Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα τρία στοιχήματα του Κυριάκου

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Τετάρτη επιβεβαίωσε την είδηση που γνώριζαν οι παροικούντες τη «γαλάζια Ιερουσαλήμ» εδώ και λίγο διάστημα: Τη διενέργεια Συνεδρίου θέσεων, έως το τέλος του χρόνου.

Δεν πρόκειται για μια απόφαση-έκπληξη του προέδρου του κόμματος. Η διενέργεια ετήσιου προγραμματικού Συνεδρίου περιλαμβάνεται ρητά στο νέο καταστατικό του κόμματος, που ψηφίστηκε στο Συνέδριο του περυσινού Μαΐου και συγκεκριμένα στο άρθρο 9, ενώ σε αυτό δεν προβλέπεται αλλαγή της σύνθεσης των οργάνων του κόμματος, το οποίο γίνεται ανά διετία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π» από συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ο βασικός σχεδιασμός είναι το Συνέδριο να λάβει χώρα τον Νοέμβριο, ενώ, αν λόγω εξελίξεων ή για τεχνικούς λόγους δεν καταστεί εφικτό, τότε δεν αποκλείεται να πάρει μικρή παράταση για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Πάντως, πιο συγκεκριμένες αποφάσεις για την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής θα ληφθούν σε ύστερο χρονικό διάστημα, ενώ, όπως προαναφέραμε, δεν θα προηγηθούν εκτεταμένες προσυνεδριακές διαδικασίες, όπως π.χ. η ανάδειξη συνέδρων από τις οργανώσεις της ΝΔ.

Σχεδιασμός «βήμα-βήμα»

Όπως περιγράφουν στο «Π» συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, καθώς και επιτελικά «γαλάζια» στελέχη, ο σχεδιασμός είναι να ακολουθηθεί μια πορεία «βήμα-βήμα» έως το τέλος του έτους, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ θα είναι σε διαρκή εγρήγορση, ενώ παράλληλα θα κλιμακωθεί και η διαδικασία διαλόγου με την κοινωνία.
Πιο συγκεκριμένα και, παρά τα… μπάνια του λαού, τα οποία ξεκινούν αυτές τις μέρες, στη ΝΔ δεν πρόκειται να ρίξουν ρυθμούς έως ότου να κλείσει η Βουλή, μια και εκκρεμούν οι «μάχες» για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση του «Noor 1», αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, εναντίον του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κηρύξει «ανένδοτο» και έχει ξεκαθαρίσει πως θα το αντικαταστήσει, αμέσως μόλις γίνει πρωθυπουργός. Μάλιστα, ακόμα και για τις διακοπές, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο πρόεδρος της ΝΔ συνέστησε στα στελέχη του κόμματος, όταν έκλεισαν οι πόρτες, να αξιοποιήσουν «έξυπνα» τον χρόνο τους και να συνδυάσουν ξεκούραση με επαφή με τους πολίτες.

Μείωση φόρων και επενδύσεις

Από εκεί και πέρα, ξεχωριστή ενότητα είναι η προετοιμασία για τη ΔΕΘ, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο σκέλη της πρότασης της ΝΔ για την οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η εν λόγω εξειδίκευση θα αφορά και παραμέτρους που έχουν να κάνουν με το φορολογικό, αλλά θα υπάρχει και ειδική ενότητα για τις επενδύσεις, μια και το τελευταίο διάστημα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει σταθερά μήνυμα προς τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να εξειδικεύσει και άλλες προγραμματικές παραμέτρους κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, όπως επί παραδείγματι αυτήν της Παιδείας ή της Υγείας.
Επιπλέον, από τη ΔΕΘ και μετά ξεκινά εκ νέου ο… προγραμματικός πυρετός, προκειμένου η ΝΔ να οδηγηθεί στο Συνέδριο, στο τέλος του έτους, με επεξεργασμένες προτάσεις σε μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων εν σχέσει με τη ΔΕΘ. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι βασικό κομμάτι της προσπάθειας του κόμματος να πείσει ότι μπορεί να είναι μια κυβέρνηση όχι απλώς καλύτερη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ καλή, είναι το τεκμηριωμένο και στοιχειοθετημένο πρόγραμμα.

Στο μεσοδιάστημα, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, οι ρυθμοί θα ανέβουν και για τη Γραμματεία Προγράμματος του κόμματος, η οποία αφενός θα πρέπει να συγκεντρώσει τις προτάσεις που ήδη έχουν καταρτιστεί μέχρι στιγμής, αφετέρου να επιταχύνει τις διαδικασίες κατάρτισης προγραμματικών θέσεων σε αρκετούς άλλους τομείς, όπου ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Στόχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει μία το δυνατόν ευρύτερη γκάμα προγραμματικών θέσεων στα χέρια του έως το τέλος του έτους, ενώ η «γαλάζια»… επιμονή στο πρόγραμμα φάνηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕ, όταν στα μέλη της διανεμήθηκε ένα βιβλιαράκι με τις μέχρι στιγμής κατατεθειμένες και επεξεργασμένες προτάσεις για μια σειρά θεματικών αξόνων.

«Ανανέωση, διεύρυνση, ισχυροποίηση»
Πάντως, πέραν του προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος δράσεων έως το τέλος του έτους, κεντρικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και η ανανέωση του κόμματος σε όλες τις βαθμίδες. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να αποκλειστούν αλλαγές στην κομματική πυραμίδα, προκειμένου να «φρεσκαριστεί» το πρόσωπο της ΝΔ, έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ εδραία είναι και η προεδρική πεποίθηση ότι ο κομματικός μηχανισμός θα πρέπει να «μπολιαστεί» με νέα και ετοιμοπόλεμα στελέχη.

«Τιμώ και σέβομαι όλα τα παλαιότερα στελέχη μας. Εξάλλου, μας συνδέουν δεσμοί εκτίμησης και μνήμες κοινών αγώνων. Αλλά η ανανέωση είναι όρος πολιτικής ανασύνταξης του κόμματός μας», είπε την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά και στο Μητρώο Στελεχών.

Πάντως, πέραν της στελεχιακής ανανέωσης, κεντρική προτεραιότητα είναι και η διεύρυνση, το «άνοιγμα» του κόμματος δηλαδή, σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και σε μεμονωμένους πολίτες. «Όταν ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει. Αυτήν την εντολή έλαβα στις 10 Ιανουαρίου 2016», είπε στην ΠΕ ο κ. Μητσοτάκης και παράλληλα όρισε το τρίπτυχο με γνώμονα το οποίο θα κινηθεί η ΝΔ προς το Συνέδριο θέσεων στο τέλος του έτους, δηλαδή: «Ανανέωση, διεύρυνση και ισχυροποίηση». Με βάση τους σχεδιασμούς του προεδρικού επιτελείου, οι επαφές του προέδρου του κόμματος με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες θα ενταθούν, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να ακούσει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους και να τους εξηγεί τις θέσεις του κόμματος για τα ζητήματα που τους αφορούν.
Άλλωστε, σύμφωνα με τη συλλογιστική του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ βρίσκεται στο κέντρο του πολιτικού συστήματος και λειτουργεί ως κεντρικός πόλος, γύρω από τον οποίο συσπειρώνονται ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με κεντρικό πρόταγμα τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο. Συνεπώς, αυτή η στρατηγική θα πρέπει να ακολουθηθεί και σήμερα, προκειμένου να διευρυνθεί, πέρα από το κόμμα, και η εκλογική επιρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διότι η αυτοδυναμία είναι βασικό προαπαιτούμενο, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός να έχει τη δυνατότητα να κάνει τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, στο εύρος που τις οραματίζεται.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15/7

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...