Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προς fast track ψήφιση μέτρων/μνημονίων αλλά με “ρήτρα” μη εφαρμογής

Την διάθεση της Γερμανίας να βρεθεί λύση σύντομα για το ελληνικό ζήτημα καθώς δεν θέλει προσκόμματα εν μέσω εκλογικού κύκλου, αλλά και την διαπίστωση ότι η χρυσή τομή μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ δεν βρέθηκε στις επαφές που έγιναν στην Ουάσιγκτον, μετέφερε πηγή της ελληνικής αποστολής μετά το τέλος των συναντήσεων του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επιτελείου του, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Η ελληνική πηγή έκανε σαφές μάλιστα ότι έχει διαμορφώσει έναν πολύ αναλυτικό οδικό χάρτη που ξεκινά από… σήμερα.

Ο κ. Τσακαλώτος που αναχώρησε από την Ουάσιγκτον για την Αθήνα, περιμένει ενδεχομένως και σήμερα να του σταλούν τα κείμενα του μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP) και με την ΕΕ (επικαιροποιημένο SMoU). Oι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από την Τρίτη με στόχο συμφωνία επί μνημονίων σε 5, 7 ή το αργότερο σε 10 ημέρες σύμφωνα με όσα ανέφερε η ελληνική πηγή.

Στόχος είναι η ψήφιση των μέτρων των αντιμέτρων, αλλά και των υπόλοιπων προαπαιτούμενων έως το αργότερο έως τις 15 Μαΐου (έως τότε θα πρέπει να γίνουν και όλα τα προαπαιτούμενα που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση). Και τούτο διότι θα πρέπει αμέσως μετά να ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Αυτό που δεν θέλει με τίποτα η ελληνική πλευρά όπως ειπώθηκε είναι να δώσει αφορμές για νέες καθυστερήσεις. “Όσο υπάρχει το SLA στο τραπέζι υπάρχει πάντα το πρόσχημα για αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν προσχήματα μετάθεσης της συζήτησης” ανέφερε η ελληνική πηγή.

Αν πει “όχι” το ΔΝΤ μπαίνει πάγος στην εφαρμογή των μέτρων

Η ίδια ελληνική πηγή ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ έχει σαφή θέση: αν δεν γίνουν όσα έχει ζητήσει, τότε το ΔΝΤ δεν θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Και όπως διευκρίνισε αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει, τότε και τα μέτρα που έχει ζητήσει το Ταμείο και θα ψηφισθούν έως τις 15/5 δεν θα υλοποιηθούν (σ.σ. η ενεργοποίησή του πακέτου των 4 δισ. ευρώ μέτρων και αντιμέτρων πρέπει να γίνει από το 2019 με όρους που ακόμη μένει να διευκρινιστούν στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από την Τρίτη). “Το χει πει ο πρωθυπουργός ή συμφωνούμε σε όλα ή δεν συμφωνούμε” ανέφερε η ίδια πηγή για το θέμα του ΔΝΤ και της εφαρμογής των μέτρων που το ίδιο ζητά και θα ψηφίσει η κυβέρνηση.

Έως την πρωτομαγιά συμφωνία για τα μνημόνια

Για τα κείμενα των μνημονίων η ελληνική πηγή εκτίμησε ότι θα έχουν δυσκολίες, αλλά επικαλέσθηκε την στρατηγική του κ. Ντάισελμπλουμ δηλαδή την επίλυση των βασικών πολιτικών ζητημάτων και μετά των μικρότερων. Το “βασικό” σενάριο είναι συμφωνία έως την 1η Μαΐου επί κειμένων μνημονίων τα οποία “έχει γίνει προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν” όπως ειπώθηκε.

Εξήγησε ότι η τεχνική συμφωνία (SLA) προϋποθέτει όχι μόνο να συμφωνηθούν τα κείμενα (MEFP- SMoU) αλλά και ψήφιση/εφαρμοφή του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων.

Πιθανό WG στο G7 για το χρέος

Για τις διαφωνίες που υπάρχουν με το ΔΝΤ είπε ότι είναι μία λογική στάση σε μια διαπραγμάτευση καθώς “δεν λες ποια είναι η τελική σου κόκκινη γραμμή”.

Η ίδια πηγή έκανε σαφές ότι είναι αβέβαιο ακόμη το αποτέλεσμα της 22ας Μαΐου στο πεδίο του χρέους, αν και μετέφερε την αισιοδοξία της Αθήνας αλλά και την βεβαιότητα για συμφωνία στο πρώτο σκέλος της SLA. Και έθεσε ένα ακόμη ορόσημο, την επόμενη σύνοδο του G7 ως μία ευκαιρία για συμφωνία σε επίπεδο Washington Group.

“Νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνει η συνολική συμφωνία” στο Eurogroup αλλά “μπορεί να πάει και λίγο παραπέρα” είπε. Εξήγησε ότι πλέον το άγχος της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο χρόνος είναι χρήμα ή μέρος του προβλήματος το συμμερίζονται όλοι οι παίκτες, δηλαδή από το ΔΝΤ και μέχρι τους Γερμανούς, τον Σαπέν, τους Αμερικανούς. “Όλοι πια είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης” το ζήτημα είπε εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει ότι “όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε διαφωνίες αλλά αυτές πρέπει να λυθούν με αμοιβαίους συμβιβασμούς”.

Ασαφής η θέση των ΗΠΑ, βήματα από Σόιμπλε

Για την θέση των ΗΠΑ επισήμανε η ίδια πηγή με βάση τις επαφές του κ Τσακαλώτου ότι είναι υπό διαμόρφωση και ότι πιο πολύ έγινε ανταλλαγή απόψεων αλλά και ότι υπήρχε η βούληση να βοηθήσουν. Ανέφερε όμως ότι αυτό δεν είναι κατά ανάγκη κακό..

Για την στάση του κ. Σόιμπλε μίλησε για καλή διάθεση για βούληση να βρεθεί λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται και για αισιοδοξία ότι μπορεί να γίνει. Μίλησε για σήμα που έδωσε περί προόδου στην διαπραγμάτευση και στην συζήτηση για το χρέος. Η ίδια πηγή είπε για τον κ. Σόιμπλε ότι θα το συζητήσει το χρέος “το ξέρει. ότι αρχίζει μετά, έχει δεχτεί ότι μόλις υπάρχει το MEFP και το MOU δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αρχίσει η συζήτηση για το χρέος”.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και τα έτη διατήρησής του η ελληνική πηγή έκανε λόγο για σύγκλιση όλων των παικτών αλλά και για ένα πεδίο το οποίο δεν πρόκειται να αποτελέσει το εμπόδιο στην μεγάλη συμφωνία.

Η ελληνική πηγή αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα παρεμβάσεων στο χρέος που είναι στο τραπέζι. Για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,19% του ΑΕΠ το 2016 είπε ότι πέρα από μια θετική έκπληξη για τους θεσμούς η οποία ενισχύει την αξιοπιστία για ταχύτερη πρόσβαση στις αγορές, προκαλεί και αναθεώρηση επιδόσεων. Παραδέχθηκε ότι ένα μέρος των μέτρων έχει πρόσκαιρη διάρκεια αλλά επισήμανε ότι πλέον οι θεσμοί είναι υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουν τα βασικά τους σενάρια για φέτος και τα επόμενα χρόνια. Και επισήμανε επίσης ότι αν πέρυσι η Ελλάδα είχε τα ηνία της διαμόρφωσης της δημοσιονομικής πολιτικής το πακέτο του Μαΐου του 2016 θα ήταν σημαντικά ελαφρύτερο.

Οι επαφές στην Ουάσιγκτον

Χθες οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν διαδοχικά ραντεβού στην Ουάσιγκτον με τον Andy Baukol (Βοηθό Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ), τον Pierre Moscovici, και τον Poul Thomsen. Την Παρασκευή η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με την Christine Lagarde, τον Jeroen Dijsselbloem, τον Wolfgang Schaeuble και τον Michel Sapin.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί μετά την συνάντηση του με το ελληνικό επιτελείο επισήμανε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή πορεία και ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα. “Αυτό δεν είναι το τέλος, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και να κλείσει η αξιολόγηση αλλά έχω την αισιοδοξία της βούλησης” πρόσθεσε. Σχετικά με τη διαφωνία με το ΔΝΤ ανέφερε ότι “δουλεύουμε μαζί για να φτάσουμε στα ίδια νούμερα. Οι θεσμοί πρέπει πάντα να βρίσκονται σε συμφωνία. Όταν ο ένας θεσμός προσπαθεί να εναντιωθεί στον άλλο δεν εξυπηρετεί τον στόχο. Γιατί στο τέλος θα είμαστε μαζί, χρειάζεται να εκτιμήσουμε μαζί το πρόγραμμα, χρειάζεται να βρούμε μια κοινή SLA και αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο εργαζόμαστε”.

Επίσης, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Επίτροπος κάνει λόγο για θετικές συνομιλίες για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως τα κλιμάκια επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα. “Είμαι αισιόδοξος πως μια συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση είναι εφικτή”, σημειώνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της σειράς ΗΛΕΚΤΡΑ που βλέπουμε στην ΕΡΤ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 124 Ο Σωτήρης κλειδώνει τη Νεφέλη στο δωμάτιό της. Η Ηλέκτρα δεν αντιδρά. Κι ο Σεραφετίνογλου...