Το άρθρο 16 απαλλάσσει αναδρομικά από το φόρο υπεραξίας επιχειρήσεις που πώλησαν ή μίσθωσαν σε άλλη επιχείρηση ακίνητο

Διάταξη, που εγείρει υποψίες για νέα χαριστική ρύθμιση «φωτογραφικού» τύπου, περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας ΕΕ 2015/2376 και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με το protothema.gr

Πρόκειται για το άρθρο 16, που απαλλάσσει αναδρομικά από το φόρο υπεραξίας επιχειρήσεις που πώλησαν ή μίσθωσαν σε άλλη επιχείρηση ακίνητο.

Ειδικότερα, το άρθρο προβλέπει πως «η πώληση ή η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας», ενώ επισημαίνεται πως η επίμαχη ρύθμιση «καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες έχει ήδη επιβληθεί φόρος υπεραξίας».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος υπεραξίας ανέρχεται σε 15%.

Γ. Κουτσούκος: «Φωτογραφίζει» μεταβίβαση εταιρείας που έγινε προ του 2013

Το ζήτημα της ύποπτης ρύθμισης έθεσε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο επιχειρηματία με διαγραφή φόρου για μεταβίβαση ακινήτων που έγινε πριν το 2013.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παραδέχθηκε την αναδρομικότητα της ρύθμισης, υποστήριξε ωστόσο ότι η απαλλαγή δεν αφορά μεταβιβάσεις εταιρειών (άυλων τίτλων κλπ), αλλά εταιρικών ακινήτων.

«Λέτε ότι καταργείτε έναν φόρο όπως αυτός ίσχυε με νόμο του 1994. Όμως, ο συγκεκριμένος φόρος τροποποιήθηκε το 2013 και από 20% έγινε 15%. Άρα, με τον τρόπο που επιχειρείτε να αλλάξετε την ρύθμιση, "φωτογραφίζετε" μεταβιβάσεις που έγιναν πριν το 2013» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούκος και, απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε: «Εξηγήστε στη Βουλή πού στοχεύετε με την ρύθμιση για να αποσείσετε το άγος της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων».

Επίσης, ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει σειρά προβληματικών διατάξεων, υπενθυμίζοντας πως «με ΠΝΠ ευνοήσατε 270 μεγαλοεκατομμυριούχους, σβήνοντας χρέη. Πρόσφατα φέρατε ευνοϊκή ρύθμιση για τον κ. Σαββίδη για διαγραφή τελωνειακών προστίμων. Ακολούθησε νέα ρύθμιση για απαλλαγή προστίμων από εικονικά τιμολόγια και τώρα φέρνετε νέα διάταξη για διαγραφή φόρου υπεραξίας και μάλιστα αναδρομικά»

Επίσης, ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος (ΝΔ) είπε πως «περιμένουμε εξηγήσεις, από την στιγμή που περιλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις».

Από το Ποτάμι ο κ. Γιώργος Αμυράς ρώτησε την παριστάμενη υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου «αν για παράδειγμα εξαγοραστεί το 17% του Mega από τον Σαββίδη, ο οποίος θα πάρει κτίρια, στούντιο κλπ σε αυτή την περίπτωση απαλλάσσεται του φόρου ή πληρώνει;».

Επιβεβαίωσε την αναδρομικότητα η Κ. Παπανάτσιου

Η κυρία Παπανάτσιου υποστήριξε πως «αν πάρει και τίτλους, τότε πληρώνει. Αν πάρει μόνο το ακίνητο και μηχανήματα, δεν πληρώνει φόρο υπεραξίας».

Επανερχόμενη στο ζήτημα, η ίδια πρόσθεσε πως «το άρθρο δεν αφορά μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας ούτε το "goodwill" -δηλαδή αυτό που λέμε φήμη και πελατεία. Αφορά μεταβιβάσεις ακινήτων της επιχείρησης -όλης ή κομματιών της».

Η ίδια παραδέχθηκε ότι η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ, καθώς αφορά υποθέσεις «που έχει ήδη επιβληθεί ο φόρος, αλλά δεν έχει εισπραχθεί. Υπάρχουν υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια και πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση. Πρέπει να διαμορφώσουμε ενιαία γραμμή για τις ΔΟΥ».

Αναφορικά, δε, με την πολιτική επικαιρότητα, η υφυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ψήφισε 4ο μνημόνιο. Πρόσθεσε, δε, για το χρέος πως «εμείς κάναμε ό,τι οφείλαμε να κάνουμε. Πρέπει τώρα και η άλλη πλευρά να κάνει την δική της οφειλή».

Κάλεσε τέλος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν «δημόσια τι θέλουν για το χρέος. Αν θέλουν, τότε να πάμε όλοι μαζί στην διεκδίκηση».
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top