Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σπουδαία κίνηση Trump: Aκύρωσε τη συμφωνία της κυβέρνησης Obama με την Κούβα

Μεγάλη η πίεση πλέον στο δικτατορικό καθεστώς

Οι HΠΑ θα καταστήσουν αυστηρότερους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και θα μπλοκάρουν κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες με το στρατιωτικό καθεστώς ανακοίνωσε ο Donald Trump.

«Αμέσως ακυρώνουμε τη συμφωνία της προηγούμενης διοίκησης με την Κούβα» τόνισε.

Ο Donald Trump υποσχέθηκε να επιβάλει την απαγόρευση του τουρισμού, να επιβάλει εμπάργκο και να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις «θα κατευθύνονται απευθείας στους ιδιώτες ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν επιχειρήσεις στη χώρα τους».

«Τώρα που είμαι πρόεδρος, η Αμερική δεν θα μείνει σιωπηλή και θα καταδικάσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Κάστρο», τόνισε, μιλώντας για τα δεινά που οι Κουβανοί υφίστανται «για περίπου έξι δεκαετίες», σημειώνοντας: «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει και θυμόμαστε τι συνέβη».

«Δεν πρόκειται να άρουμε τις κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς της Κούβας πριν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ θα παραμείνει ανοιχτή είπε, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι χώρες θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη και καλύτερη πορεία.

Τέλος τόνισε πως θα σταματήσει τη ροή δολαρίων προς το στρατό, την ασφάλεια και τις μυστικές υπηρεσίας πληροφοριών που αποτελούν τον πυρήνα του καθεστώτος Castro.

Η εν λόγω συμφωνία είχε υπογραφεί το 2014 από τον Barack Obama και Raul Castro και προέβλεπε τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ είχε ανοίξει τον δρόμο για αμερικανικές επενδύσεις στην Κούβα.

Ο Barack Obama είχε ανακοινώσει επίσης την επανεξέταση του “χαρακτηρισμού” της Κούβας ως “τρομοκρατικό κράτος” και την πρόθεσή του να ζητήσει από το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο εξ’ ολοκλήρου. Η Κούβα από τη μεριά της συμφώνησε να απελευθερώσει 53 πολιτικούς κρατούμενους και να επιτρέψει την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού και των ερευνητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που είχε ανακοινώσει ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, εξασφαλιζόταν αυξημένη ικανότητα στους Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με Κουβανούς πολίτες στις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κούβας. Επιπλέον, επετράπη στις τράπεζες των ΗΠΑ και είναι πλέον σε θέση να ανοίξουν λογαριασμούς πίστωσης σε τράπεζες της Κούβας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα στη Μυτιλήνη

Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και ακολούθως στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ «Μαυροβούνι» Τις πρωινές ώρες χθες (25/4), ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο...