Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΕΛΒΟ – Ξεπούλημα;

Γράφει ο Φώτης Σαραντόπουλος

Δεν ξέρω αν η είδηση είναι ακριβής, αλλά η επικείμενη πώληση της ΕΛΒΟ, δεν αφορά την πώληση της εταιρείας ως σύνολο (δεν θα γίνει δηλαδή μεταβίβαση των μετοχών της) αλλά μόνο των παγίων της, υλικών και άυλων. (www.capital.gr/epixeiriseis/…)


Όπως γράφει επί λέξει η είδηση, θα γίνει διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των παγίων της βιομηχανίας, του εργοστασίου της στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, του εξοπλισμού καθώς και όλων των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δηλαδή το σήμα “ΕΛΒΟ”, πατέντες, σχέδια, άδειες κλπ.
Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης καταλαμβάνουν έκταση 270.000 τ.μ. με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τ.μ., και το αρχικό (κατώτατο) τίμημα θα είναι ΜΟΝΟ 10.000.000 ευρώ, ακόμη και αν ξεχάσουμε κάθε τι άλλο (εξοπλισμό, δικαιώματα κλπ), πρόκειται για ένα σκανδαλωδώς χαμηλό τίμημα, για ένα οικόπεδο 270 στρεμμάτων και για ένα κτίσμα 60.000 τ.μ.
Όλα τα άλλα (“θα δοθεί σημασία στο business plan” κλπ) είναι στάχτη στα μάτια.
Προσοχή: Η περίπτωση δεν μοιάζει με αυτή του ΟΣΕ. Εκεί, μεταβιβάστηκε ετιαρεία με υποχρεώσεις και με εργαζομένους, όχι μόνο πάγια.
ΥΓ. Δεν διαφωνώ με την πώληση της εταιρείας ως “μόνο πάγια”. Σε αυτό ας διαφωνήσουν οι κρατιστές που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Έτσι έπρεπε να γίνει. Έτσι έπρεπε να γίνει και με τον ΟΣΕ. Ο νέος ιδιοκτήτης, ας αποφασίσει ο ίδιος ποιους και πόσους θα κρατήσει από το παλαιό προσωπικό. Αυτοί που αξίζουν, δεν πρόκειται να χαθούν. Οι βολεμένοι θα χάσουν. Αλλά θεωρώ τεράστιο σκάνδαλο, το να πωληθούν 270 στρέμματα για 10.000.000 ή λίγο παραπάνω. Ακόμη και άδεια τα κτίσματα που περιλαμβάνει, κοστίζουν πολύ περισσότερο, μαζί με την γη.
Βέβαια, θα μου πείτε: – Αυτό σε μάρανε; Εδώ το Ελληνικό πουλήθηκε για ψίχουλα και με 20ετή εξόφληση … Δίκιο έχετε αν το πείτε … Έχουμε χάσει τη μπάλα …

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 51 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ που βλέπουμε ατον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 51 Η πώληση του σπιτιού της Κάτιας και του Έβαν θα φέρει...