Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πρόστιμο 9.800.000 ευρώ στην Colgate από την επιτροπή ανταγωνισμού

Για παραβάσεις στην εισαγωγή και την εμπορία ειδών απορρυπαντικών. «Καμπάνες» και σε σούπερ μάρκετ

Π ρόστιμα που αγγίζουν τα 11.000.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Colgate και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ για παραβάσεις στην εισαγωγή και την εμπορία ειδών απορρυπαντικών.

Ειδικότερα, η επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι επέβαλε στις εταιρίες Colgate- Palmolive (Hellas) ABEE, Colgate-Palmolive Εμπορική (Ελλάς) ΜΕΠΕ και Colgate-Palmolive Company πρόστιμα συνολικού ύψους 9.800.000 ευρώ για παράβαση της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών και για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης τους σε συγκεκριμένο απορρυπαντικό που χρησιμοποιείται ευρύτατα για τον καθαρισμό τζαμιών.
Οσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, επέβαλε πρόστιμο 474.714 ευρώ στην Αλφα-Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε., 213.297 ευρώ στον Σκλαβενίτης Ι.&Σ. ΑΕΕ, 183.330 ευρώ στη Μάκρο Κας & Κάρυ ΧΑΕΕ Α.Ε., 143.922 ευρώ στην Πέντε Α.Ε. και 1.944 ευρώ στην Κυψέλη A.E.

Ερευνα

Ειδικότερα, ύστερα από αυτεπάγγελτη έρευνα, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με απόφασή της έκρινε ομοφώνως ότι οι εταιρίες του Oμίλου Colgate-Palmolive [Colgate-Palmolive (Hellas) ABEE και Colgate-Palmolive Εμπορική (Ελλάς) ΜΕΠΕ] και η μητρική εταιρία Colgate-Palmolive Company (κατά πλειοψηφία) υιοθέτησαν ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών στην ελληνική επικράτεια, τόσο για τα είδη απορρυπαντικών όσο και για καλλυντικά ευρείας διανομής, κατά παράβαση των σχετικών νόμων. Η ίδια παράβαση καταλογίστηκε ομοφώνως και στις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χονδρική και τη λιανική πώληση ειδών σούπερ μάρκετ (Αλφα-Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε., Σκλαβενίτης Ι.&Σ. ΑΕΕ, Μάκρο Κας & Κάρυ ΧΑΕΕ Α.Ε., Πέντε Α.Ε. και Κυψέλη A.E).

Με την ίδια απόφαση κρίθηκε (ομοφώνως) ότι οι ως άνω εταιρίες του Ομίλου Colgate-Palmolive [Colgate-Palmolive (Hellas) ABEE και Colgate-Palmolive Εμπορική (Ελλάς) ΜΕΠΕ] και η μητρική εταιρία Colgate-Palmolive Company καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση που κατείχαν στην ελληνική αγορά αναφορικά με τα καθαριστικά για γυάλινες επιφάνειες (τζάμια), με τη θέσπιση και τη διατήρηση του συμβατικού όρου περιορισμού των παράλληλων εισαγωγών σε συμβάσεις με πελάτες τους στην εν λόγω σχετική αγορά καθαριστικών τζαμιών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στην Colgate πρόστιμο συνολικού ύψους 8.671.267 ευρώ για την παράβαση της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών στην ελληνική επικράτεια και 747.518 ευρώ για την παράβαση της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης τους στο συγκεκριμένο απορρυπαντικό. Επίσης, επέβαλε στην εταιρία και πρόστιμο 400.000 ευρώ λόγω παροχής ανακριβών και ελλιπών στοιχείων κατά τη διεξαγωγή της αυτεπάγγελτης έρευνας από την επιτροπή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ