Στις κατακτήσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας στάθηκε με την ομιλία του στο υπουργείο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δίνεται μια τιτάνια μάχη στον χώρο, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει κερδηθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Ωστόσο, τόνισε, ότι έχει αλλάξει η εικόνα που αντίκρισε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε το 2015, με την Υγεία να στοχοποιείται «με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές».

Αρχικά ο κ. Τσίπρας, δήλωσε: «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το εθνικό σύστημα Υγείας ήταν σχεδόν στα όρια της κατάρρευσης. Οι επιπτώσεις από μια καταστροφική πενταετία για τον τόπο (2010-14), που χάσαμε το 1/14 του εθνικού μας πλούτου, ο τομέας της δημόσιας Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο αυτού του βομβαρδισμού. Θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, αλλά δεν έγινε τυχαία αυτή η επίθεση στον χώρο του κοινωνικού κράτους. Γιατί, αυτή η κατάσταση που αντικρίσαμε, δεν οφείλεται στη δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή, ούτε στην ανικανότητα όσων ήταν επικεφαλής του υπουργείου. Υπήρξε στοχοποίηση του χώρου της Υγείας με ιδεολογικού χαρακτήρα επιλογές. Επιλογές που είχαν ως στόχευση τη δημόσια περίθαλψη, για να ανοίξει το πεδίο στα ιδιωτικά συμφέροντα του τόπου. Και όσοι δεν είχαν πρόσβαση, αφήνονταν στη μοίρα τους.

Και δεν είναι μόνο αυτό, ότι θέλαμε να τα αφήσουμε όλα στη λειτουργεία της ελεύθερης αγοράς. Και πριν την κρίση η υγεία είχε γίνει πεδίο διαφθοράς, με βρόμικες συναλλαγές και αλισβερίσια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δαπάνες ήταν μεγάλες, αλλά η ποιότητα των υπηρεσιών παρέμενε σταθερά χαμηλή. Καθιστώντας το ελληνικό σύστημα Υγείας σε ένα από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα σε όλον τον κόσμο».

Για να συνεχίσει: «Το πάρτι αυτό της κατασπατάλησης δημόσιων πόρων συνεχίστηκε, μέχρι τον Γενάρη του 2015. Και στόχος των μνημονιακών περικοπών δεν ήταν η διαπλοκή, αλλά το επίπεδο των παροχών Υγείας, που συμπιέστηκε ακόμη περισσότερο. Η συναλλαγή με συμφέροντα αυξήθηκαν, αλλά οι παροχές μειώθηκαν. Τα νοσοκομεία οδηγήθηκαν στα πρόθυρα κατάρρευσης, σε περιόδους που τα περιθώρια του κόσμου στένευαν. Γνωρίζαμε ότι μια κυβέρνηση σαν τη δική μας κρίνεται με πολύ πιο σκληρό τρόπο, αλλά το να σταθεί ο χώρος της Υγείας στα πόδια του, είναι μια από τις προτεραιότητάς της πολιτικής μας.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι ακόμη αυτή που θα θέλαμε. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμη. Αλλά, γνωρίζω ότι δίνεται αυτά τα δύο χρόνια μια τιτάνια μάχη για να ξανασταθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας στα πόδια του. Πιστεύω ότι αυτήν τη μάχη θα την κερδίσουμε.

Κάναμε τομές στον χώρο της Υγείας, θέτοντας τρεις προτεραιότητες, όπως την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών, ακόμη και των ανασφάλιστων. Θέσαμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με εξοπλισμό και προσωπικό και την εξάλειψη της διαφθοράς και της σπατάλης, ιδιαίτερα στον χώρο του φαρμάκου και των προμηθειών.

Ο απολογισμός είναι θετικός. Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της κάλυψης των ανασφάλιστων. Όλοι θυμόμαστε ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας πήγαιναν στα νοσοκομεία για νοσηλεία, αλλά μετά ερχόταν το… μπουγιουρντί μέσω της εφορίας. Συμπολίτες μας έρχονταν σε απόγνωση. Πετύχαμε μια σημαντική διαπραγματευτική κατάκτηση, ότι εξασφαλίσαμε από το παράλληλο πρόγραμμα τη συμμέτοχη 2,5 εκατ. συμπολιτών μας την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία».

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top