Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Νοέμβριος «εκτροχιάζει» τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ

Λόγω συμψηφισμών οι φετινές απώλειες

Μήνας ανατροπών θα είναι ο φετινός Νοέμβριος για τον ΕΦΚΑ, καθώς θα φέρει τα πάνω κάτω στα έσοδά του. Οι συμψηφισμοί που θα γίνουν με το εισόδημα του 2016 αλλά και η μείωση των εισφορών που θα επιφέρει η -αναμενόμενη- μείωση των εισοδημάτων του 2017 αποτελούν παράγοντες αποσταθεροποίησης για τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, που δεν επιτρέπεται να είναι ελλειμματικός φέτος.

Οι πρώτες απώλειες που θα μετρήσει ο υπερφορέας έχουν να κάνουν με τους συμψηφισμούς των εισφορών που καταβλήθηκαν προσωρινά από τους επαγγελματίες με βάση το εισόδημα του 2015 (έως ότου γίνει η εκκαθάριση στις φετινές δηλώσεις).
Αποτέλεσμα αυτών είναι ο ΕΦΚΑ να είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε αναδρομικές μειώσεις στις νέες τρέχουσες εισφορές από τον ερχόμενο Νοέμβριο (και για τους επόμενους), προκειμένου να επιστρέψει στους δικαιούχους τα ποσά που τους χρωστάει.

Εως 15%

Παράλληλα, ο φορέας θα δει μείωση 12%-15% των εσόδων του λόγω του ότι οι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο καθαρό εισόδημα για το 2016 σε σχέση με το 2015.

Ετσι τα έσοδα από τις νέες εισφορές, τα οποία θα υπολογιστούν από τον ερχόμενο Νοέμβριο με βάση το εισόδημα του 2016, αναμένονται αναλόγως χαμηλότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους ερχόμενους μήνες εκτιμάται ότι η εισπραξιμότητα θα πέσει κάτω και από το 60%, που μέχρι σήμερα φαίνεται πως διασώζεται λόγω κυρίως της μισθωτής απασχόλησης.
Σημαντική επιβάρυνση θα έρθει και με την έναρξη καταβολής εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολουμένους, και μάλιστα αναδρομικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ