λέει η Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις «γαλάζιων» στελεχών, η δυνατότητα επίτευξης ανάπτυξης άνω του 1% –όπως θεωρείται εφικτό μετά τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση– συνδέεται με δύο προϋποθέσεις:

· Να «τρέξει» άμεσα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, καθώς διαπιστώνεται ότι και τον Ιούλιο συνεχίστηκε η στάση πληρωμών, την ώρα που απαιτείται ανάσα ρευστότητας τουλάχιστον 2 δισ. από τα ληξιπρόθεσμα.

Αξιολόγηση χωρίς αναταράξεις

· Να γίνει ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «χωρίς αναταράξεις», όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, προειδοποιώντας πως εάν δεν διαφανεί αυτό, η επίδραση θα είναι αρνητική στην οικονομία, εξαντλώντας και την όποια θετική δυναμική έχει δημιουργηθεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Στη Νέα Δημοκρατία μιλούν σταθερά για αδυναμία και απροθυμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει ακόμη και τις μεταρρυθμίσεις που έχει πλέον αποδεχθεί, ενώ εσχάτως εκφράζουν ανησυχία για την «ιδεοληπτική ατζέντα», όπως τη χαρακτηρίζουν, που –όπως φάνηκε στα πρόσφατα νομοσχέδια σε Παιδεία και Υγεία– επιχειρεί να προωθήσει, συνδυάζοντάς τη με αυξανόμενο «κομματισμό».

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα της τα ζητήματα αυτά, καταγγέλλοντας πολιτικές «πόλωσης και διχασμού», με στόχο να συσπειρώσει στη βάση τεχνητών διαχωριστικών γραμμών ό,τι απέμεινε από το απογοητευμένο αριστερό ακροατήριο.

Πέραν της οικονομίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο των πύρινων μετώπων και των καταστροφικών πυρκαγιών, θα επιχειρήσει να «χρεώσει» στην κυβέρνηση αδυναμία να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα.
Αντίστοιχης έντασης θα είναι και η αντιπολιτευτική πίεση της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα της Παιδείας και γενικότερα των νέων. Η αιχμηρή κριτική της Πειραιώς για το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου είναι ενδεικτική της τακτικής που θα ακολουθήσει.

Στελέχη του κόμματος, μάλιστα, με αφορμή τη διαφαινόμενη υπαναχώρηση του υπουργού σε μία σειρά από δικές του εξαγγελίες, επαναδιατυπώνουν την κριτική περί υποβάθμισης της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εγκατάλειψης του ολοήμερου σχολείου, περιθωριοποίησης της ξενόγλωσσης παιδείας και πειραματικής αντιμετώπισης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα των πολιτών
Στο στόχαστρο της «γαλάζιας» κριτικής, όμως, θα βρεθεί και η ανάδειξη των προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη, με το θέμα της δημόσιας ασφάλειας να διατηρείται σταθερά στην πρώτη γραμμή, όπου θα παραμείνει η Υγεία, ενώ έμφαση θα δοθεί και στη Δημόσια Διοίκηση μετά και τις εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης, που δείχνουν πως «η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Ψηλά στη «γαλάζια» αντιπολιτευτική ατζέντα θα παραμείνουν και τα ζητήματα των θεσμών, με έμφαση στην «υποβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου», στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη Δικαιοσύνη και στην «έλλειψη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών», που της καταλογίζει η Πειραιώς.

Πέραν όλων των παραπάνω, το επόμενο διάστημα θα αναδειχθεί περαιτέρω και η προσπάθεια της ΝΔ να καταδείξει ότι το «ηθικό πλεονέκτημα» που προβάλλει η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτο και ότι, στην πραγματικότητα, το μόνο που ενδιαφέρει τα στελέχη της είναι η παραμονή στην εξουσία και μάλιστα διά της διαιώνισης πρακτικών που υποτίθεται ότι κατακεραύνωνε στο παρελθόν η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ