Μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα ταφεί ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Χανιά, η οδός Πειραιώς έχει παγώσει κάθε προγραμματισμένη κομματική δραστηριότητα. Τα συλλυπητήρια μηνύματα που φθάνουν προς τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Ντόρα Μπακογιάννη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, είναι εκατοντάδες, ενώ η προσωπικότητα και η προσφορά του εκλιπόντος αναγνωρίστηκε από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η οικογένεια Μητσοτάκη, θα μεταβεί στα Χανιά αύριο το απόγευμα, μετά την εξόδιο ακολουθία που θα ξεκινήσει στις 15:00 στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, θα τιμηθεί ως εν ενεργεία πρωθυπουργός, γεγονός που σημαίνει τη διάθεση τιμητικού αγήματος των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσφορά του C-130 που θα μεταφέρει τη σορό του στην Κρήτη. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στη γενέτειρά του, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, το χώρο που είχε επιλέξει και προετοιμάσει ο ίδιος, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00.

Ωστόσο, με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση να τρέχουν, ή για να το διατυπώσουμε πιο σωστά, να είναι προς το παρόν στο σημειωτόν, στο γαλάζιο επιτελείο παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της κυβέρνησης. Η χθεσινή…εκ βαθέων «εξομολόγηση» του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ξένους ανταποκριτές στο Μαξίμου, απουσία Ελλήνων δημοσιογράφων, ανησυχεί ιδιαίτερα τα στελέχη της ΝΔ, που μάθαιναν ότι ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την ένταξη της χώρας στο QE, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν ζητά εφαρμογή των μέτρων για το χρέος φέτος.

Στην οδό Πειραιώς, δεν αποκλείουν τίποτε για τους επόμενους μήνες, μελετώντας και τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων της κοινής γνώμης. Από τη χθεσινή δημοσκόπηση του ΠαΜακ για τον ΣΚΑΙ, οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, κρατούν το ποσοστό 8 στους 10 που χαρακτηρίζει «σκληρό μνημόνιο» τα νέα μέτρα, το 40% που πιστεύει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφισε το πιο επώδυνο πακέτο μέτρων και το γεγονός ότι 3 στους 4 θεωρούν αναποτελεσματική τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Παράλληλα, καταγράφουν το προβάδισμα του κόμματός τους κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 32,5% έναντι 16,5% του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Παρόλα αυτά, θεωρούν ότι οι ίδιοι πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια να κερδίσουν την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων πολιτών, με απώτερο στόχο την αυτοδυναμία. Σημαντικό στοιχείο θεωρούν το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού (με ποσοστό 30% έναντι 19% του κ.Τσίπρα).

Επίσης καταγράφουν το μόλις 5% που δηλώνει ευχαριστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Δυσαρεστημένοι, ωστόσο, και χωρίς να βλέπουν εναλλακτικές δηλώνουν το 45,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου το 80% πιστεύει ότι θα πληγούν τα εισοδήματά του από τα νέα μέτρα, ενώ μόλις το 10% των πολιτών νιώθει αισιοδοξία λόγω των αντιμέτρων- η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι εξυπηρετούν επικοινωνιακούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι 7 στους 10 πιστεύουν ότι δεν θα ωφεληθούν από τα αντίμετρα.

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top